Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/
Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/
moje 20-35 i 50 też nie miały... a 28-135 miał całą książeczkę
nieobliczalny ten Canon ;]
heheh
kolejne wiadro pomyj...
chyba w dobrym tonie teraz jest psioczyć na C
a poważnie ...
też mam ten obiektyw ... instrukcję po angielsku ... (którą chyba 2 raz właśnie czytam)
nie ma w niej nic istotnego ....
może poza tym ....
że współpracuje z extenderem 2x ..... -ciekawe czy AF też wtedy działa ...
5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
100 2.8 macro - sprzedam
pozwolę sobie odkopać post żeby nadgorliwi moderatorzy nie odsyłali nie wiadomo gdzie.
mam pytanie odnośnie używania poziomów suwaka stabilizacji - mode 1 i mode 2, w instrukcji nie jest to jasno opisane. Czy dobrze rozumiem że:
mode 1, jest do stabilnych sytuacji - obiektów nie poruszających się, oraz dla zdjęć poziomych.
mode 2 do obiektów w ruchu i zdjęć pionowych.
pozycje odległości ostrości 1.2 -3 - czy jest tylko zależne od odległości fotografowanego obiektu?
chciałbym także prosić o jakieś rady, przykłady sytuacji i jakich używacie wtedy ustawień obiektywu.
50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS
mode 1 to stabilizacja w osi Y, Z
mode 2 to stabilizacja tylko w osi Z - przydatne przy panningu, czyli obiektow poruszajacych sie wzdluz osi Y
albo odwrotnie bo nie mam instrukcji :razz:
przelacznik ostrosci sluzy tylko do ograniczeniu zakresu AF, dzieki temu jest szybszy, AF nie musi szukac ostrosci ponizej 3m jezeli obiektu tam nie ma, co wie z przelacznika. W drugim polozeniu bedzie jezdzil po calym zakresie.
Najlepiej ustawic przelacznik na gorna granice, bo dlugim obiektywem czesto robimy zdjecia dlaszych obiektow, przelaczac tylko gdy obiekt jest blizej.
Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 01-06-2011 o 07:36
[QUOTE=Usjwo;974051]mode 1 to stabilizacja w osi Y, Z
mode 2 to stabilizacja tylko w osi Z - przydatne przy panningu, czyli obiektow poruszajacych sie wzdluz osi Y
albo odwrotnie bo nie mam instrukcji :razz:
no tak, a jaśniej? dla mode 2 to napisałeś jakieś sprzeczności
"stabilizacja w osi Z - dla obiektów poruszających się w osi Y"
czasem lepiej napisać wprost, niż na siłę wyszukiwać "profesjonalnych" określeń.
50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS
Mode 2 stabilizuje tylko w pionie - wystarczająco jasno ? Google zamknięty ? Mody w każdym ISie (który je ma) działają tak samo...
Mode 2 - jak obiekt porusza sie od lewa w prawo to nie ma sensu tego stabilizowac, dlatego stabilizacja dziala tylko gora-dol. Tak jak Krzychu napisal dziala tylko w pionie. Zastap "os Z" pionem, a "os Y" poziomem i wszystko bedzie jasne. Sorry za "profesionalne" okreslenia, ale to "skrzywienie zawodowe" w pracy na codzien opisujemy ruch obiektu za pomoca wspolzednych X,Y,Z,A,B,C, wiec wydawalo mi sie to naturalne
Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 01-06-2011 o 19:05