z 40d chyba byly jakeis problemy ze trzeba cos spilowac, ale moge sie mylic - na forum bylo pisane![]()
z 40d chyba byly jakeis problemy ze trzeba cos spilowac, ale moge sie mylic - na forum bylo pisane![]()
Tylko, że z 580exII nie każdy chinczyk chce współpracować, poczytaj cały wątek na canon board o wyzwalaniu radiowym tej lampy. Ja zainwestowałam w polecanego mi przez Aseptycznego Cactusa sprzedawanego na ebayu, przyleciał prosto z Hong Kongu i bez żadnego gmerania w ustrojstwie działa jak na razie bez zarzutów. Zobaczymy jak będzie w terenie. Jedyny tylko problem to chybotliwość tego ustrojstwa. Bo jak się to zapnie do statywu, parasolki, uchwytu na lampę i cactus przypięty od dołu to baaardzo niestabilne jest.
Stawiasz takie pytania a oferujesz ludziom zdjęcia na ślubach?
Jak masz lampę w trybie e-ttl to dopasowuje ona swoją moc do zastanych warunków, jak ustawiasz -1 czy +1 EV to oznacza, że świecisz lampą 1EV mniej lub więcej niż powinno być w/g E-TTL. Przeczytać to można w instrukcji obsługi..
Zmiana iso np. +1EV w trybie ETTL nic nie daje z punktu ilości światła. Lampa błyśnie odpowiedno o 1EV słabiej, dzięki czemu w naprawdę słabych warunkach może błysnąć odpowiednio mocno (np. użyć te dodatkowe EV światła).
Ja Cactusa nie polecę, bo jest zasilany na nietypowe baterie. Polecam Phottixy zasilane 2x AAA
Na ebay'u zestaw phottix - nadajnik z trzema odbiornikami - 44 usd, ja kupowałem w czasach gdy dolar był nieco tańszy więc bardziej mi się opłacało niż teraz - zestaw kosztował ok. 110zł ;-)
5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II