Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Problem z ekspozycją w 30D

li2sek
    Guest

Question Problem z ekspozycją w 30D

Witam. Niedawno kupiłem Canona 30d w bardzo fajnym stanie... tylko martwi mnie jedno. Aparat źle ustawia ekspozycję. Przy trybach automatycznych wszystkie zdjęcia wychodzą duuużo za jasne (niektóre wręcz białe), przy trybie preselekcji przesłony i programowej automatyki ustawia czasy naświetlania w granicach 2-30s i efekt ten sam Jedynie w trybie ręcznych nastaw jestem w stanie zrobić poprawne zdjęcie oszukując "standardową" ekspozycję (czyli robiąc wg. aparatu zdjęcia niedoświetlone). Nie mam pojęcia co z tym zrobić i na razie robię zdjęcia "na czuja" w trybie M ale może ktoś byłby w stanie powiedzieć mi co może być nie tak? Pozdrawiam.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A z jakim obiektywem masz ten problem? Sprawdzałeś z kilkoma?
    Jest niestety spore prawdopodobieństwo, że masz walnięty światłomierz. Także bez serwisu się chyba nie obejdzie .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-02-2009 o 23:52
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

li2sek
    Guest

Domyślnie Obiektyw

Obiektyw Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS. W razie czego mam jeszcze czas żeby aparat zwrócić ale sprzęt poza tym defektem jest w genialnym stanie dlatego gdyby było to możliwe chciałbym coś na to poradzić

Mek
    Guest

Domyślnie

Moze to zabrzmi glupio, ale sprawdzales czy nie masz wlaczonej kompensacji ekspozycji?

li2sek
    Guest

Domyślnie

Heh niestety... jeśli kompensacja to to samo co korekcja to sprawdzałem.

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez li2sek Zobacz posta
    ... W razie czego mam jeszcze czas żeby aparat zwrócić ale sprzęt poza tym defektem jest w genialnym stanie dlatego gdyby było to możliwe chciałbym coś na to poradzić
    ...i chyba dlatego zmienil wlasciciela... Genialny stan ale nie w bebechach. Imho, defekt ze swiatlomierzem to spory problem. Przeciez nie kupiles go aby robic na czuja zdjecia ?
    Lepiej zwroc jak jeszcze mozesz.

li2sek
    Guest

Domyślnie

Tak też postanowiłem... a czy to mogłaby być ewentualnie wina szkła?

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez li2sek Zobacz posta
    Tak też postanowiłem... a czy to mogłaby być ewentualnie wina szkła?
    Przyslona moze sie zaciac ale przy takim ciemnym słoiku, to takich rzeczy nie uswiadczysz jakie tu opisywales... Dla pewnosci mozesz podpiac jakies inne szklo, jak masz. Lub przestaw przyslone na wartosc wieksza niz f3.5 np. f8 i wiecej (przy 18mm) i wcisnij guzik podgladu głebi ostrości. Wtedy widac, czy sie cos nie zacielo czy nie (w wizjerze ciemniej/jasniej sie robi) i slychac zmiany przyslony.
    Ostatnio edytowane przez ExploRa ; 06-02-2009 o 00:25

li2sek
    Guest

Domyślnie

Szkła innego nie mam niestety... a z tym podglądem głębi ostrości już próbowałem i działało wszystko ok (ciemniało bardzo wyraźnie). Poza tym w trybie M próbowałem ustawiać po kolei wszystkie możliwe wartości przysłony i efekt był poprawny... z tym że właśnie aparat źle oceniał ekspozycję przed zrobieniem każdego zdjęcia (na histogramie później wszystko było w porządku). Dzięki za pomoc

Uprawnienia umieszczania postów