Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Zmiana systemu C na N

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie Zmiana systemu C na N

Pewnie wbijam kij w mrowisko ale... i tak wielokrotnie spotkalem sie juz z wypowiedziami na temat ewentualnej zmiany systemu Canon na Nikona.

Czekalem na Marka II z nadzieja ze wiele rzeczy zostanie poprawionych i dolozonych, niestety Mark II troche mnie rozczarowal. Pracowalem z nim kilka dni i niestety nie dalbym 8500 za puszke, w ktorej tak naprawde nie znalazlem rzeczy na ktore liczylem.
    Pewnie i nie byloby dylematu gdyby nie to, ze moja stara 5D z racji fotografowania koncertowego nie pociagnie juz dlugo, wymiana migawki chyba nie bedzie oplacalna.. pozostaje pytanie co kupic w miejsce 5D. 5D Mark II nie zainteresowal mnie zupelnie, 21 mln pixeli i krecenie filmow jest mi zupelnie zbedne, nadal nie poprawiono szybkosci klatek na sek i pozostawiono AF z 5D I. . Nie wydaje mi sie zeby w niedlugim czasie Canon wypuscil nowe modele skoro dopiero co zaprezentowal nowe, (zaznaczam, ze interesuje mnie raczej pelna klatka) a tym bardziej chyba nie mam co liczyc na upgrade bo Canon sam na siebie ukrecilby bata i nikt nie bylby zainteresowany kupowaniem aparatow z serii 1D .

Ostatnio mialem mozliwosc pracowania na Nikonie D700 i musze stwierdzic, ze znalazlem w tej puszcze wszystko czego potrzebuje. Wysokie iso ktore jest jak najbardziej uzywalne, szybkosc 5 kl /s a po dolaczeniu gripa nawt 8, Af z 51 polami i krzyzowymi 15, Live view z mozliwoscia AF (chociaz dla mnie to zbedny ficzer). Wiem tez o wadach Nikona d700 ale nie odczulem aby byly tak bolesne.

Dylemat oczywiscie pojawil sie jak wyrzucilem z szafy wszystko co posiadam do Canona. 24-105mm 4, 70-200 4IS, 50 1.4 , 85 1.8 , 12-24, 15 2.8 Fisz, 100 Macro... troche szkla sie zebralo i trzeba by to wszystko sprzedac inwestujac w szklarnie Nikona. Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze to przesiadki trzeba troche dolozyc , bo NIkon nie oferuuje szkiel o jasnosci 4, wiec trzeba zaplacic za te 2.8. Z drugiej strony w przypadku zamiany szkla Canona z 4 na 2.8 rowniez musze liczyc sie z doplata roznicy. Wiem , ze Nikon nie oferuje szkiel o jasnosci 1.2 ale ja takowych nie uzywam wiec 50 1.4 czy 8.5 1.8 czyli podobne do tego jakich teraz uzywam, w zupelnosci mi wystarcza.

Czy ktos z Was rowniez mial chec przesiadki na system konkurenci, a moze to zrobil i moglby napisac - czy warto bylo? A moze ktos nadal nosi sie z zamiarem zmiany platformy?

I jeszcze raz napisze ... to nie jest jakis tam kaprys bo sie obrazilem na Canona , tylko trzezwe spojrzenie na to co oferuja producenci. Czekac mozna oczywiscie tylko pytanie ...na co? Marka II od razu zakladam ze nie kupie bo przy zamianie 5D na jego nastepce nie widze tylu zalet aby to bylo warte. Puszka moja jest juz wypracowana i licze sie z tym, ze niedlugo odmowi wspolpracy.

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

JaBlam w takim razie pozostaje Ci poczciwy 1Ds MkII, który można dostać w podobnej cenie co nową 5-tkę a ma mniej udziwnionych ficzerów i 100 razy lepszy af. Ale pewnie brałeś to już pod uwagę, ja tylko podpowiadam mimo że aparatu takowego nie mam...

Fakt, że D700 fajny jest (budując zestaw od zera) ale zmieniać całą gromadę szkieł i tracąc na tym sporo to trochę nieekonomicznie mz.
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Wiesz..przy sprzedazy szkiel, częsc z nich kupilem w US, wiec znow przy odsprzedazy nie strace wiele, a niekiedy zyskam bo kupowalem, kiedy dolar byl tani. Bralem pod uwage Marka II Ds, tyle ze ja mam moze glupia zasade ale body zwykle kupuje nowe. W cenie ktorej podales, chodza raczej uzywki z jakims przebiegiem. Przy wydatku 9000 na aparat wolalbym raczej pewny ze aparat nie jest wyjezdzony. Niektorzy sa szczerzy, niektorzy wcisna Ci kit byleby tylko sprzedac. Nikona d700 moglbym nabyc jeszcze w starej cenie ok 6500 wiec moze to taki dla mnie koncowy gwizdek na podjecie decyzji.
    Jarek
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Załóżmy hipotetycznie, że kupisz D700. Twój "stary" sprzęt tak na oko z 5-tką jest wart. ok. 15000-16000. Rozumiem też, że masz kase na nowe body więc Twój budżet to ok. 20000zł. D700 masz za te 6500 czyli zostaje 13500 na szkiełka od Nikosia. W zasadzie za to kupisz jedynie 24-70 i 70-200 VR zamieniając zoomy Canona... A gdzie reszta?? Jak dla mnie za duża strata chyba, że masz jeszcze więcej kasy na nowe zabawki to przepraszam
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

ten autofocus z d700 nie jest duuuzo lepszy od tego z 5d. 15 pkt. krzyzowych jest w centrum kadru - na bocznych roznicy prawie nie odczuwam, ale dopiero sie z nikonem poznaje, wiec moze moja opinia sie w tej kwestii zmieni.

napisz moze czego Ci brakuje w Canonie (poza af-em).

po dwoch dniach zauwazam wielki komfort w uzytkowaniu korpusu (d700) - bardzo konfigurowalny, bardzo przyjemnie sie ta puszke obsluguje. jakos ja lubie, ale sama puszka to nie wszystko.

pomysl o szklach - co chcesz kupic i dlaczego. mysle, ze mimo wszystko roznic sporych in plus dla nikona nie bedzie, a brakuje 35L i 24L.
    Ostatnio edytowane przez spoon ; 03-02-2009 o 00:51
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Nikona d700 moglbym nabyc jeszcze w starej cenie ...
    Ale szkła już pewnie w nowej :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Nie.. 70-200 za 5400 i 24-70 za 4600
    Jarek

Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Nie.. 70-200 za 5400 i 24-70 za 4600
    To zostaje te 3500/4000 na resztę czyli np. 85, 50 i lampkę 800. Wynika z tego, że zamiana na Nikosia będzie kosztowała szeroki, fisz i makro... W zasadzie jeśli masz na tyle kasy a są Ci te szkła też potrzebne to pewnie w miarę szybko je dokupisz i masz gites zestaw Nikosiowy A jeżeli jednak tych szkieł nie potrzebujesz aż tak bardzo to w zasadzie czemu by nie zmieniać systemu...

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Smile

Wiesz..przy sprzedazy szkiel, częsc z nich kupilem w US, wiec znow przy odsprzedazy nie strace wiele, a niekiedy zyskam bo kupowalem, kiedy dolar byl tani. Bralem pod uwage Marka II Ds, tyle ze ja mam moze glupia zasade ale body zwykle kupuje nowe.[...]

No to zalezy Ci na AF'ie czy na fabrycznie nowej zabawce?
    Nie obrazaj sie, ale piszesz troche tak jakbys sam nie wiedzial czego chcesz.

Nie wiem czy AF w 5d II jest az tak tragiczny, ale wielokrotnie slyszalem od znajomych ze praca z wysokim iso na tej puszce jest swietna i niezastapiona - na koncertach to chyba tez wazne? Wiec moze to jednak nie wina puszki..

A skoro koncerty i brakuje Ci Af - to wlasnie Ds - az sie prosi?
    Moze pomysla nad czyms jasniejszym? 70-200 2.8 IS? 135 f2?

Zaczalbym od tego, a pozniej od puszki.

Dopiero zaczyna Awatar Soprano
    Miasto
    Dolnośląskie

Domyślnie

No coz, ja sie wlasnie tak przesiadlem, tylko nie d700, a d3, czyli bez roznicy. Pomijam kwestie finansowe, bo to nie moja sprawa, ale jesli uwazasz, ze Cie stac to bym sie nie zastanawial.
    Robie sporo koncertow i mam caly czas kontakt z C 5d (kolega z grupy takowy posiada), niestety C to juz zabytek, oczywiscie w sprawnych rekach sobie swietnie radzi, ale Nikon stworzyl idealna puszke do koncertow. A jesli ktos twierdzi, ze af 5 jest w specyfice koncertowej porownywalny z nikonowskim, to mu gratuluje dobrego samopoczucia.

Dobra nie jatrze. Jesli potrzebujesz jakis konkretow, wal PW.

pozdrawiam i gratuluje zdjec, od dawna znam i cenie.

P.S. Zamiast 24-70 bym sie zastanowil nad 14-24, lepiej pracujacego obiektywu pod swiatlo jeszcze nie widzialem, naprawde polecam.
    Ostatnio edytowane przez Soprano ; 03-02-2009 o 02:10

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów