ważne jest to, czy ten czytnik "zobaczy" Twoją kartę i dane na niej, a czy to RAW, JPG czy inne plikiitd, to nie ma juz znaczenia.
ps
miałem podobny wizualnie czytnik- karty SD (pewnie o takie Ci chodzi) czytał, nawet nieźle, ale wolno![]()
40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42
Nie odczytasz. To czytnik kart, do otwierania plików potrzebne jest oprogramowanie do nich przystosowane.
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
Ten czytnik z podanej aukcji czyta karty SD, czyli karty do 2GB, można czasami spotkać karty SD 4GB, trzeba się więc liczyć z tym , że kart SDHC nie obsłuży.
Faktycznie prędkością to on nie grzeszy. Na USB2.0 osiąga zawrotny transfer 3,6MB/s.
Widziałem na aukcjach tak samo wyglądające czytniki, które ponoć radzą sobie z kartami SDHC. Jednak kopiowanie danych z kart 4/8/16GB w tak żółwim tempem, może być ciężką próbą.![]()
Ja uzywalem podobnego z wygladu - praktycznie identycznego. I zrzucenie 4gb trwalo krotka chwilke, i sdhc czytal swietnie. Ale fakt ze niektore z nich nie czytaj sdhc i sa wolne. Ja swoj kupowalem w sklepie za magiczne 8,99zl bo z przesylka wyszlo by drozej z allegro :P
tak, mam karte sd 2gb, chodzi o to że winda nie widzi przez kabel raw, tylko jpg i jpg(1). potrzebny mi jest po to żeby widział komputer też rawy a nie 2 jpg
Proponuję użyć programu dołączonego do aparatu i nim pobrać zdjęcia na komputer.
EOS 450D | Canon EF 50 1.8 | Hama Star 05 | Lowepro 2
A czy masz ustawione w aparacie zapisywanie też RAWów ?
Czytnik widzi to , co jest zapisane na karcie, niezależnie od tego, jakie to dane są- jesli widzi JPGi a RAWów nie, to jest bardzo dziwne (wręcz niemożliwe) -patrz moje pytanie
jeśli aparat podepniesz do kompa przez USB, to podobnie widzisz pliki, ale z tym rożnie bywa, zależnie od systemu operacyjnego itd
40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42
no tak jak pisze mam raw+L i widzi tylko 2 takie same jpg, jak mam same raw to widzi je ok. czytalem ze musze miec czytnik zeby widzial rawy przy raw+L. mam windowsa xp