Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: żółty zafarb przy świetle fluorescencyjnym ... ktokolwiek słyszał ktokolwiek wie

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Moim zdaniem:
    po pierwsze mruganie - to łączenie świetlówek do różnych faz to czasem nie pomysł z hal produkcyjnych itp, gdzie efekt stroboskopowy może być niebezpieczny? Bo w pomieszczeniach "cywilnych", nawet dość sporych (typu sala wykładowa) oświetlenie włączam zwykłym, jednofazowym pstryczkiem, zabezpieczenie obwodu oświetlenia to też jednofazowy wyłącznik.
    po drugie - różne świetlówki. Nawet jeśli są mieszane fazy to już poszczególne rury mogą się (nawet znacznie bardzo) różnić temperaturą barwową. A może jest tak, że zafarb uzyskujesz w konkretnym jednym miejscu, które wyławiasz długim obiektywem (gdzieś dalej), bo tam są inne świetlówki w oprawach niż na pozostałym obszarze?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    po drugie - różne świetlówki. Nawet jeśli są mieszane fazy to już poszczególne rury mogą się (nawet znacznie bardzo) różnić temperaturą barwową. A może jest tak, że zafarb uzyskujesz w konkretnym jednym miejscu, które wyławiasz długim obiektywem (gdzieś dalej), bo tam są inne świetlówki w oprawach niż na pozostałym obszarze?
    też mi się wydaje że podczas wymiany mogli zastosować różne świetlówki (jak się przepaliła jakaś to wysyłali pracownika do sklepu), przechodząc się w supermarkecie na dział z oświetleniem zobacz ile jest różnych temp. barwowych świetlówek.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Inne swietlowki po wymianie. A z czasem pewnie traca swoja temperature barwowa i po zamontowaniu nowej jest jak w aucie. Lewa swieci na zolto a druga na bialo...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Ostatnio robiłem zdjęcia w identycznych warunkach -masa świtówek na suficie i ku mojej zgrozie efekt przy 1/400sec. jeszcze gorszy!!! - więlksza część klatki była na niektórych zdjęciach niedoświetlona przykład:
    f2.8 ISO 1600 AWB
    1. fotka prosto z puszki

2. po korekcie koloru za pomocą trzech pipetek na krzywych przy zastosowaniu Dave's Amazing Trick for Finding a Neutral Gray z Książki Scott'a Kelby ( jak widać można wyciagnąć nawet bardo spiepszone zdjęcie) :

Jak widać WB nie jest skopany na całej klatce i pipetkę z LR czy Aperture można sobie w buty wsadzić konieczna jest praca na warstwach i maskowanie fragmentów foty.

Żółty zafarb nie jest też winą mojej puszki, miałem ten sam problem na 20D, 40D, 5D i Marku.

w Kuchni mam oświetlenie fluorescencyjne, przetestowałem je robiąc zdjęcia na czasach od 1/40sec do 1/8000sec i nic . na każdej z 50 fot WB jest perfect.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Ostatnio robiłem zdjęcia w identycznych warunkach -masa świtówek na suficie i ku mojej zgrozie efekt przy 1/400sec. jeszcze gorszy!!! - więlksza część klatki była na niektórych zdjęciach niedoświetlona przykład:
    f2.8 ISO 1600 AWB
    1. fotka prosto z puszki
    Zrób trochę testowych zdjęć w tym samym oświetleniu z czasem 1/120s (zakładam, że Twoja sieć energetyczna pracuje na 60Hz). Zobacz czy dalej będziesz miał nierównomierny rozkład zafarbu. Moim zdaniem powinno być równomiernie. Tak samo przy 1/60s, 1/30s, 1/15s ... Idąc w kierunku krótszych czasów ocierasz się o problem, o którym wspominałem wcześniej.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Czyli wygląda na to ze czasy nie podzielne przez 6 czy powowduja zafarb. Czyli w czystej teorii powinno go nie byc na 1/6 1/60 1/120 (szkoda ze nie mamy takiego czasu) 1/180 Nic pozostaje Ci usiasc wlaczyc TV i jechac z czasami do gory

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Panowie.... troszkę teorii:
    Świetlówka to nic innego jak kawał szklanej rury, w środku wypełniona cząstkami rtęci i argonu, powleczona w środku luminoforem. Na obu końcach zamontowane są elektrody (kawały drutu wolframowego) które emitują elektrony i w czasie swej wędrówki po świetlówce napotykają atomy rtęci, które wzbudzają. Te wzbudzone cząstki rtęci są źródłem promieniowania (można powiedzieć że zaczynają świecić), ale światłem dla nas niewidzialnym, nadfioletowym. Luminofor, czyli „to coś białe” w środku świetlówki przekształca nadfiolet na barwy widzialne, o odpowiednim widmie, charakterystyczne dla różnych świetlówek.
    Zalecane jest wymieniać świetlówki przynajmniej raz na rok, ze względu na wypalanie się luminoforu i tracenie swoich parametrów.
    Problem z dziwnym zafarbem na niektórych zdjęciach jest nic innego jak wypalanie się świetlówek, te starsze- wypalone emitują "inne " światło od pozostałych.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów