Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: z 30D przesiadka na...50D czy 5DMII

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artek_Bartek Zobacz posta
    w porównaniu do 30D to wszystko w nowej 5ce jest takie jakieś...inne... :-)
    jakbyś kupił starą 5-kę, to by wszystko było takie samo :-)

Cytat Zamieszczone przez Artek_Bartek Zobacz posta
    teraz mam jedynie wątpliwości czy podołam przebrnięciu przez instrukcję i naumiem sie właściwego wykorzystywania w praktyce wszyskich mozliwych opcji tego sprzętu :-)
    mam nadzieję, że i to szacowne forum mi w tym pomoże...
    po "zabawach" w menu są dwa powszechne i powtarzalne "problemy" tych nowych aparatów:
    1/ spadek wydajności trybu seryjnego,
    2/ brak ISO 100

w pierwszym przypadku należy wyłaczyć odszumianie, a w drugim HighLight priority :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    jakbyś kupił starą 5-kę, to by wszystko było takie samo :-)
    e no... nie przesadzajmy...

po zmianie 30D na 5D celownik jest duzo wiekszy, ISO 800 w pelni uzywalne, pola AF sa lepiej rozlozone, ale telewizorek z tylu gorszy... no i nawet landszafciarz zauwaza, ze AF ze szklami nie-USM moze dzialac woooolnooooo..... a w tej dzialce standardy szybkosci AF nie sa, bynajmniej, wysrubowane
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 07-04-2009 o 14:26
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wiem, wiem... ja to napisałem tylko w kontekscie dalszej części posta czyli menu, ficzerów, obsługi :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    wiem, wiem... ja to napisałem tylko w kontekscie dalszej części posta czyli menu, ficzerów, obsługi :-)
    a to jest swieta prawda. akurat nosze w plecaku obie te puszki i sporadycznie wyciagam 30D pod katem zapiecia dlugiej rurki i ew. TC. poza mniejszym gabarytem korpusu, duzo mniejszym celownikiem ale za to wielkimi bukwami w nim - zero roznic funkcjonalnych.

zabawa zaczyna sie przy nacisnieciu spustu. 30D robi sssyp a potem lubudubudubudubu, a 5D - zzzziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip i lup lup lup

ale jakby nie kombinowal, po otwarciu plikow w LR to 5D robi 30D kill him...
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi5ek Zobacz posta
    witam,
    mam ten sam dylemat. przesiadka z 30d na 5dmk2 lub 1dmk3. 9k zl to jeszcze ok. w dublinie chca 2340e. kupilem z zestawu 24-105 (zestaw kosztowal 3000e z 5dmk2) po sprzedaniu obiektywu ktory kosztuje okolo 1000e samo body kosztowalo 2500e. gdzie tu logika?!
    Pozdrawiam wszystkich doszlych i nie doszlych posiadaczy 5Dmk2

Cześć, fajnie spotkać kogoś ze Szmaragdowej Wyspy!:-D
    A możesz mi powiedzieć, gdzie dają 5DMkII z 24-105L tak tanio?
    3000 jurków to wybitnie okazyjna cena jak na IRL, w sklepach najtaniej widziałem po 3199 a teraz (w tym samym sklepie) 3249...
    Ja mam gdzieś te ich złodziejskie ceny. Zassałem z Hąkągu, sprzedawca opisał mi sprzet jako refurbished i problem z cłem też z głowy...:-D
    Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 07-04-2009 o 19:27
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

ven.foto
    Guest

Domyślnie

gdzie ty znajdujesz tych honkongskich sprzedawców, bo to już któryś raz się przewija,
    bywasz tam?
    ciekawa opcja to jest, a jaka różnica w cenie? a jak podatek? a przy okazji 5D mkII w NL stoi po 2499euraczy solo

Domyślnie

To dokładnie co do grosza taka cena jest w IRL. Na głowę nie upadłem żeby tyle płacić za aparat.
    W Hongkongu nigdy nie byłem niestety... może kiedyś?
    Natomiast 5DMkII kosztuje u sprzedawców z tamtych stron pi razy drzwi 1900 euro.
    Customs Import Duty za sprzęt foto (ale nie wiem czy za aparaty czy za komponenty foto, bo kiedyś słyszałem że na aparaty cła w Irlandii nie ma w ogóle) wynosi 6,7% i to by nie był problem... Najgorszy jest VAT - iście polski: 21,5%.
    Co trzeba zrobić, kupując w Hongkongu z ebaya (z własnych doświadczeń) - najlepiej wysłac kilka maili do sprzedawców oferujących najlepsze ceny. Proponuję wybierać tych dużych z kilkoma tysiącami pozytywów co najmniej... zajrzeć, przeczytać komentarze.
    W mailach pisałem, że chętnie u nich kupię ale że z pełnym cłem i VAT to g*** nie interes, więc czy istnieje możliwość wysłania mi tego jako sprzęt refurbished czy tam prezent (prezent działa do 400 euro - sprawdza się w przypadku tańszych zakupów ).
    Zwykle standardowa odpowiedź jest taka:
    "W odpowiedzi na Pański mail informujemy, że obniżenie podanej wartości przesyłki nie jest możliwe, gdyż ryzyko zaginięcia... ble, ble ble. Zwracamy także uwagę że postępowanie takie jest nielegalne ble, ble ble..."
    Trudno się mówi, szukamy dalej...
    Może też przyjść coś takiego:
    "Also, we can mark the parcel as a gift and declare lower value around a half of the value try to avoid the custom tax. But, please notices that we are not responsible if there are charge any tax from Custom Office. And, you need to handle all of the amount." Połowa to już jest coś... Ale nie tego szukamy...
    W końcu przychodzi ta właściwa odpowiedź:
    "Dear,
    you can pay by International Money Bank Transfer
    we can mark equipment as "for tests", "refurbished" or "gift/low value" ship to you
    thx" (przepraszam za angielski(?) ale to oryginalne maile z H-K nie moja twórczość! )
    No i po herbacie - 27,2% od zadeklarowanych 500 euro wartości zamiast od prawie 2000 robi istotną różnicę i czyni zakup nieco bardziej opłacalny niż w UK gdzie można dostać 5DMkII z przesyłką do IRL w okolicach 2000 funtów.
    Do ceny 2499 w irlandzkich sklepach w ogóle nie ma co porównywać...
    Cała zabawa z H-K nie ma natomiast sensu w przypadku płacenia całości cła i VAT - lepiej brać w UK, mniej zawracania głowy i szybsza przesyłka.
    Nie wiem czy opisany sposób handlu ze skośnookimi zadziała w PL - tutaj w IRL clą po prostu z automatu w/g podanej wartości.
    Natomiast jeśli ktoś mieszka i ma stałą pracę w UK to w ogóle bym się w żadne kombinacje z H-K nie bawił tylko brał na raty w jakimś normalnym sklepie typu www.warehouseexpress.com - lokalna gwarancja Canona i zero zawracania głowy.
    To tyle z moich azjatyckich doświadczeń.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 07-04-2009 o 21:50
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

po zmianie 30D na 5D celownik jest duzo wiekszy, ISO 800 w pelni uzywalne, pola AF sa lepiej rozlozone, ale telewizorek z tylu gorszy... no i nawet landszafciarz zauwaza, ze AF ze szklami nie-USM moze dzialac woooolnooooo..... a w tej dzialce standardy szybkosci AF nie sa, bynajmniej, wysrubowane
    tylko problem jest w tym ze szybkość AF to raczej zależy od obiektywu a nie puszki ;-) co innego z prezyzją, no ale na F/8 i w gore i przy wide to tez raczej nie problem
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    tylko problem jest w tym ze szybkość AF to raczej zależy od obiektywu a nie puszki ;-) co innego z prezyzją, no ale na F/8 i w gore i przy wide to tez raczej nie problem
    oj zdziwilbys sie.... Tamron 28-75 jest wolniejszy w 5D niz w 30D. szklo samo z siebie nie jest zbyt szybkie, ale roznica w korpusach to dodatkowo uwypukla i w 5D lens zauwazalnie bardziej muli.

inna kwestia, ze rozne uklady AF moga miec rozna szybkosc nawet w Single AF.
    moj pobiezny kontakt np. z Minolta 7D nie pozostawia mi zludzen, ze w 5D to ten Tamron i tak jest Strus Pedziwiatr...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    ......
    A możesz mi powiedzieć, gdzie dają 5DMkII z 24-105L tak tanio?
    3000 jurków to wybitnie okazyjna cena jak na IRL, w sklepach najtaniej widziałem po 3199 a teraz (w tym samym sklepie) 3249...
    Ja mam gdzieś te ich złodziejskie ceny. Zassałem z Hąkągu, sprzedawca opisał mi sprzet jako refurbished i problem z cłem też z głowy...:-D
    A wiec tak.
    Najtaniej zestaw z kitem w UK kupisz w Dixons (o dziwo - zazwyczaj drogo maja) http://www.dixons.co.uk/product.php?...DVD%20Bargains za 2340 Funtow
    Najtansze body to chyba w Amazon UK http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/...cook/ref=nosim 2090 Funtow
    Teraz. Jesli pozbyc sie 24-105 za jakies 650£ (i tak 150 taniej od obecnej ceny - najtanij to chyba tutaj http://www.t4cameras.co.uk/index.asp...fo.asp?id=2035) to za 5D MK II zaplacisz 1690 Funtow. Jesli jeszcze odejmiesz podatek to (po pozbyciu sie kita) masz cene 1340 Funtow - czyli ~ 6700PLN (a to juz bardzo dobrze)
    Edit: Jak to wyliczylem
    2340 * .85 (15% VATu) = 1989 - 650 (trzeba pozbyc sie szkla) = 1339
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 08-04-2009 o 10:34

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów