te pociągi będziesz gonił w ruchu czy focił na bocznicy? jak 1. to bez sensu IS, jak 2. to przyda się szeroki (17mm)
te pociągi będziesz gonił w ruchu czy focił na bocznicy? jak 1. to bez sensu IS, jak 2. to przyda się szeroki (17mm)
Wielkie dzięki za wszystkie uwagi. Może trochę rozszerzę swoją wypowiedź.
I tak i tak. Tutaj nie ma reguły. Jak stoi to przeważnie na stacjach czy bocznicach ale myslę że więcej będzie w ruchu na szlaku.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zgadzam się, masz rację. Nie ma tutaj jednego cudownego obiektywu, który byłby dobry na wszystko. Zawsze podczas robienia zdjęć może się okazać, że czegoś akurat brakuje w danym momencie. Zawsze powinno się dostosowywać sprzęt do możliwości. Pytając o wybór obiektywu, miałem na mysli raczej to czy jest technicznie dobry do wykonywania tego rodzaju zdjęć. Jeżeli chodzi o ten 17-40 to nie wiem czy będzie mnie na niego stać, natomiast właśnie od początku myślałem o tym 17-85, ale słyszałem o nim dość kiepskie opinie i dlatego tak się zastanawiam. Co do 28-135 to o nim nic nie wiem.
Jeszcze słówko o warunkach w których będę robił foty, to zdecydowanie będą w dobrych warunkach dziennych, aczkolwiek jak mamy taką pogodę pochmurną jak teraz to warunki oświetleniowe są nie najlepsze. Owszem planuję też jakieś fotki nocne, np. jak pociąg stoi. Oraz także mogą się zdarzyć na jakichś halach, gdzie jest ciasno i raczej dość ciemno. Jeżeli tylko ten 17-85 sobie spokojnie poradzi w takich warunkach to śmiało go wezmę.
Ostatnio edytowane przez wojtas210 ; 02-02-2009 o 19:47 Powód: Automerged Doublepost
pociągi są długie więc nic Ci po jasym obiektywie, który i tak musisz przymknąć by uzyskać głębię ostrości. ja przy polecaniu obiektywu mogę się opierać wyłącznie o testy na optyczne, tak więc 17-85 odpada, bardzo dobrze wypada kit 18-55 IS oraz 28-135 IS.
canon