Strona 8 z 31 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 306

Wątek: Czyszczenie matrycy :-(((

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie no Vitez, trochę przesadziłeś :wink:
    po pierwsze to był "mój pierwszy raz". Specjalnie opisałem moje potknięcia, żeby każdy, kto się na taką metodę zdecyduje miał łatwiej.

po drugie, to problem włókienek jest marginalny, bo jeśli zachowa się reżim metody czyszczenia, nie stanowią problemu. U mnie się pojawiały, gdy próbowałem "wypolerować" tego cholernego syfka w różnych kierunkach. Poza tym dmuchnięcie gruszką usuwa wszystkie kłaczki i włókienka bez problemu, bo się nie przyklejają na trwałe.

po trzecie jestem w pełni zadowolony, nawet jeśli nie jest to takie śliczne rozwiązanie jak swaby. Za zestaw kosztujący w sumie 350-400PLN to ja mogę wymienić migawkę, a filtr AA jest z pewnością tańszy. Nie mówiąc już o czyszczeniu w serwisie, które jest darmowe

BTW, uparłem się jeszcze wczoraj i poprawiłem kształt patyczka. Z karty wyciąłem coś, co przypiminało malutki trójkącik osadzony na rączce w jednym z wierzchołków. Szerokość dobierałem sprawdzając w aparacie, a nie "na oko" i zoptymalizowałem osadzenie mikrofibry - bez zaginania rogów, jedynie takiej szerokości, żeby przykryła powierzchnię kontaktu patyczka. I działa super, matryca jest czyściuteńka, pozbyłem się nawet tego przyklejonego syfa.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    W hurtowni chemicznej Krakchemia kupiłem 1L butelkę izopropanolu (alkoholu izopropylowego 2 cz) w cenie 12,40 PLN.
    W kwestii formalnej - zapewne kupiłeś 2-propanol, zwany zwyczajowo izopropanolem.

muflon - zobacz tutaj w krestii nazewnictwa: http://www.humeau.com/catalogue/fich.../PCH166G01.htm
    Wyglada na to, że francuska wersja to: Alcool isopropylique

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    W kwestii formalnej - zapewne kupiłeś 2-propanol, zwany zwyczajowo izopropanolem.
    no przecież napisałem co kupiłem
    dokładnie tak, jak jest napisane butelce

Miasto
    Kraków

Domyślnie

podanie w sklepie nazwy izopropanol jest wystarczające, gdyż wszyscy wiedzą o co chodzi. Jest to środek odtłuszczający - stosowany powszechnie, więc nie będzie problemów z identyfikacją produktu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

podanie w sklepie nazwy izopropanol jest wystarczające, gdyż wszyscy wiedzą o co chodzi. Jest to środek odtłuszczający - stosowany powszechnie, więc nie będzie problemów z identyfikacją produktu
    I dodać, że chodzi o "czysty" a nie np. "techniczny". Najlepiej "czysty do analizy".

Pełne uzależnienie

Domyślnie

no przecież napisałem co kupiłem
    dokładnie tak, jak jest napisane butelce
    Butelka, butelką - substancja chemiczna ma taką nazwę jak podałem. I kropka. Czemu? Bo tak zdecydował IUPAC oraz Pol. Tow. Chem.
    Nazywanie izopropanolu alkoholem izopropylowym 2 (nawet jeśli jest to na butelce) to praktyka niezgodna z nomenklaturą chemiczną. Jest o tę cyfrę "2" za dużo. W przypadku tej substancji chemicznej przedrostek "izo" wyklucza cyfrę "2" w nazwie lub na odwót. Proste jak drut. Prawdopodobnie producent się nieco rozpędził

Szkoda, że nieznamy (jedynie przypuszczamy ) składu filtra przed matrycą - zawsze można by dobrać ew. jeszcze lepszy rozpuszczalnik, nie martwiąc się o potencjalne lokalne "rozpuszczenia" filtra na skutek zastosowania np. zbyt agresywnego rozpuszczalnika. Bo oczywiście izoprpopanol jest OK, co nie znaczy, że nie ma lepszych rozpuszczalników (lotniejszych, itd.).
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 13-08-2005 o 10:00

Domyślnie

To ja jeszcze jedna rzecz. Zrobilem tez z karty plastikowej szpatulke do czyszczenia zawinalem pec padem i czyscilem plynem Eclipse. Matryca zadowalajaco czysta. I tutaj UWAGA na materiale ktorym owinalem szpatulke po jakims czasie zauwazylem plamy ktore powstaly chyba w wyniku rozpuszczenia farby z karty plastikowej (shell chyba czy cos podobnego). Zwroccie zatem uwage, czy nalozone kolorowe barwniki na karte nie rozpuszczaja sie w plynach ktorymi czyscicie, zeby sobie rozpuszczonego lakieru nie naniesc na filtr.
    Camera Obscura

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Za zestaw kosztujący w sumie 350-400PLN to ja mogę wymienić migawkę, a filtr AA jest z pewnością tańszy.
    O, i to jest chyba "clue" całej tej zabawy Choć akurat na wymianę migawki za 400PLN to ja bym raczej nie liczył... To trochę tak jak np z wężykami - burżujstwo kupuje sobie TC-83N, oszczędni szukają zamienników, a zdolni robią sami (wiadomo o kim mowa )

KMV10 - dzięki za hinta z nazwą. Przy okazji poszukam

Miasto
    Kraków

Domyślnie

KMV10, pewnie masz rację, ale skoro w sklepie wiedzą o co chodzi to chyba nie warto mieszać w głowach forumowiczom

muflon, chyba z rok temu ktoś pisał, że wymiana migawki kosztowała go właśnie 400PLN.. ale to było chyba 300D więc masz rację, będzie drożej. No ale co by nie było to filrt AA powinien być sporo tańszy, nie wspominając o czyszczeniu.

dla jasności podaję dodatkowe informacje o "napojach" :grin: :
    1) izopropanol C3H8O w cenie 12,40PLN brutto za 1L jest "czysty" lub inaczej "laboratoryjny". Czysty do analizy kosztuje chyba 15PLN za 1L.
    2) mają również etanol 99,5% w cenie 60PLN brutto za 0,5L, czyli też jest o niebo tańszy niż u optyka. 0,5L spokojnie wystarczy dla 10 osób na kilkadziesiąt czyszczeń.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

0,5L spokojnie wystarczy dla 10 osób
    A my ze szwagrem...

Co do "2" w nazwie wydaje mi się (nie mam pewności), że oznacza ona w tym kontekście raczej stężenie alkoholu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 8 z 31 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów