Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 81

Wątek: Lightroom - gdzie najtaniej legalnie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Taki sam sens, jak kupowanie całej reszt oryginalnego oprogramowania. Jak przyjdą na kontrolę, to będziesz musiał wyjąc tę legitymację...
    kolejny błąd w interpretacji panowie, legitymacja ucznia, studenta lub pracownika sektora edukacyjnego wymgana jest wyłacznie w momencie uzyskiwania numeru licencji od adobe! w przypadku kontroli okazujemy wyłacznie uzyskaną od adobe licencje w pliku pdf, w ktorej to licencji są nasz dane osobowe identyfikujące konkretne oprogramowanie z konkretną osobą i to wszystko w temacie... a co do sensowności zakupów kawo, pamiętaj, że nie każdy jest uczniem, studentem lub pracownikiem edukacji niektórzy nie maja takiej możliwości aby kupić licencje s&t, niekórzy muszą kupić licencje "standardową" bo np. mają spółkę lub większą agencje i zatrudnionych pracowników, i niestety w tej sytuacji muszą kupić wersje te kosmicznie drogie temat zakupu licencji s&t przechodziłem (jak już wcześniej pisałem) 2 razy, więc służe wiedzą
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Taki sam sens, jak kupowanie całej reszt oryginalnego oprogramowania. Jak przyjdą na kontrolę, to będziesz musiał wyjąc tę legitymację...
    Ale przecież Adobe weryfikuje to przy sprzedaży chyba?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stultus Zobacz posta
    Czy wersji Student Edition można używać do celów komercyjnych?
    Dawniej było to możliwe tylko w USA.
    Gdzieś na forum Adobe czytałem, że coś się zmieniło i w innych krajach też już można.

Nawet jeśli już nie będziesz studentem nadal masz pełne prawa do produktu.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ale przecież Adobe weryfikuje to przy sprzedaży chyba?
    Nie chyba, tylko na pewno

Możesz sobie zakupić wersję studencką, ale jeśli nie prześlesz do Adobe
    odpowiednich dokumentów do weryfikacji, to nie otrzymasz klucza aktywacyjnego.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 16-01-2012 o 12:31
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eclipse Zobacz posta
    kolejny błąd w interpretacji panowie, legitymacja ucznia, studenta lub pracownika sektora edukacyjnego wymgana jest wyłacznie w momencie uzyskiwania numeru licencji od adobe! w przypadku kontroli okazujemy wyłacznie uzyskaną od adobe licencje w pliku pdf, w ktorej to licencji są nasz dane osobowe identyfikujące konkretne oprogramowanie z konkretną osobą i to wszystko w temacie... a co do sensowności zakupów kawo, pamiętaj, że nie każdy jest uczniem, studentem lub pracownikiem edukacji niektórzy nie maja takiej możliwości aby kupić licencje s&t, niekórzy muszą kupić licencje "standardową" bo np. mają spółkę lub większą agencje i zatrudnionych pracowników, i niestety w tej sytuacji muszą kupić wersje te kosmicznie drogie temat zakupu licencji s&t przechodziłem (jak już wcześniej pisałem) 2 razy, więc służe wiedzą
    ok. więc mam pytanie: nie jestem ani oszustem, a nie wyzyskiwaczem i w ogole nie zamierzam kupić lightromma, bo mi stracza DDP, ale mam w rodzinie kikoro uczniów i studentów, choć sam jużnim od dawna nie jestem i co? nie moę ich poporsić o kupno tego programu, a potem sam go używac tylko i wyłącznie do celów amatorskich? że tak powiem "skorzystać z ich uprzejmości"...?
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    ...nie moę ich poporsić o kupno tego programu, a potem sam go używac tylko i wyłącznie do celów amatorskich? że tak powiem "skorzystać z ich uprzejmości"...?
    Teoretycznie nie - jest to nielegalne.

A praktycznie...

Sam korzystam z "uprzejmości" moich synów-studentów,
    ale dopóki mieszkamy razem, dopóty soft jest w miejscu zamieszkania właściciela

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 16-01-2012 o 12:38

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie moę ich poporsić o kupno tego programu, a potem sam go używac tylko i wyłącznie do celów amatorskich? że tak powiem "skorzystać z ich uprzejmości"...?
    Jeśli będziesz korzystał z oprogramowania na komputerze osoby na którą jest licencja, to możesz (IMHO oczywiście).

Domyślnie

Jeśli będziesz korzystał z oprogramowania na komputerze osoby na którą jest licencja, to możesz (IMHO oczywiście).
    no nie do końca... licencja jest na imię i nazwisko, a nie na numer seryjny komputera w przypadku kontroli (nalotu) poproszą osobę aktualnie pracującą na danym oprogramowaniu o okazanie prawa do jego użytkowania... generalnie, panowie, widzę, że zaczyna się małe bicie piany i typowo polskie szukanie sposobu jak kraść ale tak tylko do połowy zawsze przypomina mi się porównanie sytuacji do tego, jakby ktoś wziął kluczyki od mojego s-max'a i jeździł nim za darmo przez następne 4 lata, a po złapaniu przez policje powiedział, że on tak niezarobkowo, amatorsko
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eclipse Zobacz posta
    no nie do końca... licencja jest na imię i nazwisko, a nie na numer seryjny komputera w przypadku kontroli (nalotu) poproszą osobę aktualnie pracującą na danym oprogramowaniu o okazanie prawa do jego użytkowania...
    AFAIK jeszcze nie ma prawnych ograniczeń do użyczania komputera.
    Ale kto wie, kto wie?...

Oczywiście zgadzam się, że jest tu pole do nadużyć, zakładam jednak że chodzi tu faktycznie o sporadyczne użytkowanie przez osobę A softu osoby B i na komputerze osoby B.

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

...zakładam jednak że chodzi tu faktycznie o sporadyczne użytkowanie przez osobę A softu osoby B i na komputerze osoby B.
    IMHO nie do końca...

...nie moę ich poporsić o kupno tego programu, a potem sam go używac tylko i wyłącznie do celów amatorskich? że tak powiem "skorzystać z ich uprzejmości"...?
    Pozdrówka!

Domyślnie

AFAIK jeszcze nie ma prawnych ograniczeń do użyczania komputera.
    Ale kto wie, kto wie?...
    ale takowe prawne ograniczenia są w związku z oprogramowaniem... polecam lekturę licencji adobe, wszystko się rozjaśni choć i tak nic się w naszej mentalności nie zmieni w tej materii... ludzie, kupujecie aparaty, szkła i lampy, z kwoty przekraczające kilkukrotną wartość takiego LR, to może lepiej od razu nie płacić za sprzęt tylko go sobie zabrać ze sklepu i już, w końcu to tylko niezarobkowo, amatorsko

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów