Strona 2 z 26 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 306

Wątek: Czyszczenie matrycy :-(((

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

przy przeslonie 22 tez widac :-((

Coś już napisał

Domyślnie

chyba bede musial kupic tego calego swaba i nim sprobowac ja to mam pecha aparat ma jakeis 2tyg i matryca zasyfiona :-((

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PORTER Zobacz posta
    chyba bede musial kupic tego calego swaba i nim sprobowac ja to mam pecha aparat ma jakeis 2tyg i matryca zasyfiona :-((
    Nie czytam całego postu, ponieważ czyszczenie matrycy w serwisie w W-wie kosztuje parę zł i trwa kilka dni, łącznie z przesyłkę, nie ma co płakać

Początki nałogu Awatar santiblue
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Byla zasyfiona fabrycznie czy zasyfila sie przy zmianie szkiel?
    dSLR + coś tam...

Dopiero zaczyna Awatar krzys121
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Ja mam lekko przysyfiona fabrycznie, tzn. jakies 4,5 syfki. W tym 2 takie dosc mocne. Czy oznacza to cos zlego? Sorka za moje lamerskie pytanie, ale wiecei jak to jest z nowym sprzetem.

Coś już napisał

Domyślnie

fabryczniebo szklo byl ozalozone jedno ( kit) od nowosci i nic nie ruszalem

AdMi
    Guest

Thumbs up Desperacji and BrutalForce

Miałem paprochy na matrycy i dmuchanie nic nie dało.(20D)
    Rozmowa z serwisem (telefoniczna) doprowadziła mnie do palpitacji serca ponieważ na moje pytanie: Jak nic nie da dmuchanie to co zrobią i za ile ?

Z długich rozmów w tle wynikało, że trzeba go rozebrać a tego nigdy nie robili i będzie kosztowało nie mniej niż 200 PL, do tego dochodzi wysyłanie, a że opinia na ich temat nie jest rewelacyjna postanowiłem sam zabrać się do pracy.

Jako, że całość nie może być tak delikatna jak piórko - aparat bywa w trudnych warunkach eksploatowany (wstrząsy, itp.) wyszło mi, że można( w moim przypadku trzeba) jednak dotknąć CMOS'a. najpierw zrobiłom to wilgotną microfibrą, ale to nic nie dało.

Co Pomogło (oprócz naprawdę du...żej odwagi i desperacji):
    - zestaw hama (dostępny w byle jakim sklepie FOTO - 20PL), najpierw zrobiłem próby na szkłach.
    - najdelikatniejszym pędzelkiem (i najcieńszym do plakatówek) naniosłem płyn
    - papiermem go wysuszyłem (przyciskając w/w pędzelkiem)
    - jak było suche to co zostało (widać było na zdjęciach) dało się wydmuchać dołączoną gruszką.

Po tym wszystkim paprochy zniknęły, a zdjęcia są OK.
    Aparat nie dostał fioła i robi zdjęcia OK.

Całość wykonywałem z drżeniem serca, ale się udało !!! :-D

W wyniku dmuchania mam lekki paproch na matówce, ale to kolejny problem do rozwiązania, jak ochłonę to wymyślę jak to usunąć (matówka jest lekko zakryta przez migawkę).

Moim zdaniem, nie demonizujmy delikatności tych aparatów, wbrew pozorom to kawał solidnego sprzętu i ostrożna praca przy nim, nie powinna mu zaszkodzić.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław, Radosmko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdMi
    Miałem paprochy na matrycy i dmuchanie nic nie dało.(20D)
    Rozmowa z serwisem (telefoniczna) doprowadziła mnie do palpitacji serca ponieważ na moje pytanie: Jak nic nie da dmuchanie to co zrobią i za ile ?

Z długich rozmów w tle wynikało, że trzeba go rozebrać a tego nigdy nie robili i będzie kosztowało nie mniej niż 200 PL, do tego dochodzi wysyłanie, a że opinia na ich temat nie jest rewelacyjna postanowiłem sam zabrać się do pracy.

Jako, że całość nie może być tak delikatna jak piórko - aparat bywa w trudnych warunkach eksploatowany (wstrząsy, itp.) wyszło mi, że można( w moim przypadku trzeba) jednak dotknąć CMOS'a. najpierw zrobiłom to wilgotną microfibrą, ale to nic nie dało.

Co Pomogło (oprócz naprawdę du...żej odwagi i desperacji):
    - zestaw hama (dostępny w byle jakim sklepie FOTO - 20PL), najpierw zrobiłem próby na szkłach.
    - najdelikatniejszym pędzelkiem (i najcieńszym do plakatówek) naniosłem płyn
    - papiermem go wysuszyłem (przyciskając w/w pędzelkiem)
    - jak było suche to co zostało (widać było na zdjęciach) dało się wydmuchać dołączoną gruszką.

Po tym wszystkim paprochy zniknęły, a zdjęcia są OK.
    Aparat nie dostał fioła i robi zdjęcia OK.

Całość wykonywałem z drżeniem serca, ale się udało !!! :-D

W wyniku dmuchania mam lekki paproch na matówce, ale to kolejny problem do rozwiązania, jak ochłonę to wymyślę jak to usunąć (matówka jest lekko zakryta przez migawkę).

Moim zdaniem, nie demonizujmy delikatności tych aparatów, wbrew pozorom to kawał solidnego sprzętu i ostrożna praca przy nim, nie powinna mu zaszkodzić.

Ale w koncu zrobiles to bez rozbierania aparatu, tylko przez dzure z przodu?
    eos 10D, zenit TTL
    kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

AdMi
    Guest

Domyślnie BrutalForce

Tak, od obiektywu .
    Rozebrać aparatu to raczej bym się nie odważył.
    Aczkolwiek człowiek w desperacji robi różne dziwne rzeczy.

Ja z czystym sumieniem opisałem swoją metodę.
    Nie ukrywam, że najpierw próbowałem wydmuchiwania.
    Dopiero bezowocne próby oraz rozmowa z serwisem doprowadziła mnie to powyższych kroków.
    Myślę, że jakbym mieszkał w pobliżu serwisu spróbowałbym jednak osobiści z nimi porozmawiać.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PORTER Zobacz posta
    fabryczniebo szklo byl ozalozone jedno ( kit) od nowosci i nic nie ruszalem
    a co to za body?
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 26-08-2011 o 10:01
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Strona 2 z 26 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów