Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: z 30D przesiadka na...50D czy 5DMII

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    MAZOWIECKIE

Domyślnie z 30D przesiadka na...50D czy 5DMII

Wątek mnie zainteresował bo dylemat mam podobny (a zakładać nowego wątku chyba nie ma sensu...)....tyle, że planuję przesiadkę z 30D....

Czytam o 5DMII i 50D i...niepokoję się nieco (nie tylko szalejącymi cenami i brakiem dostępności nowej 5ki...).
    Najbardziej mnie zaniepokoiły głosy, ze nowa 5ka nie jest za tęga w obrazowaniu z podpiętym 24-70 L....(tu ponoć stara 5ka była lepsza)...
    Ogólnie od jakiegoś czasu gromadzę szkła z myślą o FF (16-35 II, 24-70 i 70-200/4L) a teraz....zasiewają tu ziarenka wątpliwości w kwestiach pożytku z ilości pikseli vs. jakość obrazu.... z tego wszystkiego...najbardziej żałuję, że nie kupiłem w ubiegłe wakacje starej 5ki kiedy jej cena była atrakcyjna :-)

teraz...nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem...ale...co tu wybrać? czy przypadkiem nie lepiej przejść na najbliższy rok-dwa z 30 D na 50D a poczekać na to co nam Canon zafunduje nieco później?
    Czy też...ulec braku cierpliwości i jednak znaleźć gdzieś dostępną nowa 5kę?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artek_Bartek Zobacz posta
    (a zakładać nowego wątku chyba nie ma sensu...)
    ale skoro jednak założyłeś, to połączyłem.

że planuję przesiadkę z 30D....
    zasadnicze pytanie: dlaczego?

co mu brakuje? czym Cię ogranicza? a może się psuje bądź pogorszyła się jakość zdjęć?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna
    Miasto
    MAZOWIECKIE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    dlaczego?
    Dobre pytanie.... brat mi też je zadaje :-)
    Ani na fotkach nie zarabiam, ani nie robię monstrualnych powiększeń (w sumie to ostatnio w ogóle nawet nie robię odbitek..poza nielicznymi wydrukami foto...)...
    Mój egzemplarz jest ok i nigdy z nim nie miałem problemów...ma wypstrykane nieco ponad 10 tys. fotek (niedawno zresetowałem licznik...)

Ale...chyba chcę jakoś popróbować znaleźć jakość, nasycenie itd. itp, którą kiedyś widziałem pstrykając np. wycieczkę w Tatry analogową 3ką na slajdach...

i uprzedzając....wiem, że wszystko to można podrkęcić w PSie... ale...tam nie było trzeba... i nie mam na to specjalnie czasu (w jednej z książek foto ostatnio przeczytałem jak to autor dba o swój czas i wszystko robi, by zdjęcia nie trzeba było PSuć...)
    Ostatnio edytowane przez Artek_Bartek ; 05-02-2009 o 10:02

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ale...chyba chcę jakoś popróbować znaleźć jakość, nasycenie itd. itp, którą kiedyś widziałem pstrykając np. wycieczkę w Tatry analogową 3ką na slajdach...
    moim zdaniem zmiana aparatu niewiele tu pomoże, natomiast bardziej zainteresowałbym się obróbką; z tym że niekoniecznie w PS lecz sposobem wywołania RAW, różnicami w poszczególnych konwerterach, może też Picture Style w DPP, itd...

i uprzedzając....wiem, że wszystko to można podrkęcić w PSie... ale...tam nie było trzeba... i nie mam na to specjalnie czasu (w jednej z książek foto ostatnio przeczytałem jak to autor dba o swój czas i wszystko robi, by zdjęcia nie trzeba było PSuć...)
    autor chyba trochę się mija z prawdą...

Obróbka komputerowa pliku cyfrowego jest czyś tak samo naturalnym jak obróbka chemiczna kliszy. Ważne tylko, by zachować umiar i rozróżniać obróbke od grafiki komputerowej czy fotomontażu.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna Awatar Sarewok

Domyślnie

Generalnie rzecz biorąc to tak. Jak bym mial Ci doradzic pomiedzy 40D a 50D to polecam bardziej 40D. Nizsza cena, puszka generalnie ta sama a na dodatek szybsa w serii. Fakt 50D ma rozszerzenie ISO do H1 ale to ziarno takie ze pod slonce trzeba robic zeby nie bylo widac. a z drugiej strony to przesiadka z 30D na 40D jest troche bez sensu. 2mpx wiecej, Af ten sam, szumy podobne, 30D ma najlepszy( najostrzejszy) wyświetlacz z wszystkich canonów, zreszta 30D to poprostu super pucha.

Odnosnie 5d Mark II. Uzytkuje go od miesiaca i powiem tak. Zajefajna puszka. Swietnie rysuje nawet na wysokich czulosciach, WB genialny, jakosc fotek jest poprostu swietna, AF- nie wiem czemu wszyscy sie czepiaja do tego AF:P zarebiscie szybko i precyzyjnie ostrzy. Testowalismy w studio z kolega moje 5D mkII z 24-105L f/4 i jego 1D Mk III z 16-35L f/2.8 i 35 mm f/1.4 Piatka byla nr 1, chociaz to rózniez zasluga obiektywu. Jedyne na co mozna ponarzekac to slaby plastik od CF. Tylko zastanów sie czy takie body Ci potrzebne
    ;]

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sarewok Zobacz posta
    ...z drugiej strony to przesiadka z 30D na 40D jest troche bez sensu. 2mpx wiecej, Af ten sam,
    AF ten sam?To chyba lekkie nadużycie.Tych AF nie ma co nawet porównywać....40D zdecydowanie wygrywa.Weź obydwa body i spróbuj złapać ostrość w kiepsko oświetlonym pokoju na przedmiocie mało kontrastowym.Wypada to blado w 30D.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

mi5ek
    Guest

Domyślnie

witam,
    mam ten sam dylemat. przesiadka z 30d na 5dmk2 lub 1dmk3. 9k zl to jeszcze ok. w dublinie chca 2340e. kupilem z zestawu 24-105 (zestaw kosztowal 3000e z 5dmk2) po sprzedaniu obiektywu ktory kosztuje okolo 1000e samo body kosztowalo 2500e. gdzie tu logika?!
    Pozdrawiam wszystkich doszlych i nie doszlych posiadaczy 5Dmk2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi5ek Zobacz posta
    witam,
    mam ten sam dylemat. przesiadka z 30d na 5dmk2 lub 1dmk3. 9k zl to jeszcze ok. w dublinie chca 2340e. kupilem z zestawu 24-105 (zestaw kosztowal 3000e z 5dmk2) po sprzedaniu obiektywu ktory kosztuje okolo 1000e samo body kosztowalo 2500e. gdzie tu logika?!
    Pozdrawiam wszystkich doszlych i nie doszlych posiadaczy 5Dmk2

Cześć, fajnie spotkać kogoś ze Szmaragdowej Wyspy!:-D
    A możesz mi powiedzieć, gdzie dają 5DMkII z 24-105L tak tanio?
    3000 jurków to wybitnie okazyjna cena jak na IRL, w sklepach najtaniej widziałem po 3199 a teraz (w tym samym sklepie) 3249...
    Ja mam gdzieś te ich złodziejskie ceny. Zassałem z Hąkągu, sprzedawca opisał mi sprzet jako refurbished i problem z cłem też z głowy...:-D
    Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 07-04-2009 o 19:27
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    ......
    A możesz mi powiedzieć, gdzie dają 5DMkII z 24-105L tak tanio?
    3000 jurków to wybitnie okazyjna cena jak na IRL, w sklepach najtaniej widziałem po 3199 a teraz (w tym samym sklepie) 3249...
    Ja mam gdzieś te ich złodziejskie ceny. Zassałem z Hąkągu, sprzedawca opisał mi sprzet jako refurbished i problem z cłem też z głowy...:-D
    A wiec tak.
    Najtaniej zestaw z kitem w UK kupisz w Dixons (o dziwo - zazwyczaj drogo maja) http://www.dixons.co.uk/product.php?...DVD%20Bargains za 2340 Funtow
    Najtansze body to chyba w Amazon UK http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/...cook/ref=nosim 2090 Funtow
    Teraz. Jesli pozbyc sie 24-105 za jakies 650£ (i tak 150 taniej od obecnej ceny - najtanij to chyba tutaj http://www.t4cameras.co.uk/index.asp...fo.asp?id=2035) to za 5D MK II zaplacisz 1690 Funtow. Jesli jeszcze odejmiesz podatek to (po pozbyciu sie kita) masz cene 1340 Funtow - czyli ~ 6700PLN (a to juz bardzo dobrze)
    Edit: Jak to wyliczylem
    2340 * .85 (15% VATu) = 1989 - 650 (trzeba pozbyc sie szkla) = 1339
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 08-04-2009 o 10:34

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sarewok Zobacz posta
    a z drugiej strony to przesiadka z 30D na 40D jest troche bez sensu. 2mpx wiecej, Af ten sam, szumy podobne, 30D ma najlepszy( najostrzejszy) wyświetlacz z wszystkich canonów, zreszta 30D to poprostu super pucha.
    AF w 40D jest zupełnie inny niż w 30D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów