Wysleij e-mail z zapytaniem. Nie maja na stronie, ale w ofercie jest. Ja tak zamawialem. Telefonicznie tez mozna.![]()
Wysleij e-mail z zapytaniem. Nie maja na stronie, ale w ofercie jest. Ja tak zamawialem. Telefonicznie tez mozna.![]()
Camera Obscura
a jak wygląda to cenowo? Mowa o samych swab'achZamieszczone przez Vitez
bo może tak kupić na przyszłość korzystając z możliwości
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
Na www rzeczywiscie nie maja ale na emaila bardzo szybko odpowiadaja.
Zamowic mozna pojedynczo lub w paczce.
o kurczę, to był trudny czas.... ;-)
po pierwsze dla zainteresowanych: wymieniona przez Viteza firma sprzedaje Sensor Swaby od ręki, niestety... po 290PLN za komplet 12 jednorazowych "wacików", lub po 30PLN na sztuki. Oczywiście plus koszta wysyłki Pocztą Polską. Dodatkowo zachęcają do kupna niezbędnego płynu Eclipse po 60PLN za buteleczkęDostawa w dwa dni robocze.
No więc trochę mi opadła szczęka, i wziąłem się za domowe sposoby. W hurtowni chemicznej Krakchemia kupiłem 1L butelkę izopropanolu (alkoholu izopropylowego 2 cz) w cenie 12,40 PLN. Następnie u optyka kupiłem szmatkę z mikrowłókna za 10PLN (w sklepie foto obok była po 15PLN). Teraz najtrudniejsza jak się okazało część - zrobienie odpowiedniego patyczka. Szeroki na 14mm z nałożoną mikrofibrą się nie mieści w komorze lustra, co wykazał test in situ. W końcu osiągnąłem niezły efekt: po pierwsze ograniczając ilość szmatki przez wycięcie jej niewielkiego kawałka i staranne oblepienie za pomocą taśmy do patyczka. Po drugie wycięcie patyczka ze starej karty plastikowej BP (lub innej 'plastikowej gotówki"). Efekt bardzo dobry tylko:
1) strasznie długo mi zeszło, ponad godzinę aby wywalić większość syfów
2) parę razy dostawałem zawału, że coś porysowałem, ale to były na szczęście tylko włókienka ze szmatki. Porysować filrt AA jest raczej dużą sztuką 8)
3) ze względu na bardzo trudną dostępność zostało mi kilka paprochów widocznych powyżej f20 w dwóch rogach. Patyczek albo nie chce leżeć poziomo na filtrze (bo szmatka jest zagięta na rogach) albo zachacza o obudowę migawki/lustra i jest kicha w rogach
4) mam jednego paprocha, kóry pomimo "szlifowania" i polewania izopropanolem nie chce cholera zejść. Chyba będę musiał go polubić, co za cholerstwo się przykleiło? Szczęściem widać go powyżej f22
Ogólnie jestem szczęśliwy, a zaoszczędzone pieniądze już poszły na torebkę małżonki ;-)![]()
Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 12-08-2005 o 20:40
To jeszcze niech mi ktoś powie jak jest 'izopropanol' po francusku (bo mikrofibrę to widziałem) i idę kupowaćZamieszczone przez Kubaman
![]()
jak zapłacisz za przesyłkę, to masz u mnie buteleczkę gratistylko nie wiem, czy tak łatwopalne materiały można wysyłać...
Jakby to ująć... mozna ale nie wolno ;-) Ale dzięki za ofertęZamieszczone przez Kubaman
![]()
No wlasnie...Zamieszczone przez Kubaman
5-15 min swabem1) strasznie długo mi zeszło, ponad godzinę aby wywalić większość syfów
No wlasnie - znany problem samorobek to pozostawianie wlokienek, nawet z mikrofibry. Swaby sa tak zaprojektowane aby zadne wlokienko nie zostalo.2) parę razy dostawałem zawału, że coś porysowałem, ale to były na szczęście tylko włókienka ze szmatki. Porysować filrt AA jest raczej dużą sztuką 8)
No wlasnie... nie wszedzie dociera, zle lezy, wlokna zostawia... ty ta matryce ledwo polaskotales a nie wyczyscilem tak "doskonale" zrobionym patyczkiem.3) ze względu na bardzo trudną dostępność zostało mi kilka paprochów widocznych powyżej f20 w dwóch rogach. Patyczek albo nie chce leżeć poziomo na filtrze (bo szmatka jest zagięta na rogach) albo zachacza o obudowę migawki/lustra i jest kicha w rogach
Moge ci sprezentowac jednego swaba i sprobujesz porzadnie nim wyczyscic.4) mam jednego paprocha, kóry pomimo "szlifowania" i polewania izopropanolem nie chce cholera zejść. Chyba będę musiał go polubić, co za cholerstwo się przykleiło? Szczęściem widać go powyżej f22
Szczesliwy z takiej prowizorki?Ogólnie jestem szczęśliwy, a zaoszczędzone pieniądze już poszły na torebkę małżonki ;-)![]()
Wg mnie to zadna oszczednosc - miec niedokladnie wyczyszczona matryce ale radoche ze sie oszczedzilo.
Ja jakos nie lubie polsrodkow - jak chce miec czysta matryce to taka musi byc... anie jakies zawaly, wloski ze szmatki, niedokladnosci.
Cena odpowiednia do jakosci... nikogo do sensor swabow za taka cene na sile przekonywac nie bede... ale powyzsze doswiadczenia wcale nie zachecaja do oszczednosci za pomoca prowizorki![]()