Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Regulacja FF i BF w eos 50d. Czy tylko z firmowymi obiektywami canon?

Początki nałogu

Domyślnie

Jako użytkownik 1Dm3 napiszę:
    - działa z każdym szkłem
    - szkła Canona są rozpoznawane z "imienia i nazwiska"
    - szkła innych producentów tylko po ogniskowych
    - nie jest rozpoznawane kilka egzemplarzy tego samego szkła, tj. jak mamy np. dwie 70-200 Canona, to nie jesteśmy w stanie korygować ich osobno
    - wszystko powinno być opisane w instrukcji obsługi
    - kolega kicha zostaje moim liderem w dziedzinie "Znafca miesiąca"
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kolega Delaa chyba nie ma 50D i sie tu przechwala ze wie wszystko W 50D jest opcja "reguluj wszystko" czyli aparat wcale nie musi wiedziec co jest podpiete...i teoretycznie nawet jak nie bedzie widzial wcale obiektywu to kalibracja powinna zadzialac... pozdrawiam
    EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 EX; Sigma 24-70 EX; Canon 400mmL F5.6; Canon 70-200L F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyprianD Zobacz posta
    Kolega Delaa chyba nie ma 50D i sie tu przechwala ze wie wszystko W 50D jest opcja "reguluj wszystko" czyli aparat wcale nie musi wiedziec co jest podpiete...i teoretycznie nawet jak nie bedzie widzial wcale obiektywu to kalibracja powinna zadzialac... pozdrawiam
    Kolega Cyprian myśli że każdy ma jeden obiektyw... po co wtedy taka regulacja ? Jaka jej idea - jak kupisz " jedno zepsute szkło" to sobie pdciągniesz ? Prosze Cie to nie o to tutaj chodzi a kolega DeLaa nie ma 50D masz racje ale regulacje ma...

PS. W m-adj. naprawdę nie chodzi o to żeby jedyną w torbie Sigmę czy Tamrona doprowadzić do stanu używalności ... proszę zrozum to. Poz tym dyskusja niebezpiecznie wkracza na teren typu co kto ma a nie trzyma się tematu i pytania z początku wątku - chcesz dać mi prztyczka w nos Cypranie50D - zapraszam na PW.
    Ostatnio edytowane przez delaa ; 02-02-2009 o 22:13
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyprianD Zobacz posta
    i teoretycznie nawet jak nie bedzie widzial wcale obiektywu to kalibracja powinna zadzialac... pozdrawiam
    Nie mogę już edytować niestety - ale takie pytanie jak nie będzie widział obiektywu to jak da sygnał silnikowi od autofocusa ? do startu/stopu a jak ma to zrobic przez dandelion np. ? w przypadku manualnego m42 ... nie dośc że nie ma czym przekazać sygnału to jeszcze nie ma czym sterowac - oj sie pomieszało kolegom...
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Zablokowany

Domyślnie

-bez przypiętego obiektywu nie mozemy wejść w tą funkcje, wiec i nic nie poprzestawiamy

- regulujemy dla konkretnej sesji. zreszta jakbyś zgłębił wątki o microadjustingu to wiedziałbyś ze nawet szkła canona w zasadzie trzeba regulować dla każdej sesji bo parametry adjustingu "rozłazą" siei nie trzymają tego samego przesuniecia - przynajmniej zgłaszało takie problemy kilku urzytkowników - w tym także dzieje sieto u mnie

- nie było pytania PO CO ? tylko CZY SIE DA ? to czy warto rozstrzygnie sobie każdy indywidualnie
    Ostatnio edytowane przez kicha ; 03-02-2009 o 12:34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez delaa Zobacz posta
    ... To "dendalion" może mieć FF/BF ? Mi się wydawało że tylko informuje aparat o podłączeniu obiektywu ? Myślę że zestaw d-elion + puszka może wykazywać symptomy WW - sam dandelion nie bardzo.
    Jak regulować ? - jak masz dwa obiektywy pod m42 to i tak widzi je jako jeden - chyba że dwie redukcje i dwie wersje dandeliona - jakaś stara i inna gdzie widać je z punktu widzenia aparatu jako różne obiektywy ale po co ?
    Są juz na rynku dandeliony m42 z możliwością miedzy innymi programowania ogniskowej obiektywu (jaką ma symulowac), jasnosci jak i regulacji FF/BF (17 krokow). Np firmy Tago-Tech.
    450D, 50D, EF 50/1.8, EF 50/1.4, EF 85/1.8, EF-S 18-55, EF-S 55-250 IS, 15 x M42

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

w 5d2 reguluje bez problemu obiektywy Sigmy i Tamrona.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

W 50D Sigme 30mm f/1.4 wyregulowalem bez problemu i chyba ktos dawal z niej zdjecia tu na forum. ps. Przypomina mi sie teraz uwaga dawniej kogos na forum, ze jak wejdzie ta regulacja, w badrziej dostepnych modelach, to i problemow zaraz bedzie z tym wiecej.
    Regulacja jest troche uciazliwa to i przy okazji rozlegulowac mozna.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja nie mowie czy to ma sens czy nie, tylko czy jak ktos sie uprze czy sie da lub nie
    sam zakladalem watek o tym ze ta kalibracja plywa i nie mozna jej traktowac powaznie (moze tylko do tego czy mozna z obiektywu wydusic cos wiecej, a potem isc do serwisu na "fachowa" kalibracje co tez mam zamiar uczynic. W 50D kalibracja dziala z sigma i tamronem, przy czym widac roznice jak sie da +20 i -20 przy mniejszych zmianach nic sie nie dzieje, przynajmniej u mnie - ale czy to znaczy, ze obiektywy sa swietne i swietnie ostrza?- nie mam pojecia, ale obawiam sie ze nie.
    pozdrawiam
    EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 EX; Sigma 24-70 EX; Canon 400mmL F5.6; Canon 70-200L F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB

Początki nałogu

Domyślnie

1. Można zadać pytanie: czy ta kalibracja "pływa", czy też po prostu dokładność ustawienia AF nie jest idealna?
    2. W 1Dm3 jestem w stanie zauważyć różnice nawet +/-3...czyli jednak "coś się dzieje"...
    Choć dalej tutaj podstawową rolę gra powtarzalność "strzałów" AF.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów