W nowych canonie 50d jest możliwość regulowania ostrości (w przypadku stwierdzenia FF lub BF. Czy czynność ta możliwa jest tylko z obiektywami firmowymi Canon? Z góry dzięki za info. Pozdrawiam
W nowych canonie 50d jest możliwość regulowania ostrości (w przypadku stwierdzenia FF lub BF. Czy czynność ta możliwa jest tylko z obiektywami firmowymi Canon? Z góry dzięki za info. Pozdrawiam
myśle że moze byc nawet dokonywana z obiektywami m42 bo funkcja ta nie rusza "flakami" w szkle, tylko w puszcze ( ale czym rusza w puszcze to nie wiem i szczerze powiem mam to gdzieś)
Myslisz czy sprawdzałeś? - tzn. gdybasz - czyli opowiadasz bzdury? Jakimi flakami rusza w puszce ? Jak body rozpoznaje jaki obiektyw m42 został podpięty ? Jeśli jest dandelion to i tak zawsze jest coś blisko 50 f1.cośtam bez względu na to co jest wkręcone z drugiej strony. Jeśli masz to gdzieś to po co piszesz ?
Jeśli wiesz jak to jest u Ciebie to napisz - "u mnie tak jest" jeśli wiesz na 100% napisz "wiem to na pewno wiele osób to potwierdziło" ... Jeśli nie wiesz nie piernicz głupot.
Urban legend jakiś się znowu narodzi...
Ostatnio edytowane przez delaa ; 31-01-2009 o 21:33
KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl
Kolega Delaa chyba nie ma 50D i sie tu przechwala ze wie wszystkoW 50D jest opcja "reguluj wszystko" czyli aparat wcale nie musi wiedziec co jest podpiete...i teoretycznie nawet jak nie bedzie widzial wcale obiektywu to kalibracja powinna zadzialac... pozdrawiam
![]()
EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 EX; Sigma 24-70 EX; Canon 400mmL F5.6; Canon 70-200L F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB
Kolega Cyprian myśli że każdy ma jeden obiektyw...po co wtedy taka regulacja ? Jaka jej idea - jak kupisz " jedno zepsute szkło" to sobie pdciągniesz ? Prosze Cie to nie o to tutaj chodzi a kolega DeLaa nie ma 50D masz racje
ale regulacje ma...
PS. W m-adj. naprawdę nie chodzi o to żeby jedyną w torbie Sigmę czy Tamrona doprowadzić do stanu używalności ... proszę zrozum to. Poz tym dyskusja niebezpiecznie wkracza na teren typu co kto ma a nie trzyma się tematu i pytania z początku wątku - chcesz dać mi prztyczka w nos Cypranie50D- zapraszam na PW.
Ostatnio edytowane przez delaa ; 02-02-2009 o 22:13
ja nie mowie czy to ma sens czy nie, tylko czy jak ktos sie uprze czy sie da lub nie
sam zakladalem watek o tym ze ta kalibracja plywa i nie mozna jej traktowac powaznie (moze tylko do tego czy mozna z obiektywu wydusic cos wiecej, a potem isc do serwisu na "fachowa" kalibracje co tez mam zamiar uczynic. W 50D kalibracja dziala z sigma i tamronem, przy czym widac roznice jak sie da +20 i -20 przy mniejszych zmianach nic sie nie dzieje, przynajmniej u mnie - ale czy to znaczy, ze obiektywy sa swietne i swietnie ostrza?- nie mam pojecia, ale obawiam sie ze nie.
pozdrawiam
EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 EX; Sigma 24-70 EX; Canon 400mmL F5.6; Canon 70-200L F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB
Nie mogę już edytować niestety - ale takie pytanie jak nie będzie widział obiektywu to jak da sygnał silnikowi od autofocusa ? do startu/stopu a jak ma to zrobic przez dandelion np. ? w przypadku manualnego m42 ...nie dośc że nie ma czym przekazać sygnału to jeszcze nie ma czym sterowac - oj sie pomieszało kolegom...
też po przeczytaniu postu KICHY pomyślałem bzdury pisze. ale nie, ma rację. jak podpiąć M42 przez dendalion, który ma FF/BF to można go weregulować.
canon
W sumie tak - ale trzeba pamiętać że ta regulacja nie reguluje obiektywu tylko ustawia korekcję dla danego modelu w tablicy w aparacie - tu pies jest - aparat "musi" wiedziec co ma podpięte i wybrać sobie z tabelki.
To "dendalion" może mieć FF/BF ? Mi się wydawało że tylko informuje aparat o podłączeniu obiektywu ? Myślę że zestaw d-elion + puszka może wykazywać symptomy WW - sam dandelion nie bardzo.
Jak regulować ? - jak masz dwa obiektywy pod m42 to i tak widzi je jako jeden - chyba że dwie redukcje i dwie wersje dandeliona - jakaś stara i inna gdzie widać je z punktu widzenia aparatu jako różne obiektywy ale po co ?
Ostatnio edytowane przez delaa ; 02-02-2009 o 17:30