Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: z 30D przesiadka na...50D czy 5DMII

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    MAZOWIECKIE

Domyślnie JEDNAK 5DmII

...podsumowanie poprzednie nieaktualne....przekonując sam siebie, że lepiej póki co nie będzie to z bólem, ale jednak postanowiłem zrealizować marzenia przesiadki na FullF....pierwsze wrażenie nie moze być inne niż pozytywne... w porównaniu do 30D to wszystko w nowej 5ce jest takie jakieś...inne... :-)
    teraz mam jedynie wątpliwości czy podołam przebrnięciu przez instrukcję i naumiem sie właściwego wykorzystywania w praktyce wszyskich mozliwych opcji tego sprzętu :-)
    mam nadzieję, że i to szacowne forum mi w tym pomoże...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artek_Bartek Zobacz posta
    w porównaniu do 30D to wszystko w nowej 5ce jest takie jakieś...inne... :-)
    jakbyś kupił starą 5-kę, to by wszystko było takie samo :-)

Cytat Zamieszczone przez Artek_Bartek Zobacz posta
    teraz mam jedynie wątpliwości czy podołam przebrnięciu przez instrukcję i naumiem sie właściwego wykorzystywania w praktyce wszyskich mozliwych opcji tego sprzętu :-)
    mam nadzieję, że i to szacowne forum mi w tym pomoże...
    po "zabawach" w menu są dwa powszechne i powtarzalne "problemy" tych nowych aparatów:
    1/ spadek wydajności trybu seryjnego,
    2/ brak ISO 100

w pierwszym przypadku należy wyłaczyć odszumianie, a w drugim HighLight priority :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    jakbyś kupił starą 5-kę, to by wszystko było takie samo :-)
    e no... nie przesadzajmy...

po zmianie 30D na 5D celownik jest duzo wiekszy, ISO 800 w pelni uzywalne, pola AF sa lepiej rozlozone, ale telewizorek z tylu gorszy... no i nawet landszafciarz zauwaza, ze AF ze szklami nie-USM moze dzialac woooolnooooo..... a w tej dzialce standardy szybkosci AF nie sa, bynajmniej, wysrubowane
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 07-04-2009 o 14:26
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wiem, wiem... ja to napisałem tylko w kontekscie dalszej części posta czyli menu, ficzerów, obsługi :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    wiem, wiem... ja to napisałem tylko w kontekscie dalszej części posta czyli menu, ficzerów, obsługi :-)
    a to jest swieta prawda. akurat nosze w plecaku obie te puszki i sporadycznie wyciagam 30D pod katem zapiecia dlugiej rurki i ew. TC. poza mniejszym gabarytem korpusu, duzo mniejszym celownikiem ale za to wielkimi bukwami w nim - zero roznic funkcjonalnych.

zabawa zaczyna sie przy nacisnieciu spustu. 30D robi sssyp a potem lubudubudubudubu, a 5D - zzzziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip i lup lup lup

ale jakby nie kombinowal, po otwarciu plikow w LR to 5D robi 30D kill him...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

po zmianie 30D na 5D celownik jest duzo wiekszy, ISO 800 w pelni uzywalne, pola AF sa lepiej rozlozone, ale telewizorek z tylu gorszy... no i nawet landszafciarz zauwaza, ze AF ze szklami nie-USM moze dzialac woooolnooooo..... a w tej dzialce standardy szybkosci AF nie sa, bynajmniej, wysrubowane
    tylko problem jest w tym ze szybkość AF to raczej zależy od obiektywu a nie puszki ;-) co innego z prezyzją, no ale na F/8 i w gore i przy wide to tez raczej nie problem
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    tylko problem jest w tym ze szybkość AF to raczej zależy od obiektywu a nie puszki ;-) co innego z prezyzją, no ale na F/8 i w gore i przy wide to tez raczej nie problem
    oj zdziwilbys sie.... Tamron 28-75 jest wolniejszy w 5D niz w 30D. szklo samo z siebie nie jest zbyt szybkie, ale roznica w korpusach to dodatkowo uwypukla i w 5D lens zauwazalnie bardziej muli.

inna kwestia, ze rozne uklady AF moga miec rozna szybkosc nawet w Single AF.
    moj pobiezny kontakt np. z Minolta 7D nie pozostawia mi zludzen, ze w 5D to ten Tamron i tak jest Strus Pedziwiatr...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

oj zdziwilbys sie.... Tamron 28-75 jest wolniejszy w 5D niz w 30D. szklo samo z siebie nie jest zbyt szybkie, ale roznica w korpusach to dodatkowo uwypukla i w 5D lens zauwazalnie bardziej muli.

inna kwestia, ze rozne uklady AF moga miec rozna szybkosc nawet w Single AF.
    moj pobiezny kontakt np. z Minolta 7D nie pozostawia mi zludzen, ze w 5D to ten Tamron i tak jest Strus Pedziwiatr...
    no ja podpinajac szkla pod 350D, 5D i 1D roznicy w szybkosci AF nie widze, fakt ze praktycznie wszystkie szkla mam USM/HSM ale podpinajac moja stara Sigme 24-70 tez roznicy nie bylo, jakby nie patrzec silnik jest w obiektywie a nie w body...

mulenie AF to juz inna kwestia, zalezna od czulosci/jakosci ukladu AF i w zasadzie przejawia sie ona tylko w szklach bez USM

jak biore 50L i podpinam je na weselu do 5D i 1D to oba ostrza w takim samym czasie, bez mulenia i szukania ostrosci, tylko ze skutecznosc ostrzenia to juz zupelnie inna historia
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uprawnienia umieszczania postów