Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Pozwolenie/wejście na imprezę w celu robienia zdjęć

petarda
    Guest

Domyślnie

Jak zaczynasz pytać to ktoś zaczyna się zastanawiać a skoro się go pytasz znaczy może odmówić a ludzką naturą jest mówić "nie" jak nie pytasz i walisz na pewniaka to możesz i mało kto zapyta chyba że narobisz zamieszania, do mnie kiedyś przyczepił się jeden że na cmentarzu trzeba wykupić zezwolenie, popędziłem dziada, karawaniarze popatrywali ale żaden nie podszedł.

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Sam w sobie numer ISSN wydawany jest bezpłatnie po spełnieniu odpowiednich warunków formalnych.
    Voila:

"Aby otrzymać numer ISSN dla czasopisma internetowego, należy przesłać, wraz z informacją o adresie internetowym, wydruki ekranów: z numeru pierwszego - strony tytułowej; z numeru bieżącego - strony tytułowej oraz ekranu z danymi o wydawcy i redakcji. Nie nadaje się numeru ISSN czasopismom online przed ich pojawieniem się w internecie."

więcej: http://www.bn.org.pl/index.php?id=7&issn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    ... na wiekszosc imprez nikt sie legitymacji nawet nie przyglada , wystarczy machnac i juz
    czasami wystarczy machąć tylko forumowym ID i drzwi się same otwierają ;-)
    .

budzikk
    Guest

Domyślnie

Różnie to bywa z tymi imprezami w sumie.
    To zależy od organizatora... Np. na żużel do Częstochowy ciężko jest się dostać bez prasówki, która jest przepustką po akredytacje, można kombinować...
    Tak jak pisali poprzednicy, na grzeczności jeszcze nikt nie stracił!
    Gdy jeszcze nie miałem prasówki to często umawiałem się w ten sposób, że mogę wejść robić zdjęcia, ale w zamian dam organizatorowi parę zdjęć na płytce do jego małej galeryjki.

Kwestia dogadania, ale warto próbować! Powodzenia!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków- Nowa Huta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    czasami wystarczy machąć tylko forumowym ID i drzwi się same otwierają ;-)

Jeżeli mogę, to chciałbym trochę odgrzać ten temat. Strona główna i temat aż kłuje w oczy.
    Zostań dziennikarzem obywatelskim, prześlij swój materiał do redakcji
    Na kolejnych stronach można nawet oglądnąć sobie taką legitymację. Myślę, że jest najbardziej wiarygodna z możliwie dostępnych.

http://www.wiadomosci24.pl/

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Może zrobić legitymacje prasowe forum CB?
    http://www.legitymacja-prasowa.pl/oferta/cennik

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

O ile forum bedzie zarejestrowane jako gazeta internetowa np. to mozna na legalu zrobic.

Inna sprawa ze... taka legitka prawie guzik da ;] , no chyba ze ktos chce "wbic" sie na kotleta do pcimia dolnego i koncert kapeli janka
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Inna sprawa ze... taka legitka prawie guzik da ;] , no chyba ze ktos chce "wbic" sie na kotleta do pcimia dolnego i koncert kapeli janka
    da, wiem z doświadczenia
    jak robiłem u nich praktyki, to bez problemu wchodziłem na muzeum za darmo i w czasie demonstracji też policja ją akceptowała
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że wystarczy sobie w domku wydrukować na kolorowo cokolwiek i i tak w większości przypadków "wejdzie". Swoją z infobydgoszcz.pl noszę bez zdjęcia, bez mojego podpisu itp itd i jeszcze nigdy nie było problemów (na imprezach, na których nie ma akredytacji itp) (a na Mam Talent, pomimo konieczności wcześniejszej akredytacji wszedłem bez problemu właśnie na taką legitkę). Może ludzie to łykają przez to, że jest dość zużyta (noszę cały czas w portfelu już przez 2,5 roku chyba)

Domyślnie

Co do teatrów, to z doświadczenia powiem tyle:
    -na próby prasowe nie ma większego problemu żeby wejść,
    -na próby "zwykłe" to już zależy nie od działu pr/kontaktu z mediami czy nawet dyrektora teatru, a od REŻYSERA

Zanim się zainteresujesz fotografowaniem w teatrze, polecam przeczytać:
    http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/83080.html

W skrócie:
    -trzeba być niewidzialnym i niesłyszalnym
    -uzgodnić odpowiednio wcześniej z kimś kto ma władzę czyli np reżyserem, dyrektorem artystycznym etc...

Aby być bardziej poinformowanym i polecam 'dopisać się' na wszelkie listy mailingowe teatrów/urzędów/klubów itp. poza tym osoba podana jako nadawca newslettera zazwyczaj jest od kontaktu z mediami i podaje na koncu każdego emaila namiary na siebie...

Co zaś się tyczy legitymacji prasowej, to Ci ona za przeproszeniem g*** da
    ja np częściej w moim mieście wchodzę po prostu "na mordę" lub na nazwisko -rozpoznawalność można wypracować nawet w przeciągu niecałego roku (można i szybciej jak podpadniesz ale wtedy to ratuje tylko przeprowadzka do innego miasta).
    Praktycznie wszędzie obowiązują akredytacje i listy na wejściu. Szczególnie na koncertach, przedstawieniach, przyjazdach VIP'ów, imprezach masowych i innych zwanych ogólnie i potocznie kotletami. Są one po to, żeby nie wchodziły osoby które 'wydrukowały sobie w domu' legitymacje prasową. Pół biedy jak taki ktoś robi to żeby się wślizgnąć i po cichu nikomu nie wadząc zrobić kilka zdjęć, gorzej, jak trafiają się "torbacze" czy "gifciarze" którym robienie materiału nie w głowie, a tylko przeszkadzają i traktują to jako dobrą zabawę "bo i można się nażreć i za darmo wpuszczają i w ogóle są zajebiści znani ludzie".

Legitymacja się przydaje głównie, jeśli nie jedynie jedynie wtedy jak jest zupełny chaos i np podczas demonstracji/zamieszek gdzie nikt nie tworzy list, nie ma sposobu na ogarnięcie takiej ilości ludzi, czasem jak pokaże się "blachę" nie tylko odstąpią od bicia pałami, a są milsi, chętniej coś powiedzą...

Dobrym sposobem na pozyskanie akredytacji/legitymacji prasowej jest współpraca z lokalnymi mediami, lub np wspomnianym wcześniej wiadomosci24.pl.
    Często jest to niestety "współpraca" na zasadzie "barteru" akredytacja za zdjęcia -cóż, żyjemy w takich czasach, że każdy by chciał zdjęcia za darmo... Ja jeśli już oddaję za darmo zdjęcia, to oddaję kilka, kilkanaście dobrych (nie najlepszych) zdjęć w wielkości/jakości/formacie nadającym się do zilustrowania artykułu czy 'celów dokumentacyjnych', a nie np druku, materiałów promocyjnych.

Na początek współpraca na takich zasadach to dobry sposób, bo masz możliwość szybkiej i lepszej nauki fotografowania różnych wydarzeń

Wspomniany wyżej serwis wiadomosci24.pl daje to czego nie dają mniejsze serwisy itp - budowanie świadomości społecznej Twojego nazwiska i znaną markę, która otwiera wiele ust i drzwi... Z tej okazji skorzystałem jak moje kontakty już nie wystarczały, np podczas wizyty Dalajlamy w Polsce w 2008r. Mimo, że oddałem zdjęcia 'za darmo' to i tak swoje (czyt możliwość wysłuchania ciekawego wykładu, w portfolio zdjęcie najśmieszniejszego z vipów których kiedykolwiek fotografowałem oraz jego autograf) z tego wyniosłem

ps. W naszym kraju bardzo łatwo, bardzo szybko i bardzo skutecznie można uzyskać wstęp/pomoc w sposób niezbyt etyczny czyli kogoś skorumpować...
    Jeśli chodzi o jakiś opuszczony budynek to "flaszka/piwo dla ciecia" jest skuteczne. Rzecznika (a jeszcze lepiej sympatyczną Panią Rzeczniczkę prasową) można skorumpować zwykłym uśmiechem, pochlebstwem i np pomagając w czymś, czasem bombonierką, czekoladą. Finansowo korumpować nie próbowałem i nie zamierzam...
    Ostatnio edytowane przez Patryk_mirek ; 03-01-2010 o 03:35
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów