Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Oswietlenie studyjne

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

uj.... CY. Ja mam 3 takie lampy i przymierzam się do wymiany na coś innego. Nie trzymają temperatury barwowej. jeszcze jak błyskasz na maxa to jest pół biedy, jak zmniejszysz moc błysku problem jest większy. I potem się okazuje że na głównym świetle masz jeden kolor skory modelki a na kontrze drugi..... życze powodzenia z wyciągnięciem czegoś z tego zdjęcia. TZN da się ... zrobić b&w

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    Quantuum'y /odrzuciłem bo o ile pamiętam niemają regulacji światła modelującego/
    Nie jest wlasnie odwrotnie? Chyba wlasnie CY nie maja. Quantuum przynajmniej w serii S posiada mozliwosc proporcjonalnej regulacji pilota.
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
    Nie jest wlasnie odwrotnie? Chyba wlasnie CY nie maja. Quantuum przynajmniej w serii S posiada mozliwosc proporcjonalnej regulacji pilota.
    Nowsze CY mają regulację pilota. 300'ki mają na pewno, a co do 200 nie jestem pewien.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
    za opisem z funsports http://www.funsports.pl/p,pl,21,lamp...na+cy300k.html
    "lampa modelująca żarówka 100W gwint e27
    regulowana płynnie, niezależnie od energii błysku",

Quantuum S to już jednak trochę większy wydatek.

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

No tak, niezaleznie. Bardziej przydatna jest chyba regulacja proporcjonalna. Na szczescie zawsze mozna samemu proporcje wprowadzic :]
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Pracuje na takich lampach w studio, dzialaja bez zarzutu, nigdy nie mialem z nimi problemow, no i cena ;-) Teraz osobiscie kupilem sobie Bowensa, w sumie to to samo co CY ten sam chinczyk to robi ;-) Ja bym sie na poczatek nie pakowal w drogie lampy, kupil bym CY ale za to mocniejsze np.400 ws, do tego pozadne statywy i troche softow i beautydisha i jechane ;-)

Powodzenia
    allgsm - a masz aparat z cropem czy FF? Cropa trzeba / można mniej domykać w studio (z jednej strony Głębia ostrości, z drugiej limity dyfrakcyjne) i podobno (za Jankiem Muzykantem) spoko mniejsze energie błysku wystarczają
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Simon83 w studio 2x400Ws i stoi tez jedna 800Ws ale powiem szczerze ,ze wystarczaja te dwie 400-setki, i zazwyczaj max 50% mocy dalej nie krece.

Czeczot to albo masz trafione sztuki albo cos zle robisz, ja nie spotkalem sie z tego typu problemami.

HuleLam - teraz mam FF wczesniej mialem cropa i tez pracowalem z tymi lampami, dzialaly bez zazutu. I jak ktos napisal ,brac b.dobre statywy.
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    allgsm - a masz aparat z cropem czy FF? Cropa trzeba / można mniej domykać w studio (z jednej strony Głębia ostrości, z drugiej limity dyfrakcyjne) i podobno (za Jankiem Muzykantem) spoko mniejsze energie błysku wystarczają
    Mozna leciec na 50% mocy i jak nie potrzeba duzej GO, to f8-f9 jest wystarczajaca.
    Jak wieksze obiekty/studio to wiadomo, trzeba podkrecic moc i fx...
    CY200K ma regulacje lampy modelujacej. Czasem, przy mniejszej mocy zdarza im sie miec inna temperature barwowa. Ale nie az tak aby jedna czesc modelki byla innego koloru. W kazdym razie u mnie. A kolory i tak dopasowuje swoje jak mi sie podoba w obrobce i w zaleznosci do czego. Do lamp CY i pewnie innych bez dobrego statywu, z wiekszym softboxem np. 90x120 wszystko leci na pysk. Wiec, to podstawa dobry statyw a i przyda sie do innych celow

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Czeczot to albo masz trafione sztuki albo cos zle robisz, ja nie spotkalem sie z tego typu problemami.
    Nie sądzę, żeby Czeczot był wyjątkiem, albo coś źle robił :-) Ja też miałem tego typu problemy, czyli rozjechaną temperaturę barwową na kilku lampach. Wyciągnięcie tak poświeconych zdjęć do poprawnego WB bywa masakrycznie trudne. Wiem, bo mi się takich wiele trafiło. Problemem by nie była różna temperatura poszczególnych lamp, bo eksperymentalnie można by wyłapać, która błyska inaczej i dać ją tam gdzie to ma mniejsze znaczenie, np. tło albo górne światło. Problemem jest to, że jedna lampa potrafi mieć spore fluktuacje temp. barwowej i raz błyśnie 5500K a innym razem 6000K, a to już jest pewna różnica. Załóżmy, że tak ci świecą dwie lampy oświetlające twarz - w efekcie część twarzy ma inny odcień i zgranie tego w obróbce jest albo upierdliwe albo wręcz niemożliwe. Dlatego ja jestem zwolennikiem "chińczyków" jako dobrego i taniego sprzętu do nauki, ale do poważniejszej pracy to już niestety trzeba mocniej ruszyć portfelem.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    ...Dlatego ja jestem zwolennikiem "chińczyków" jako dobrego i taniego sprzętu do nauki, ale do poważniejszej pracy to już niestety trzeba mocniej ruszyć portfelem.
    Zgadzam sie w 100% ...A nic innego do nauki w tych cenach ni ma

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów