Strasznie dziwna sprawa z tym Metzem 54MZ4
pod koniec 2005 roku kupiłem Nikona D70 + SB 800 a ze miałem dużo zamówień na śluby dokupiłem 2-gi aparat Konice Minolte 7D + 54MZ4 tak mi doradził kolega - KM 7D + 54MZ4 w pomiarze światła ADI naświetlał sobie zdjęcia jak chciał, korzystałem z pomiaru AUTO na lampie i mogło być jako tako
Po jakimś czasie przeprogramowałem stopkę żeby śmigała mi z nowymi Alphami, w tym czasie zmieniłem D70 na D80 + nadal SB 800 i system nikona był wzorcem do naśladowania jeśli chodzi o błysk
Pomyślałem sobie dużo ludzi narzeka na pomiar światła w KM 7D to zmienię sobie na Sony A350
Z tym sony Adi chodził nawet dobrze ale nie tak jak Nikon czasami lampa wariowała +/- 3EV
- druga myśl (cały ten system sony jest o du...ę potłuc )
Wiec system sony pożegnałem :-)
Kupiłem Canona 40D + 17-85 + nową stopkę do metza SCA3102 M4 do 40D
do testu pożyczyłem sobie C580 ex I
Na początku obie lampy zachowywały się tak samo a ze testowałem tylko jeden dzień - lampę canona oddałem
Canon z Metzem na pierwszym weselu pokazał na co go stać działał dokładnie tak jak sony alpha 350 czyli po dłuższym użytkowaniu wariowała lampa
Trzecia myśl - żadnego innego systemu prócz nikona :-)
Ale kiedy byłem u koleżanki która miała canona 30D + 580 ex I po zabawie ok 400 zdjęć zobaczyłem ze wszystkie zdjęcia są prawidłowo naświetlone znów pożyczyłem lampę tym razem na wesele
Po weselu stwierdzenie żadnej innej lampy niż systemowa
po 3 latach mordęgi z Metzem nikt mnie już do niego nienamówi
Pozdrawiam i polecam sprawdzonego już C 580EXII![]()