Pewnie wbijam kij w mrowisko ale... i tak wielokrotnie spotkalem sie juz z wypowiedziami na temat ewentualnej zmiany systemu Canon na Nikona.

Czekalem na Marka II z nadzieja ze wiele rzeczy zostanie poprawionych i dolozonych, niestety Mark II troche mnie rozczarowal. Pracowalem z nim kilka dni i niestety nie dalbym 8500 za puszke, w ktorej tak naprawde nie znalazlem rzeczy na ktore liczylem.
Pewnie i nie byloby dylematu gdyby nie to, ze moja stara 5D z racji fotografowania koncertowego nie pociagnie juz dlugo, wymiana migawki chyba nie bedzie oplacalna.. pozostaje pytanie co kupic w miejsce 5D. 5D Mark II nie zainteresowal mnie zupelnie, 21 mln pixeli i krecenie filmow jest mi zupelnie zbedne, nadal nie poprawiono szybkosci klatek na sek i pozostawiono AF z 5D I. . Nie wydaje mi sie zeby w niedlugim czasie Canon wypuscil nowe modele skoro dopiero co zaprezentowal nowe, (zaznaczam, ze interesuje mnie raczej pelna klatka) a tym bardziej chyba nie mam co liczyc na upgrade bo Canon sam na siebie ukrecilby bata i nikt nie bylby zainteresowany kupowaniem aparatow z serii 1D .

Ostatnio mialem mozliwosc pracowania na Nikonie D700 i musze stwierdzic, ze znalazlem w tej puszcze wszystko czego potrzebuje. Wysokie iso ktore jest jak najbardziej uzywalne, szybkosc 5 kl /s a po dolaczeniu gripa nawt 8, Af z 51 polami i krzyzowymi 15, Live view z mozliwoscia AF (chociaz dla mnie to zbedny ficzer). Wiem tez o wadach Nikona d700 ale nie odczulem aby byly tak bolesne.

Dylemat oczywiscie pojawil sie jak wyrzucilem z szafy wszystko co posiadam do Canona. 24-105mm 4, 70-200 4IS, 50 1.4 , 85 1.8 , 12-24, 15 2.8 Fisz, 100 Macro... troche szkla sie zebralo i trzeba by to wszystko sprzedac inwestujac w szklarnie Nikona. Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze to przesiadki trzeba troche dolozyc , bo NIkon nie oferuuje szkiel o jasnosci 4, wiec trzeba zaplacic za te 2.8. Z drugiej strony w przypadku zamiany szkla Canona z 4 na 2.8 rowniez musze liczyc sie z doplata roznicy. Wiem , ze Nikon nie oferuje szkiel o jasnosci 1.2 ale ja takowych nie uzywam wiec 50 1.4 czy 8.5 1.8 czyli podobne do tego jakich teraz uzywam, w zupelnosci mi wystarcza.

Czy ktos z Was rowniez mial chec przesiadki na system konkurenci, a moze to zrobil i moglby napisac - czy warto bylo? A moze ktos nadal nosi sie z zamiarem zmiany platformy?

I jeszcze raz napisze ... to nie jest jakis tam kaprys bo sie obrazilem na Canona , tylko trzezwe spojrzenie na to co oferuja producenci. Czekac mozna oczywiscie tylko pytanie ...na co? Marka II od razu zakladam ze nie kupie bo przy zamianie 5D na jego nastepce nie widze tylu zalet aby to bylo warte. Puszka moja jest juz wypracowana i licze sie z tym, ze niedlugo odmowi wspolpracy.

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.