Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Pozwolenie/wejście na imprezę w celu robienia zdjęć

Domyślnie Pozwolenie/wejście na imprezę w celu robienia zdjęć

Witam

Chciałbym dla własnej przyjemności zająć się pstrykaniem zdjęć w teatrze(podejrzewam że jedyna możliwość to wejść na próbę przedstawienia)czy na imprezie sportowej(siatkówka, koszykówka, piłka nożna, itd....).
    Moje pytanie brzmi: jak dostać się na taką imprezę? Zapewne musze wystąpić o jakieś pozwolenie do dyrekcji teatru czy danego klubu? Jakie są koszty uzyskania takiego pozwolenia? czy wystarczy jakieś pismo, telefon?

Coś już napisał
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Łapówka chyba a, tak serio to zależny od organizatora na mniejsze imprezy raczej bez problemu wejdziesz... Te większe wymagają akredytacji a tą dostają ludzie z legitymacja prasową najczęściej.

Mam małe pytanie do kolegów reporterów jak to jest kiedy mam własną firmę i pracuje jako freelancer? Czy mnie tez obejmuje prawo prasowe i możliwość korzystania z jego przywilejów a co za tym idzie zrobienie własnej "prasówki"?
    40D 20D 70-200 2.8L is 17-40 4L 50 1.8 50 1.4 430exII Kit a to wszystko żeby plecy prostować bo zdjęć robić nie umiem...

Domyślnie

akredytacje nie tylko dają na legitymację (ale najczęściej występuje jakaś redakcja o nie)
    ale jak kolega miowi mniejsze bez problemu a na teatr jak robisz bez lampy to możesz kupić bilet i normalnie wejść i pstrykać podczas przedstawienia o ile jest w miare cichy sprzęt. i to nie koniecznie z wykupionego miejsca mozęsz w miare cicho się gdzieś przemieszczac tak aby innym tez nie przeszkadzać.

czy rawo prasowe Cię obowiązuje to zalezy odnośnie czego ale ogólnie prawo cię oboiwiązuje każde.. (a z prasowego napewno obowiązki i zakazy a korzyści niekoniecznie)
    parsówki nie możesz bo nie masz nr issn czy jakiegos takiego
    mozęsz sobie zrobić jakaś prywatną legitymację coś ala wizytówke / identyfikator ale mozę się on czasem przydac do zdobycia akredytacji
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dani182 Zobacz posta
    Witam

Chciałbym dla własnej przyjemności zająć się pstrykaniem zdjęć w teatrze(podejrzewam że jedyna możliwość to wejść na próbę przedstawienia)czy na imprezie sportowej(siatkówka, koszykówka, piłka nożna, itd....).
    Moje pytanie brzmi: jak dostać się na taką imprezę? Zapewne musze wystąpić o jakieś pozwolenie do dyrekcji teatru czy danego klubu? Jakie są koszty uzyskania takiego pozwolenia? czy wystarczy jakieś pismo, telefon?
    o teatrze był już kiedyś jakiś wątek. ciężki temat bo panuje na spektaklu cisza i skupienie i jak zaczniesz strzelac z lustra to nie będzie za dobrze wyglądało. No i wątpię czy dyrektor na coś takiego pozwoli. Ale zdjęcia na prubie jak najbardziej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zrob sobie wlasna strone internetowa jako "gazeta" , uaktualniaj ja co jakis czas , wyrob sobie na jej podstawie nr issn , zrob legitymacje i jazda , na wiekszosc imprez nikt sie legitymacji nawet nie przyglada , wystarczy machnac i juz , na te gdzie akredytacja potrzebna roznie , im wieksza gazeta tym latwiej wejsc , dobrze by bylo zeby ta "gazeta" zwiazana byla z tematyka zdjec , a koszt wyrobienia issn jest znikomy raczej
    no comment...

Domyślnie

Na przedstawienie nie chcę się pchać ze względu na hałas i zamieszanie jakie bym mógł wywołać. Zamierzam raczej jakoś dostać się na próbę. Spróbuje telefonicznie wybadać jakie są możliwości, ale spodziewam się pytań typu „po co”, „a skąd Pan jest” itd...

Postaram się jeszcze znaleźć wspomniany wątek o zdjęciach w teatrze. dzięki

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Ale zdjęcia na prubie jak najbardziej.
    A na próbie?
    Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here.

Bywalec
    Miasto
    Pommern

Domyślnie

Legitymacja prasowa otwiera większość drzwi, niestety organizatorzy wielkich imprez selekcjonują media. W teatrze, to tylko próby, w czasie spektaklu wyniosą Cię . Bywaj w wielu miejscach, imprezach, niech organizatorzy się opatrzą. Z czasem nie będziesz miał problemu z wejściem, początki będą ciężkie ale ciekawe. Oczaruj panią Kasię czy Basię, daj jej kilka fot z imprezy. Oczywiście w teatrze czy na koncertach kameralnych, symfonicznych czy jazzowych zapomnij o lampie błyskowej. Muzycy strasznie tego nie lubią.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Legitymację wystawia redaktor naczelny. Redaktorem będziesz Ty od chwili zarejestrowania tytułu prasowego. Działalność gospodarcza nie jest więc potrzebna. Legitymacja powinna mieć zdjęcie.

Akredytacje wystawia organizator imprezy. Możesz się do niego zwrócić jako osoba prywatna, np. do Dyrektora Teatru, że wykonujesz fotografie hobbystycznie np., albo w określonym celu z prośbą o udzielenie pozwolenia na wykonywanie fotografii, albo też po zarejestrowaniu tytułu prasowego, napisać pismo do Dyrektora z prośbą o udzielenie akredytacji na wykonywanie fotografii w teatrze, z reguły dostaje się pozytywną odpowiedź.

Ale, są imprezy, na których akredytacje należy wykupić. Tzn. to nie zawsze jest tak, że prasa wchodzi za darmo. Czasami redakcja musi ponieść koszta związane z wykupieniem akredytacji. Wiem, że takie coś ma TVN i TVP na pewno na imprezach typu Sopot Festiwale czy Polsat TopTrendy.

Koszt zarejestrowania tytułu prasowego to 40-60zł (pewien nie jestem) i jest to jednorazowy wpis sądowy. Wniosek należy złożyć do sądu okręgowego właściwego według siedziby redakcji.

Sam w sobie numer ISSN wydawany jest bezpłatnie po spełnieniu odpowiednich warunków formalnych. BTW, do wystawienia legitymacji prasowej wydaje mi się, że wystarczające jest zarejestrowanie tytułu prasowego. Kwestia jest tego, że należałoby zadbać o to, aby legitymacja prasowa stała się rozpoznawana przez organizatorów imprez, a nie było to z serii Firma KRZAK.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Hmmmm. Ja kieruję się zasadami: kto pyta nie błądzi oraz na grzeczności nikt jeszcze nie stracił. Zwrócono mi jedynie uwagę jeden raz, jak robiłem zdjęcia na mini koncercie Ewy Demarczyk - faktem jest, że wtedy jednak nikogo nie pytałem się o zgodę.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów