Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 17-55/2.8 - pomiar odległości a ogniskowa.

Mieszany widok

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SausageDog Zobacz posta
    zastanawia mnie tylko jedna rzecz, gdy ustawię sprzęt na statywie (40d + 17-55) i wyceluje na obiekt oddalony o 2m z ogniskową 17mm to w magicznym okienku wskaźnika odległości pokazuje nieco ponad 1m.
    Przy 55mm af się przestawia i na tym samym obiekcie pokazuje powiedzmy 2.5m, ustawiając ogniskową na pośrednie odległości - otrzymuje pośrednie odległości (pomiędzy 1,2m a 2,5m).
    Moj 17-55 nie ma az takich roznic ale oczywiscie ma bo musi o czym pisza inni czytelnicy. Ale tak naprawde zastanowilo mnie w Twoim poscie co innego jak ustaliles to 1,2 czy 2,5 przeciez ta skala tam jest nieliniowa wszystkim raczej sluzy do zgrobnej orietacji. No z problemu widac ze zabawka Ci sie podoba i chyba to najwazniejsze, o to chodzi .

Dopiero zaczyna Awatar SausageDog
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Ale tak naprawde zastanowilo mnie w Twoim poscie co innego jak ustaliles to 1,2 czy 2,5 przeciez ta skala tam jest nieliniowa wszystkim raczej sluzy do zgrobnej orietacji.
    Wziąłem dwie najbliższe wartości i na zasadzie proporcji (czyli na oko) wyznaczyłem te wartości, +/-10cm nie zrobi nikomu różnicy, a chodziło przecież tylko o przedstawienie sytuacji.
    Przez dwa lata biegałem z 50/1.8 więc po przesiadce na 17-55 nareszcie na imprezach domowych mogę robić nie tylko portrety :-D. Niedługo będę miał okazję porównać do tamrona 17-55/2.8 to się okaże, czy drugie tyle ceny zapłaciłem jedynie za usm i is, czy dostałem za to coś jeszcze.
    40D C17-55/2.8 C100/2.8 580exII

Uprawnienia umieszczania postów