Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: z 30D przesiadka na...50D czy 5DMII

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie

Witam.

Nalejże też do tych co chcieli się przesiąść z 30D na nową 5-tke jestem fotografem ślubnym od 2 lat mam własne studio

Opcja Nr. 1 ( Nikony D700 i D3 , sprzedaje wszystko mam dość ..)

Moje odczucia są takie ze za obecną cenę 5MKII na dziś 9 tyś aparat już nie wart zachodu, cena jak na to co oferuje ta puszka to już za dużo.

a to dlatego że mamy już świetnego D700 za 7 tyś lub warto dołożyć 3 tysiące do ceny piątki i kupić D3 za 12tyś. Niestety pozostaje kwestia szklarni do Nikona jeśli ma być dobrze tanio nie będzie .
    Zaczynając od 0 –ra to nie ma co się zastanawiać, trzeba też przyzwyczaić się do filozofi nikonowskiej..

PS. Już parę razy podpinałem D700 i D3 z 24-70 2.8 i jest pięknie szczególnie z D3 ale coś mi nadal nie pasuje…hmm przyzwyczajenia?

Opcja nr. 2 (Canon 50D - na przetrwanie pali mnie kasa w kieszeni musze mieć nową zabawkę  )

Testowałem i niestety wyższe ISO max 1600 i to tylko w zapisie S-raw 7mpx kuleje zakres tonalny .Gdyby nie to, to byłby super aparat..…ale można z tym żyć…ale szkoda tych 15 mpx
    Z drugiej strony teraz wywołuje odbitki kościele z 8 Mpx..i daje rade ..za to na dworze super.. w studio też daje rade ..z dobrą skałką może być miło.

Podsumowując ..niedoceniony ..do większości zastosowań wystarczy.. problemy ciemne sceny , lepiej go kupić niż nową 5-tke za 9 kafli i poczekać na 5 MK III lub 1D Mark 4.a potem zostawić jako awaryjne body .

Plotki mówią też że pod koniec roku pojawi się następca 50D .. zapewne będzie kręcił filmy. Jest to realne gdyż Nikon niedługo wypuści D400.

Opcja 4. (5D Mk1 - rozsądnie )
    5D MK1 ..hmm jeśli nie trafiają ci się do fotografowania np. biegające modelki to polecam
    Chyba za te 5 tysięcy najrozsądniejsza przesiadka z Cropa jeśli nie chcesz pozbywać się szkieł i zmieniać systemu. Może warto popracować tym aparatem przez rok półtora
    Myślę też że zdjęcia z nowego 5D II mogą też z niektórymi szkłami wyglądać słabiej
    Niż w MK 1 O czym ktoś wspominał ( 24-70 2.8 ) przydałby by się jakieś testy.
    jak dobrze ze mam 24-105

Podsumowując
    Myślę że najrozsądniej jest przeczekać kryzys robić tym co się ma i nastawić się na zakupy w połowie roku. Zobaczymy co się pojawi myślę też o szkłach. Będzie więcej testów nowej 5-tki z różnymi szkłami...może się okazać że 21mpx…to jednak za dużo dla większości szkieł.

Może będzie też jakaś promocja w Canonie i będzie taniej poczekajmy też na 1D może w podobnej cenie do Nikona D3 warto będzie zastanowić się nad jednym aparacie na długie
    lata… wytrzymałym i z dobrym AF …szczególnie jak ktoś chce kupić na raty..260 zł na 3 lata czy 350zł ..brak bardzo tego aparatu… bardzo.

Ja na razie czekam na 1-ke zobaczymy jaka cena będzie, a jak coś mnie przypili lub padnie sprzęt to kupie 50D lub 5D MK1 jak znajde na najbliższy rok. Resztę zainwestuje w dwie dobre stałki.. chyba że cena 5DMK II spadnie do ceny wyjściowej wtedy można pomyśleć

Na razie w tej cenie to chyba nie warto zaraz dojdzie do 10 tyś
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sarewok Zobacz posta
    ...z drugiej strony to przesiadka z 30D na 40D jest troche bez sensu. 2mpx wiecej, Af ten sam,
    AF ten sam?To chyba lekkie nadużycie.Tych AF nie ma co nawet porównywać....40D zdecydowanie wygrywa.Weź obydwa body i spróbuj złapać ostrość w kiepsko oświetlonym pokoju na przedmiocie mało kontrastowym.Wypada to blado w 30D.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

mi5ek
    Guest

Domyślnie

witam,
    mam ten sam dylemat. przesiadka z 30d na 5dmk2 lub 1dmk3. 9k zl to jeszcze ok. w dublinie chca 2340e. kupilem z zestawu 24-105 (zestaw kosztowal 3000e z 5dmk2) po sprzedaniu obiektywu ktory kosztuje okolo 1000e samo body kosztowalo 2500e. gdzie tu logika?!
    Pozdrawiam wszystkich doszlych i nie doszlych posiadaczy 5Dmk2

Bywalec
    Miasto
    Tarnów/Warszawa

Domyślnie

5dII - co do wyboru :-)..

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sarewok Zobacz posta
    a z drugiej strony to przesiadka z 30D na 40D jest troche bez sensu. 2mpx wiecej, Af ten sam, szumy podobne, 30D ma najlepszy( najostrzejszy) wyświetlacz z wszystkich canonów, zreszta 30D to poprostu super pucha.
    AF w 40D jest zupełnie inny niż w 30D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jk_cyfrowe_pl Zobacz posta
    Witam.

(...)
    Otóż sprawdziłem osobiście robiąc test poziom szumu między 40D a 50D, bo słyszałem rózne opinie. Okazało się jednak, że 50D szumi trochę mniej mimo większej rozdzielczości. Wiec jeśli pracujesz na wysokich czułościach to na pewno warto.
    To bardzo ciekawe bo ze znajomymi robiłem test 20D vs 40D vs 50D w kwestii szumów i generalnie wyszło na to, że przy 100% powiększeniu poziom szumów był na takim samym poziomie. Czyli co to znaczy generalnie?
    A no to, że w nowych generacjach zwiększyli wielkość matrycy bez pogorszenia poziomu szumów ma to taki efekt, że po prostu możemy robić coraz większe odbitki nie zwiększając szumów. Do malych odbitek to nie ma różnicy. Sprzęt to moje 40D, 50D micles'a i 20D znajomego właściciela laboratorium foto, wnioski nasze wspólne: 3 osób, w tym jednej doświadczonej - więc też nie wyssane z palca ;-)

(P.S. różnica jeszcze w WB 20D i 50D zdecydowanie cieplejsze od 40D. W praktyce jest tak, że w świetle żarówek 40D robi mniej żółte ale w naturalnym są trochę za zimne - moim OSOBISTYM zdaniem.)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja porównywałem ze znajomym sRaw1 z 50D i Raw z 30D (pożyczył 30D ode mnie jako backup). Wnioski nasze były identyczne. 50D przy zachowaniu podobnych szczegółów szumi mniej i to zauważalnie. Do tego sRaw1 z 50D sprawiał wrażenie elastyczniejszego i łatwiej z niego było coś wyciągnąć gdy zdjęcie nie było idealnie naświetlone.
    Trudno to uznać jako jakiś obiektywyny test ale różnice były widoczne bez wysiłku.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 07-02-2009 o 14:04
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

a jak testowaliście? My w ten sposób, ze stanęliśmy obok siebie z zapiętym każdy 70-200 cel w jeden punkt, pomiar ważony, ekspozycja na 0 - trudne warunki oświetleniowe(ciemne pomieszczenie, żarówki zwykłe) i porównywaliśmy na stanowisku dwu monitorowym od razu oryginały. Nie wiem nam wyszło, że szumi tak samo generalnie na 100% podglądu. Jak się foto z 50D pomniejszyło do rozmiaru 100% z 40D to owszem wyglądało, że z 50D szumi mniej no ale to efekt większej matrycy raczej. Nie wiem może źle do tego podeszliśmy z założenia. Może razem wyciągnęliśmy złe wnioski - nie wiem, niestety fot nie zachowaliśmy.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna
    Miasto
    MAZOWIECKIE

Domyślnie

wątek ten zacząłem to go spróbuję podsumować jakoś...
    wszystko na tym rynku aktualnie głupieje zatem ja...postanowiłem zachować resztki zdrowego rozsądku...
    tuz przez nieuchronnymi podwyżkami szkieł zakupiłem 85/1.8 i 100/2.8 Macro...szkła mi zostaną a z bólami odnośnie nowego body się wstrzymam aż zdrowy rozsądek ponownie zagości...mam jedynie nadzieję, że kiedyś to nastąpi :-) czego Wam wszystkim - sobie rzecz jasna też - życzę!!!
    Miłego focenia czymkolwiek to robicie!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    MAZOWIECKIE

Domyślnie JEDNAK 5DmII

...podsumowanie poprzednie nieaktualne....przekonując sam siebie, że lepiej póki co nie będzie to z bólem, ale jednak postanowiłem zrealizować marzenia przesiadki na FullF....pierwsze wrażenie nie moze być inne niż pozytywne... w porównaniu do 30D to wszystko w nowej 5ce jest takie jakieś...inne... :-)
    teraz mam jedynie wątpliwości czy podołam przebrnięciu przez instrukcję i naumiem sie właściwego wykorzystywania w praktyce wszyskich mozliwych opcji tego sprzętu :-)
    mam nadzieję, że i to szacowne forum mi w tym pomoże...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów