Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 86

Wątek: Canon Speedlite 580EX II vs Metz 58 AF-1

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Kukulka z moich obserwacji dziala automatycznie (gdy glowny blysnie slabiej wtedy kukulka tez) do tego posiada dodatkowa manualna 3 stopniowa regulacje mocy.
    Pytanie czy ciagle musisz zmieniac ustawienia lampy czy tez nie - korekte mocy blysku przeprowadzisz tez z poziomu body wiec mozliwe ze nawet nie uzyjesz zadnego guziczka z lampy podczas calej sesji - wartosci przyslony, ISO, ogniskowa sa przesylane automatycznie do lampy.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Mam 420ex, 430exII. Zastanawiałem się długo pomiędzy 580exII, a Metzem 58af1. Szalę na korzyść Metza przechyliła "kukułka", która czasem może okazać się bardzo przydatnym dodatkiem. Czekam na swojego Metza, który ma dojechać jutro. Niepokoją mnie tylko te niespodzianki z eksplodującymi palnikami :/

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek1976 Zobacz posta
    Niepokoją mnie tylko te niespodzianki z eksplodującymi palnikami :/
    Zamiast ciagle wspominac jakies mity lepiej zaloz lampe na body i rob zdjecia
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki ElSor za informacje niestety nie mam okazji przetestować metza u siebie wiec pozostaje tylko kupno i ewentualny zwrot po przetestowaniu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

"Kukułka" działa przy każdym ustawieniu, czy TTL, czy auto, czy manual. Aparat mierzy przedbłysk zrobiony przez obie lampy. Bez problemu.

4 przyciski to jednak niezbyt szczęśliwe rozwiązanie, i to główny (jedyny?) minus tej lampy. Można to opanować, ale można też sobie wyobrazić szybsze sposoby na obsługę lampy. Wolałbym obsługę na wzór Olympusa FL-50R (dwa kółka), Canon też ma przyjemniejszy sposób sterowania lampą.

Co do wyzwalania zdalnego lamp - podobno chodzi bezproblemowo z lampami i Canona, i Metza. Tu nawet Metz jest lepszy od lampy Canona, bo daje jedną grupę lamp więcej (o ile ktoś ma aż tyle lamp, dla 99% użytkowników to nieistotne).

Ogólnie - kukułka to wielki PLUS. Oczywiście, można używać jakiś nakładek uzyskując podobny efekt. Ale z kukułką:
    1) nie potrzebujemy nosić żadnych nakładek
    2) możemy, przekręcając palnik, błyskać odbitym z boku światłem, a kukułką nadal doświetlać wprost

Kukułka korzysta z tych samych kondensatorów co główny palnik.
    Włączenie kukułki zmniejsza więc moc głównego palnika (choć niewiele, kukułka ma rozmiary lampki w kompakcie). Kukułce można regulować moc - pełna moc kukułki, 1/2 mocy, 1/4 mocy kukułki (z reguły doświetlam na 1/4 mocy, żeby rozświetlić cienie).

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Mam już swojego Metza Na początek kilka fotek testowych i w porównaniu do 430exII różnica jest widoczna. Na plus: zdecydowanie "kukułka" - zaje...ta sprawa, bardzo dobrze współpracuje z lampami speedlite'a, siła błysku (choć to ostatnie to chyba normalne przy lampach o l.p. 43 i 5 8), bezproblemowo domykająca się klapka od akumulatorów ( w Canonie zawsze domknięcie sprawiało mi problem). Obsługa nieco inna, niż w Canonie, ale po kilku próbach wciskam przyciski w sposób intuicyjny. Na minus: wydaje się, że może ładuje się z pół sekundy dłużej, niż 430exII (może to być winą: moich energizerów lub po prostu większej prądożerności metza), a także jakość plastiku - ten Metzowski jest jakiś taki...bardziej "chiński" To tyle pierwszych wrażeń Stosując się do rady Kolegi ElSora, biorę się za fotografowanie i już w najbliższą sobotę Metz idzie w bój (ciemna, wiejska "remizja" która potrzebuje naprawdę dobrego "dopalenia" ). Acha...no i staram się nie patrzeć na palnik, by nie doszukiwać się jakichś odprysków, dymu lub co gorsza nagłej eksplozji

Dopiero zaczyna

Domyślnie

tomek1976 mam pytanie
    jestem również szczęśliwym posiadaczem metza58 jednak jedna rzecz nie daje mi spokoju.
    po podłączeniu metza jako master i canona 430ex jako slave okazuje się iż pomimo tego że w menu lampy metza mam wyłączoną "kukułkę" lampa w dalszym ciągu błyska (bez różnicy czy głowny palnik skierowany jest na wprost czy w górę)
    Po zmianie w menu lampy na jedną lampę ( tylko jedna lampa dedykowana na body) problem znika
    Stąd moje pytanie czy ty lub ktoś na forum może mi odpowiedzieć czy ta lampa tak już ma czy jednak jest z nią coś nie tak ?
    pozdrawiam gase1

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Mam podobnie, jak Ty, gase1. Pewnie ten typ już tak ma Zrobiłem kilka fotek testowych zestawem Metz 58 + Canon 430EX i każdorazowo błyskała mi kukułka, niezależnie od tego, czy była włączona, czy też nie
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Czy powyższy zestaw może działać bezprzewodowo?
    Ludzie listy noszą...

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Tak. Metz chodzi jako "master", 430EX jako "slave". Dziwnością jest jedynie fakt "odpalania" kukułki znajdującej się w Metzu, niezależnie od tego, czy jest ona włączona, czy też nie.

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów