Odświeżam stary wątek po przeżyciu podobnej historii. W moim 5D lustro odpadło w pierwszym tygodniu miesięcznej podróży. Byłem akurat w dużym mieście (Saigon), awaria nastąpiła wieczorem i następnego dnia po południu leciałem w mniej cywilizowaną część kraju. Po przejrzeniu opisów usterki w internecie i rozważeniu za i przeciw, postanowiłem poszukać sklepu fotograficznego, użyć magicznej plastikowej karty i kupić 550D, który i tak miałem w planach od dawna jako drugi aparat.
Kilka minut wędrówki po mieście później—właściwie przez przypadek—trafiłem na duży, obiecujący budynek z wielkim napisem "Canon". W środku był firmowy sklep, którego ceny zupełnie nie przystawały do tych, które widziałem w internecie: były ponad 50% wyższe.
Zrezygnowany zapytałem o serwis i zostałem skierowany po schodkach na górę. Nie liczyłem na wiele, ale warto było spróbować.
Tu miła niespodzianka: wietnamski serwis Canona naprawił moje lustro w ciągu dwóch godzin! Koszt: ok. 12 dolarów (wiem, Canon naprawia tę usterkę za darmo, ale nie narzekałem).
Dostałem aparat i zalecenie, żeby przez pierwszą dobę trzymać go w pozycji "lustrem do góry" i powstrzymać się z robieniem zdjęć.
Czy znacie jakiś inny serwis, który oferuje dwugodzinny termin naprawy?
Co prawda, pod koniec mojej podróży, wiele gigabajtów zdjęć później, okazało się, że nie jest tak pięknie: lustro co kilka-kilkadziesiąt strzałów wysuwa się spod wzmocnień zainstalowanych w serwisie i trzeba je ręcznie popchnąć, żeby wskoczyło na miejsce. Tak czy inaczej, sajgoński serwis uratował mnie w sytuacji która wyglądała dramatycznie, więc nie będę na niego narzekać.
Planuję odesłać aparat do serwisu i domagać się ponownej naprawy. Rachunek, który dostałem ma pieczątkę serwisu Canona, więc nie powinno być problemu. Zauważyłem też, że w środku aparatu są ślady kleju, zarówno na lustrze przy wzmocnieniach jak i w głębii. Wyglądają one bardzo zniechęcająco, gdybym chciał kiedyś odsprzedać aparat.
Teraz do rzeczy, moje pytanie brzmi: Jaki serwis polecacie? Mieszkam w Irlandii, gdzie Canon nie ma serwisu. Czy ktoś mógłby mi doradzić, czy lepiej wysłać aparat do Polski, UK, czy może do jeszcze innego kraju?