W nowych canonie 50d jest możliwość regulowania ostrości (w przypadku stwierdzenia FF lub BF. Czy czynność ta możliwa jest tylko z obiektywami firmowymi Canon? Z góry dzięki za info. Pozdrawiam
W nowych canonie 50d jest możliwość regulowania ostrości (w przypadku stwierdzenia FF lub BF. Czy czynność ta możliwa jest tylko z obiektywami firmowymi Canon? Z góry dzięki za info. Pozdrawiam
myśle że moze byc nawet dokonywana z obiektywami m42 bo funkcja ta nie rusza "flakami" w szkle, tylko w puszcze ( ale czym rusza w puszcze to nie wiem i szczerze powiem mam to gdzieś)
u mnie z sigma 70-200 nie działa
Myslisz czy sprawdzałeś? - tzn. gdybasz - czyli opowiadasz bzdury? Jakimi flakami rusza w puszce ? Jak body rozpoznaje jaki obiektyw m42 został podpięty ? Jeśli jest dandelion to i tak zawsze jest coś blisko 50 f1.cośtam bez względu na to co jest wkręcone z drugiej strony. Jeśli masz to gdzieś to po co piszesz ?
Jeśli wiesz jak to jest u Ciebie to napisz - "u mnie tak jest" jeśli wiesz na 100% napisz "wiem to na pewno wiele osób to potwierdziło" ... Jeśli nie wiesz nie piernicz głupot.
Urban legend jakiś się znowu narodzi...
Ostatnio edytowane przez delaa ; 31-01-2009 o 21:33
KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl
działa z wszystkimi obiektywami.
też po przeczytaniu postu KICHY pomyślałem bzdury pisze. ale nie, ma rację. jak podpiąć M42 przez dendalion, który ma FF/BF to można go weregulować.
canon
W sumie tak - ale trzeba pamiętać że ta regulacja nie reguluje obiektywu tylko ustawia korekcję dla danego modelu w tablicy w aparacie - tu pies jest - aparat "musi" wiedziec co ma podpięte i wybrać sobie z tabelki.
To "dendalion" może mieć FF/BF ? Mi się wydawało że tylko informuje aparat o podłączeniu obiektywu ? Myślę że zestaw d-elion + puszka może wykazywać symptomy WW - sam dandelion nie bardzo.
Jak regulować ? - jak masz dwa obiektywy pod m42 to i tak widzi je jako jeden - chyba że dwie redukcje i dwie wersje dandeliona - jakaś stara i inna gdzie widać je z punktu widzenia aparatu jako różne obiektywy ale po co ?
Ostatnio edytowane przez delaa ; 02-02-2009 o 17:30
KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl
używałem dendalina i nic złego na jego temat powiedzieć nie mogłem. ale ten co go odemnie odkupill mówił, że spotkał się z wersją która źle informowała - czyli pokazywała ostrość kiedy jej jeszcze nie było. oczywiście napisałem to jako ciekawostke, samemu nie pszyszło by mi do głowy regulować dla niej FF/BF.
canon