Witam.
Nalejże też do tych co chcieli się przesiąść z 30D na nową 5-tke jestem fotografem ślubnym od 2 lat mam własne studio
Opcja Nr. 1 ( Nikony D700 i D3 , sprzedaje wszystko mam dość ..)
Moje odczucia są takie ze za obecną cenę 5MKII na dziś 9 tyś aparat już nie wart zachodu, cena jak na to co oferuje ta puszka to już za dużo.
a to dlatego że mamy już świetnego D700 za 7 tyś lub warto dołożyć 3 tysiące do ceny piątki i kupić D3 za 12tyś. Niestety pozostaje kwestia szklarni do Nikona jeśli ma być dobrze tanio nie będzie .
Zaczynając od 0 –ra to nie ma co się zastanawiać, trzeba też przyzwyczaić się do filozofi nikonowskiej..
PS. Już parę razy podpinałem D700 i D3 z 24-70 2.8 i jest pięknie szczególnie z D3 ale coś mi nadal nie pasuje…hmm przyzwyczajenia?
Opcja nr. 2 (Canon 50D - na przetrwanie pali mnie kasa w kieszeni musze mieć nową zabawkę )
Testowałem i niestety wyższe ISO max 1600 i to tylko w zapisie S-raw 7mpx kuleje zakres tonalny .Gdyby nie to, to byłby super aparat..…ale można z tym żyć…ale szkoda tych 15 mpx
Z drugiej strony teraz wywołuje odbitki kościele z 8 Mpx..i daje rade ..za to na dworze super.. w studio też daje rade ..z dobrą skałką może być miło.
Podsumowując ..niedoceniony ..do większości zastosowań wystarczy.. problemy ciemne sceny , lepiej go kupić niż nową 5-tke za 9 kafli i poczekać na 5 MK III lub 1D Mark 4.a potem zostawić jako awaryjne body .
Plotki mówią też że pod koniec roku pojawi się następca 50D .. zapewne będzie kręcił filmy. Jest to realne gdyż Nikon niedługo wypuści D400.
Opcja 4. (5D Mk1 - rozsądnie )
5D MK1 ..hmm jeśli nie trafiają ci się do fotografowania np. biegające modelki to polecam
Chyba za te 5 tysięcy najrozsądniejsza przesiadka z Cropa jeśli nie chcesz pozbywać się szkieł i zmieniać systemu. Może warto popracować tym aparatem przez rok półtora
Myślę też że zdjęcia z nowego 5D II mogą też z niektórymi szkłami wyglądać słabiej
Niż w MK 1 O czym ktoś wspominał ( 24-70 2.8 ) przydałby by się jakieś testy.
jak dobrze ze mam 24-105
Podsumowując
Myślę że najrozsądniej jest przeczekać kryzys robić tym co się ma i nastawić się na zakupy w połowie roku. Zobaczymy co się pojawi myślę też o szkłach. Będzie więcej testów nowej 5-tki z różnymi szkłami...może się okazać że 21mpx…to jednak za dużo dla większości szkieł.
Może będzie też jakaś promocja w Canonie i będzie taniej poczekajmy też na 1D może w podobnej cenie do Nikona D3 warto będzie zastanowić się nad jednym aparacie na długie
lata… wytrzymałym i z dobrym AF …szczególnie jak ktoś chce kupić na raty..260 zł na 3 lata czy 350zł ..brak bardzo tego aparatu… bardzo.
Ja na razie czekam na 1-ke zobaczymy jaka cena będzie, a jak coś mnie przypili lub padnie sprzęt to kupie 50D lub 5D MK1 jak znajde na najbliższy rok. Resztę zainwestuje w dwie dobre stałki.. chyba że cena 5DMK II spadnie do ceny wyjściowej wtedy można pomyśleć
Na razie w tej cenie to chyba nie warto zaraz dojdzie do 10 tyś