brak polskiej instrukcji - faktycznie jest to olbrzymi problem
myślę że należałoby sprawę zgłosić do UOKiK
Oni są od tego.

Ponieważ osobiście nie wiem co można by było napisać w instrukcji obsługi obiektywu podziwiam autora za moim zdaniem bezsensowną stratę energii i pieniędzy. Zamiast dzwonić po serwisach i wysyłać maile do centrali łatwiej by było wpisać tekst instrukcji angielskiej (bo podobno taka jest) do jakiegokolwiek translatora internetowego.

Ewentualnie można przecież oddać obiektyw ponieważ nie ma polskiej instrukcji - o ile oczywiście taki brak jest sprzeczny z polskim prawem, i kupić taki do którego polska instrukcja jest.
A jeżeli jest to sprzeczne z polskim prawem to przecież można tym zainteresować policję lub prokuraturę.

Dochodzimy chyba do absurdu i poziomu inteligencji amerykanów, którzy robią instrukcje do wszystkiego, oczywiście w głównej mierze są to instrukcje obrazkowe. Największą ciekawostką była dla mnie instrukcja zakładania czapki wojskowej, co prawda obiektyw jest bardziej skomplikowany od czapki ale mimo to uważam instrukcję do 70-200 za użyteczną w takim samym stopniu.

a co do wężyka to znam osobę, która odkryła po kilku miesiącach używania wężyka (tego prostego - bo są też takie z wyświetlaczem do którego raczej instrukcja jest bardziej konieczna) dowiedział się że przy długich czasach nie musi trzymać przycisku tylko może użyć blokadki

A żeby nie było że nie chcę pomóc - zeskanuj tą angielską instrukcję - przyślij mi a jak znajdę czas to odeślę ci przetłumaczoną.