Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 81

Wątek: Lightroom - gdzie najtaniej legalnie?

Domyślnie

Witajcie,
    odświeżam wątek by nie zakładać kolejnego i mam prośbę o podpowiedź. Interesuje się grafiką i fotografią, obrabiam sporo zdjęć, część prywatnie, trochę bardziej zawodowo, na zlecenie lub też sam je wykonuję i obrabiam. Poszukuję jakiegoś (najlepiej jednego) programu do obróbki i trafiłem właśnie na tego Adobe Lightrooma 3 - wersja "dla uczniów/nauczycieli" z licencją "edukacyjną". Ma fajną cenę, znacznie lepszą niż pełniak, który kosztuje ogrom kasy, tak jak i full PS. Pytanie tylko czy ta wersja "edu" oznacza, że nie można z niej korzystać w żaden sposób komercyjnie? I drugie pytanko - czy jest ona w jakikolwiek sposób fizycznie, jako program, ograniczona funkcjonalnie w stosunku do tej pełnej?

Domyślnie

Co do funkcjonalności to nie ma żadnych ograniczeń, działa identycznie jak full wersja. A co do wykorzystania komercyjnego to jak ja kupowałem jakiś czas temu to wg licencji możliwe było wykorzystywanie we własnej firmie. Ale teraz jak widziałem to coś się pozmieniało i licencja może tez być inna. najlepiej zadzwoń na infolinie adobe. Tam powinni wiedzieć

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Co do licencji to bodajże od wersji 3.0 jest możliwe wykorzystanie komercyjne.

Coś już napisał
    Miasto
    Milicz

Domyślnie

własnie gdzie moge znaleść licencje kiedys czytałem ale nie zapisalem strony ;-(

Coś już napisał
    Miasto
    Milicz

Domyślnie

Czy wersji Student Edition można używać do celów komercyjnych?
    Oprogramowanie w wersji Student Edition jest przeznaczone wyłącznie do celów niekomercyjnych.
    wiec sprawa jast jasna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stultus Zobacz posta
    Czy wersji Student Edition można używać do celów komercyjnych?
    Oprogramowanie w wersji Student Edition jest przeznaczone wyłącznie do celów niekomercyjnych.
    wiec sprawa jast jasna
    jeśli masz na myśli wersje students & teachers edition to proponuję najpierw zadzwonić do adobe zanim zaczniesz pisać bzdury
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Coś już napisał
    Miasto
    Milicz

Domyślnie

http://www.xnet.pl/faq.html?grupa=adobe z tej strony mam te informacje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stultus Zobacz posta
    http://www.xnet.pl/faq.html?grupa=adobe z tej strony mam te informacje
    nie sugeruj się tym, dzwoń do adobe, oni powiedzą ci prawdę sam osobiście jako wykładowca uam'u kupiłem w ubiegłym roku cały pakiet master collection za jakieś 2800 brutto i lightrooma za jakieś 350 zeta brutto, i mam na piśmie, że prowadząc jednoosobową działalność gospodarczą mogę w pełni legalnie używać tego oprogramowania w celach zarobkowych mojej firmy
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koy Zobacz posta
    Co do funkcjonalności to nie ma żadnych ograniczeń, działa identycznie jak full wersja. A co do wykorzystania komercyjnego to jak ja kupowałem jakiś czas temu to wg licencji możliwe było wykorzystywanie we własnej firmie. Ale teraz jak widziałem to coś się pozmieniało i licencja może tez być inna. najlepiej zadzwoń na infolinie adobe. Tam powinni wiedzieć
    czyli że każdy może tą wersję kupić czy trzeba jakiś legitymacje uczniowsko-studenckie "okazywać"...?

W takim razie jeśli nie ma różnic co do zawartości to jaki jest sens kupowania wersji "pełnej", że się tak wyrażę...?
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    W takim razie jeśli nie ma różnic co do zawartości to jaki jest sens kupowania wersji "pełnej", że się tak wyrażę...?
    Taki sam sens, jak kupowanie całej reszt oryginalnego oprogramowania. Jak przyjdą na kontrolę, to będziesz musiał wyjąc tę legitymację...
    Jarek

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów