Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 306

Wątek: Czyszczenie matrycy :-(((

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxdanish
    a jak wygląda to cenowo? Mowa o samych swab'ach
    bo może tak kupić na przyszłość korzystając z możliwości
    Bardzo tanie to to nie jest (nie pamietam dokladnie ceny) ale cholernie wygodne jak juz sie czlowiek przyzwyczai do mazania swabem po matrycy 8) .
    Na www rzeczywiscie nie maja ale na emaila bardzo szybko odpowiadaja.
    Zamowic mozna pojedynczo lub w paczce.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

o kurczę, to był trudny czas.... ;-)

po pierwsze dla zainteresowanych: wymieniona przez Viteza firma sprzedaje Sensor Swaby od ręki, niestety... po 290PLN za komplet 12 jednorazowych "wacików", lub po 30PLN na sztuki. Oczywiście plus koszta wysyłki Pocztą Polską. Dodatkowo zachęcają do kupna niezbędnego płynu Eclipse po 60PLN za buteleczkę Dostawa w dwa dni robocze.

No więc trochę mi opadła szczęka, i wziąłem się za domowe sposoby. W hurtowni chemicznej Krakchemia kupiłem 1L butelkę izopropanolu (alkoholu izopropylowego 2 cz) w cenie 12,40 PLN. Następnie u optyka kupiłem szmatkę z mikrowłókna za 10PLN (w sklepie foto obok była po 15PLN). Teraz najtrudniejsza jak się okazało część - zrobienie odpowiedniego patyczka. Szeroki na 14mm z nałożoną mikrofibrą się nie mieści w komorze lustra, co wykazał test in situ. W końcu osiągnąłem niezły efekt: po pierwsze ograniczając ilość szmatki przez wycięcie jej niewielkiego kawałka i staranne oblepienie za pomocą taśmy do patyczka. Po drugie wycięcie patyczka ze starej karty plastikowej BP (lub innej 'plastikowej gotówki"). Efekt bardzo dobry tylko:

1) strasznie długo mi zeszło, ponad godzinę aby wywalić większość syfów
    2) parę razy dostawałem zawału, że coś porysowałem, ale to były na szczęście tylko włókienka ze szmatki. Porysować filrt AA jest raczej dużą sztuką 8)
    3) ze względu na bardzo trudną dostępność zostało mi kilka paprochów widocznych powyżej f20 w dwóch rogach. Patyczek albo nie chce leżeć poziomo na filtrze (bo szmatka jest zagięta na rogach) albo zachacza o obudowę migawki/lustra i jest kicha w rogach
    4) mam jednego paprocha, kóry pomimo "szlifowania" i polewania izopropanolem nie chce cholera zejść. Chyba będę musiał go polubić, co za cholerstwo się przykleiło? Szczęściem widać go powyżej f22

Ogólnie jestem szczęśliwy, a zaoszczędzone pieniądze już poszły na torebkę małżonki ;-)
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 12-08-2005 o 20:40
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    W hurtowni chemicznej Krakchemia kupiłem 1L butelkę izopropanolu (alkocholu izopropylowego 2 cz) w cenie 12,40 PLN.
    To jeszcze niech mi ktoś powie jak jest 'izopropanol' po francusku (bo mikrofibrę to widziałem) i idę kupować

Miasto
    Kraków

Domyślnie

jak zapłacisz za przesyłkę, to masz u mnie buteleczkę gratis tylko nie wiem, czy tak łatwopalne materiały można wysyłać...

Miasto
    Zürich

Domyślnie

tylko nie wiem, czy tak łatwopalne materiały można wysyłać...
    Jakby to ująć... mozna ale nie wolno ;-) Ale dzięki za ofertę

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    To jeszcze niech mi ktoś powie jak jest 'izopropanol' po francusku (bo mikrofibrę to widziałem) i idę kupować
    alcohol isopropanique?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Teraz najtrudniejsza jak się okazało część - zrobienie odpowiedniego patyczka.
    No wlasnie...

1) strasznie długo mi zeszło, ponad godzinę aby wywalić większość syfów
    5-15 min swabem

2) parę razy dostawałem zawału, że coś porysowałem, ale to były na szczęście tylko włókienka ze szmatki. Porysować filrt AA jest raczej dużą sztuką 8)
    No wlasnie - znany problem samorobek to pozostawianie wlokienek, nawet z mikrofibry. Swaby sa tak zaprojektowane aby zadne wlokienko nie zostalo.

3) ze względu na bardzo trudną dostępność zostało mi kilka paprochów widocznych powyżej f20 w dwóch rogach. Patyczek albo nie chce leżeć poziomo na filtrze (bo szmatka jest zagięta na rogach) albo zachacza o obudowę migawki/lustra i jest kicha w rogach
    No wlasnie... nie wszedzie dociera, zle lezy, wlokna zostawia... ty ta matryce ledwo polaskotales a nie wyczyscilem tak "doskonale" zrobionym patyczkiem.

4) mam jednego paprocha, kóry pomimo "szlifowania" i polewania izopropanolem nie chce cholera zejść. Chyba będę musiał go polubić, co za cholerstwo się przykleiło? Szczęściem widać go powyżej f22
    Moge ci sprezentowac jednego swaba i sprobujesz porzadnie nim wyczyscic.

Ogólnie jestem szczęśliwy, a zaoszczędzone pieniądze już poszły na torebkę małżonki ;-)
    Szczesliwy z takiej prowizorki?
    Wg mnie to zadna oszczednosc - miec niedokladnie wyczyszczona matryce ale radoche ze sie oszczedzilo.
    Ja jakos nie lubie polsrodkow - jak chce miec czysta matryce to taka musi byc... anie jakies zawaly, wloski ze szmatki, niedokladnosci.
    Cena odpowiednia do jakosci... nikogo do sensor swabow za taka cene na sile przekonywac nie bede... ale powyzsze doswiadczenia wcale nie zachecaja do oszczednosci za pomoca prowizorki

Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie no Vitez, trochę przesadziłeś :wink:
    po pierwsze to był "mój pierwszy raz". Specjalnie opisałem moje potknięcia, żeby każdy, kto się na taką metodę zdecyduje miał łatwiej.

po drugie, to problem włókienek jest marginalny, bo jeśli zachowa się reżim metody czyszczenia, nie stanowią problemu. U mnie się pojawiały, gdy próbowałem "wypolerować" tego cholernego syfka w różnych kierunkach. Poza tym dmuchnięcie gruszką usuwa wszystkie kłaczki i włókienka bez problemu, bo się nie przyklejają na trwałe.

po trzecie jestem w pełni zadowolony, nawet jeśli nie jest to takie śliczne rozwiązanie jak swaby. Za zestaw kosztujący w sumie 350-400PLN to ja mogę wymienić migawkę, a filtr AA jest z pewnością tańszy. Nie mówiąc już o czyszczeniu w serwisie, które jest darmowe

BTW, uparłem się jeszcze wczoraj i poprawiłem kształt patyczka. Z karty wyciąłem coś, co przypiminało malutki trójkącik osadzony na rączce w jednym z wierzchołków. Szerokość dobierałem sprawdzając w aparacie, a nie "na oko" i zoptymalizowałem osadzenie mikrofibry - bez zaginania rogów, jedynie takiej szerokości, żeby przykryła powierzchnię kontaktu patyczka. I działa super, matryca jest czyściuteńka, pozbyłem się nawet tego przyklejonego syfa.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Za zestaw kosztujący w sumie 350-400PLN to ja mogę wymienić migawkę, a filtr AA jest z pewnością tańszy.
    O, i to jest chyba "clue" całej tej zabawy Choć akurat na wymianę migawki za 400PLN to ja bym raczej nie liczył... To trochę tak jak np z wężykami - burżujstwo kupuje sobie TC-83N, oszczędni szukają zamienników, a zdolni robią sami (wiadomo o kim mowa )

KMV10 - dzięki za hinta z nazwą. Przy okazji poszukam

Miasto
    Kraków

Domyślnie

KMV10, pewnie masz rację, ale skoro w sklepie wiedzą o co chodzi to chyba nie warto mieszać w głowach forumowiczom

muflon, chyba z rok temu ktoś pisał, że wymiana migawki kosztowała go właśnie 400PLN.. ale to było chyba 300D więc masz rację, będzie drożej. No ale co by nie było to filrt AA powinien być sporo tańszy, nie wspominając o czyszczeniu.

dla jasności podaję dodatkowe informacje o "napojach" :grin: :
    1) izopropanol C3H8O w cenie 12,40PLN brutto za 1L jest "czysty" lub inaczej "laboratoryjny". Czysty do analizy kosztuje chyba 15PLN za 1L.
    2) mają również etanol 99,5% w cenie 60PLN brutto za 0,5L, czyli też jest o niebo tańszy niż u optyka. 0,5L spokojnie wystarczy dla 10 osób na kilkadziesiąt czyszczeń.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów