Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: dziwne dźwięki przy czyszczeniu matrycy w 40 D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja nie chce siac herezji zadnych ale to chyba jest jakis filtr przed matryca ktory jest wprowadzany w drgania a nie sama matryca ? Piszczenie, hmmmm, na moj sluch moga byc dwie rzeczy. Albo pomiedzy ten filtr a matryce wpadl jakis syfek i piszczy podczas tarcia i predzej czy pozniej sie zmieli i zniknie. Albo naderwala/uszkodzila sie izolacja na cewce ktora wprowadza ten filtr w drgania i slychac przeskakujacy prad wysokiej czestotliwosci pomiedzy uzwojeniami

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

ogólnie system czyszczący jest zintegrowany z filtrem dolnoprzepustowym który jest w sumie częścią matrycy. Nie wiem co tam się dokładnie trzęsie. Nie wiem też czy jest jakaś cewka nie znam się na elektrotechnice ani tych obszarach fizyki. Z tego co wyczytałem są to wibracje ultradźwiękowe wywoływane zjawiskiem piezoelektrycznym. Ale nawet jeżeli jest tak jak mówisz, że uszkodziła się izolacja ewentualnej cewki to powiedzmy, że do puszki wleci jakiś pyłek wykazujący zdolności do przewodnictwa(załóżmy roboczo, że opiłek metaliczny) to może spowodować zwarcie.
    Ja bym jednak oddał do serwisu(oczywiście jeżeli faktycznie to jest wyraźnie bardziej słyszalne-bo Żytnia też każe zapłacić za "niepotrzebne trucie tyłka" ale ja bym chyba jednak zaryzykował)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja bym to olal, a oddal dopiero jak zacznie naprawde glosno piszczec Fakt jest taki ze kazdy prad o wysokich czestotliwosciach piszczy, w mniejszym lub wiekszym stopniu. Jedyna rada ze strony producentow w tym kierunku to zalanie uzojen lakierem zeby nie drgaly Stare telewizory potrafily piszczec i cos im sie przez to dzialo ? Nie, taka byl ich natura i tyle

Uzależniony

Domyślnie

To rzuci nieco światła na temat konstrukcji matrycy / układu czyszczącego (na przykładzie 5DmkII):

zdjęcie układu matrycy
    schemat głównych elementów

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Ja bym to olal, a oddal dopiero jak zacznie naprawde glosno piszczec
    Dobra rada- chyba że jest gwarancja która się kończy

Moim zdaniem coś się przesunęło zbyt blisko czegoś lub ma luz. I z tego powodu wpada w rezonans.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów