Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: z 30D przesiadka na...50D czy 5DMII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    MAZOWIECKIE

Domyślnie z 30D przesiadka na...50D czy 5DMII

Wątek mnie zainteresował bo dylemat mam podobny (a zakładać nowego wątku chyba nie ma sensu...)....tyle, że planuję przesiadkę z 30D....

Czytam o 5DMII i 50D i...niepokoję się nieco (nie tylko szalejącymi cenami i brakiem dostępności nowej 5ki...).
    Najbardziej mnie zaniepokoiły głosy, ze nowa 5ka nie jest za tęga w obrazowaniu z podpiętym 24-70 L....(tu ponoć stara 5ka była lepsza)...
    Ogólnie od jakiegoś czasu gromadzę szkła z myślą o FF (16-35 II, 24-70 i 70-200/4L) a teraz....zasiewają tu ziarenka wątpliwości w kwestiach pożytku z ilości pikseli vs. jakość obrazu.... z tego wszystkiego...najbardziej żałuję, że nie kupiłem w ubiegłe wakacje starej 5ki kiedy jej cena była atrakcyjna :-)

teraz...nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem...ale...co tu wybrać? czy przypadkiem nie lepiej przejść na najbliższy rok-dwa z 30 D na 50D a poczekać na to co nam Canon zafunduje nieco później?
    Czy też...ulec braku cierpliwości i jednak znaleźć gdzieś dostępną nowa 5kę?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    MAZOWIECKIE

Domyślnie z 30D przesiadka na...50D czy 5DMII

próbowałem jakoś w innym wątku ale...tam dyskusja skupiła się nad różnicami między 40D a 50D :-)

mam kilka przemyśleń odnośnie obecnego wariactwa....
    po 1 - żałuję (pewnie nie ja jeden), że nie kupiłem w ubiegłe wakacje starej 5ki.... cena była wtedy sympatyczna (na giełdzie w Stodole kole 5,2 kPLN)...czekałem na MII....nie przewidując...spekulacji na naszej walucie, która się obecnie odbywa...

po 2 - przez obecną cenę 5kiMII (dziś udało mi się znaleźć za 9kPLN...z Europy i bez faktury...) moja skłonność do kupna tego (nie wątpię!)superurządzenia nieco zmalała...

po 3...zostały mi (i pewnie nie tylko mi...) w zasadzie 3 opcje:
    a/ ulec jednak pokusie i kupić 5DmII ufając, że cena będzie już tylko wyższa (złotówka spada non stop)
    b/ przesiąść się na okres przejściowy (pewnie znowu ze 2 lata) na 50 D...
    c/ pozostać póki co z 30 D....

może być jeszcze opcja d/ pt. znajdź gdzieś starą 5kę, ale... używek się boję a nowe trudno dostępne no i z tą samą cenową przypadłością :-(

Przesiadka na FF byłaby opcją pewnie najbardziej pożądaną (pomijając kwestie wyczytanych na forum wątpliwości typu '24-70 L nie daje rady', '16-35 LmII też nie bardzo' o 'kiepskim 70-200 4L z nową 5ką' nie wspominając.... a dla mnie są to po prostu moje szkła...i jakoś nie widzę sensu ich zmiany....choć oczywiście zmartwiłbym się, gdybym wypruł kupę w sumie kasy na nowe body a szkła by się okazały mieć marną 'rozdzielczość optyczną'...ale - mimo wszystko - nie wydaje mi się, by dla Canona Lka oznaczała 'Luksus' z małą gwiazdką tj. 'nie dotyczy nowszych body'...

Sprzedając 30 D z oryginalnym gripem oraz niepotrzebnym już wtedy szkłem 10-22 odzyskałbym część kasy (tak pewnie ze 3,5 k) i miał...nową 5ke za c.a. 5,5 kPLN....

ale tak sobie myślę czy w tej sytuacji nie przejść do opcji B... wtedy sprzedając 30D bez gripa (pasuje do 50d) i pozostawiając 10-22 (na cropie kąt potrzebny...) za ok. 2,5 zmieniam obrazowanie na nieco lepsze...i...mam ekstra wyświetlacz :-), czyszczenie matrycy i możliwość regulacji B/F Focusa....

Och...te dylematy na szalejącym rynku... a jeszcze niedawno wszystko malowało się w różowych kolorach i mieliśmy mieć drugą Irlandię... :-)

Pozdrawiam wszystkich z podobnymi dylematami i....czekam na info co oni zamierzają zrobić...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Witam.

W Canonie 50D zyskasz przede wszystkim na AF, który jest dużo lepszy już w 40D niż w 30D. Ale pozostaje jeszcze pytanie czy nie lepiej w takim wypadku 40D, którego cena jest całkiem przyjemna. Otóż sprawdziłem osobiście robiąc test poziom szumu między 40D a 50D, bo słyszałem rózne opinie. Okazało się jednak, że 50D szumi trochę mniej mimo większej rozdzielczości. Wiec jeśli pracujesz na wysokich czułościach to na pewno warto.
    Czy czekać na 5D Mark II - jeśli ważniejsza od szybkości AF jest dla Ciebie jakość obrazu - odwzorowanie szczegółów oraz całkowicie używalne 6400ISo to nic innego jak 5D MKII.
    Pozdrawiam
    Jakub Kaniuka
    Konsultant Handlowy cyfrowe.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Ja miałem podobny dylemat.
    Czekałem aż cena 5d troszkę spadnie po wejściu 5d mkII na rynek i się nie doczekałem. Używek nie chciałem, 5d mkII jest poza moją granicą akceptowalnych wydatków na hobby, tak więc zostało mi 50d które mam już 3 miesiące, zrobiłem nim kilka wspaniałych zdjęć, może troszkę żałuję, że nie jest to full-frame, ale może za jakiś czas :-) Szklarnię od samego początku kupuję z myślą o pełnej klatce.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Całkiem subiektywnie - przesiadka z 30D - na 50D/40D nie ma sensu. Jeśli już to na pełną klatkę.

Coś już napisał Awatar HurricanE
    Miasto
    Żary

Domyślnie

Hej.

Ja przesiadłem się właśnie z 30d na 5d mk2. Na plus oczywiście, jakość obrazu, szumy, AF, ergonomia, komfort pracy. Jestem zachwycony nową puszką. Kolosalna zmiana jak dla mnie. Nie żałuje ani przez chwile wydanej kasy - fakt że udało mi się kupić na f-vat w cenie 8100 - uważam że jest warta tych pieniędzy - nawet i 9k za tą puchę to dobra cena.

Nie wiem czego się ludzie spodziewali - ale to naprawdę kawał dobrego aparatu. Bawiłem się też d700 - zresztą swoja przygodę z fotografia zaczynałem od nikona d70s - d700 to tez świetny aparat. Oba to doskonałe narzędzia pracy - nie rozumiem po co rozstrzygać który lepszy. Każdemu co innego jest potrzebne - każdy znajdzie swój ideał. Ja robię zdjęcia - a odkąd mam 5d mk2 - praca ta stała się jeszcze przyjemniejsza. Teraz tylko szklarnie sobie rozbudować muszę.

Nawet 50 1.8 podpięte do nowej piątki robi świetne zdjęcia - przy 2.2 ma mikroskopijną GO, jest ostre i ma bardzo ładne rozmycie - zupełnie inaczej obrazuje jak na moim starym 30d.
    Jeszcze nie miałem czasu w plenerze przestrzelić ale ostatnio w domu podczas sobotniego gotowania robiliśmy sobie z panną trochę fotek do albumu - wszystko na iso 3200, przysłona od 2.2 do 3.2. Nawet ona - mimo że jest laikiem w dziedzinie foto stwierdziła że ten aparat robi jakieś takie lepsze zdjęcia jak ten stary. Coś w tym chyba jest bo przecież szkło które było zapięte to wspomniany 50 1.8 za 350zł.
    Drugie szkło jakim się bawiłem to Tamron 28-75 - niestety musiałem pozbyć się starej szklarni i powoli uzupełniam i buduje nowy komplet - i tutaj też wielkie WOW. super kolorki, ładne rozmycie. Na 2.8 trochę winietuje - ale to da się prosto skorygować. Ostre fajne szkło. AF też nie najgorszy.

Jeżeli wydatek na 5d mk2 miałby nadszarpnąć twoja kieszeń to może jeszcze poszukaj gdzieś starej piątki - uciekaj w FF jeżeli zajmujesz się fotografia zarobkowo.

Jest taki sklep - fototaniej.pl - mają tam w ofercie 5d mk1 - ale nie dzwoniłem - wiec nie wiem czy to aktualne. Wystawiają fakturę - marże (lub kosztową jak zwą ją inni) czyli że walisz wszystko w koszty - nie odliczasz vatu. To tez zawsze jakieś rozwiązanie.

Pozdrawiam
    Łukasz
    http://moj-aparat.blogspot.com/
    C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
    C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artek_Bartek Zobacz posta
    (a zakładać nowego wątku chyba nie ma sensu...)
    ale skoro jednak założyłeś, to połączyłem.

że planuję przesiadkę z 30D....
    zasadnicze pytanie: dlaczego?

co mu brakuje? czym Cię ogranicza? a może się psuje bądź pogorszyła się jakość zdjęć?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna
    Miasto
    MAZOWIECKIE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    dlaczego?
    Dobre pytanie.... brat mi też je zadaje :-)
    Ani na fotkach nie zarabiam, ani nie robię monstrualnych powiększeń (w sumie to ostatnio w ogóle nawet nie robię odbitek..poza nielicznymi wydrukami foto...)...
    Mój egzemplarz jest ok i nigdy z nim nie miałem problemów...ma wypstrykane nieco ponad 10 tys. fotek (niedawno zresetowałem licznik...)

Ale...chyba chcę jakoś popróbować znaleźć jakość, nasycenie itd. itp, którą kiedyś widziałem pstrykając np. wycieczkę w Tatry analogową 3ką na slajdach...

i uprzedzając....wiem, że wszystko to można podrkęcić w PSie... ale...tam nie było trzeba... i nie mam na to specjalnie czasu (w jednej z książek foto ostatnio przeczytałem jak to autor dba o swój czas i wszystko robi, by zdjęcia nie trzeba było PSuć...)
    Ostatnio edytowane przez Artek_Bartek ; 05-02-2009 o 10:02

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ale...chyba chcę jakoś popróbować znaleźć jakość, nasycenie itd. itp, którą kiedyś widziałem pstrykając np. wycieczkę w Tatry analogową 3ką na slajdach...
    moim zdaniem zmiana aparatu niewiele tu pomoże, natomiast bardziej zainteresowałbym się obróbką; z tym że niekoniecznie w PS lecz sposobem wywołania RAW, różnicami w poszczególnych konwerterach, może też Picture Style w DPP, itd...

i uprzedzając....wiem, że wszystko to można podrkęcić w PSie... ale...tam nie było trzeba... i nie mam na to specjalnie czasu (w jednej z książek foto ostatnio przeczytałem jak to autor dba o swój czas i wszystko robi, by zdjęcia nie trzeba było PSuć...)
    autor chyba trochę się mija z prawdą...

Obróbka komputerowa pliku cyfrowego jest czyś tak samo naturalnym jak obróbka chemiczna kliszy. Ważne tylko, by zachować umiar i rozróżniać obróbke od grafiki komputerowej czy fotomontażu.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna Awatar Sarewok

Domyślnie

Generalnie rzecz biorąc to tak. Jak bym mial Ci doradzic pomiedzy 40D a 50D to polecam bardziej 40D. Nizsza cena, puszka generalnie ta sama a na dodatek szybsa w serii. Fakt 50D ma rozszerzenie ISO do H1 ale to ziarno takie ze pod slonce trzeba robic zeby nie bylo widac. a z drugiej strony to przesiadka z 30D na 40D jest troche bez sensu. 2mpx wiecej, Af ten sam, szumy podobne, 30D ma najlepszy( najostrzejszy) wyświetlacz z wszystkich canonów, zreszta 30D to poprostu super pucha.

Odnosnie 5d Mark II. Uzytkuje go od miesiaca i powiem tak. Zajefajna puszka. Swietnie rysuje nawet na wysokich czulosciach, WB genialny, jakosc fotek jest poprostu swietna, AF- nie wiem czemu wszyscy sie czepiaja do tego AF:P zarebiscie szybko i precyzyjnie ostrzy. Testowalismy w studio z kolega moje 5D mkII z 24-105L f/4 i jego 1D Mk III z 16-35L f/2.8 i 35 mm f/1.4 Piatka byla nr 1, chociaz to rózniez zasluga obiektywu. Jedyne na co mozna ponarzekac to slaby plastik od CF. Tylko zastanów sie czy takie body Ci potrzebne
    ;]

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów