Strona 27 z 31 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 306

Wątek: Czyszczenie matrycy :-(((

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie Odp: Czyszczenie matrycy :-(((

Użyj pół kropli płynu. Jak nie wystarczy dodaj drugie pół.
    Zakładam, że po wstępnym czyszczeniu z płynem i tak na końcu będziesz czyścił na chuch, i jeszcze dmuchał gruchą, żeby kłaczki wydmuchac.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie

A tak wogole, to jesli bym mial teraz sobie tak perfect wyczyscic matryce, to zdecydowanie bym ja zwyczajnie wymontowal do czyszczenia :] Zabieg prosty i szybki jak juz sie wczesniej rozkrecalo body (oczywiscie mowa o jakiejs starej puszce, nowej bym raczej nie kombinowal)

Domyślnie Brudne lustro - 40D

Cześć.
    Otóż od pewnego czasu robiąc foty mam na każdym zdjęciu plamy...i wydaje mi się że po prostu pobrudziło się lustro...
    czy wiecie gdzie w Krakowie ktoś mi się tym zajmie ?

Dziękuje z góry za pomoc !!
    FB Fanpage | Mój wątek na CB
    Canon 5D III + 24-70 2.8 + 50 1.4 Sigma | lampki | filtry | i inne pierdoły

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie Odp: Brudne lustro - 40D

To nie lustro,które przecież możesz obejrzec po zdjęciu obiektywu.To równiez nie chodzi o brudki na matówce.
    Te elementy gdy są zabrudzone powoduja jedynie to,że widzisz brudy w wizjerze.Na zdjęciach ich nie ma.To brudna matryca aparatu.
    Poczytaj na forum wątki "Czyszczenie matrycy.".
    [Watek przenoszę we właściwe dla niego miejsce.]
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 22-10-2012 o 10:52

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie Odp: Brudne lustro - 40D

Cytat Zamieszczone przez Dzida Zobacz posta
    czy wiecie gdzie w Krakowie ktoś mi się tym zajmie ?
    Po wakacjach czyściłam matrycę na Czapskich:
    Czyszczenie matrycy w aparacie fotograficznym Krakw, Czapskich 1
    i z czystym sumieniem mogę ich polecić:smile:

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Może pytanie banalne, wybaczcie moją ignorancję w tym temacie, ale to normalne, że przy dłuższej ogniskowej bardziej widać plamy i syfy na matrycy???
    Jak robię foty przy f8 i ogniskowej w graniach 70-100mm generalnie da się znaleźć pojedyncze syfki, ale jak już powyżej 200mm to niestety palma na plamie  i jak porównuję różne fotki to w tych samych miejscach

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Może pytanie banalne, wybaczcie moją ignorancję w tym temacie, ale to normalne, że przy dłuższej ogniskowej bardziej widać plamy i syfy na matrycy??? Jak robię foty przy f8 i ogniskowej w graniach 70-100mm generalnie da się znaleźć pojedyncze syfki, ale jak już powyżej 200mm to niestety palma na plamie  i jak porównuję różne fotki to w tych samych miejscach
    Paprochy na filtrze matrycy stają się widoczne jak się przymknie przesłonę. Dzieje się tak dlatego, że światło ogniskujące się na matrycy pada na nią w wiązkach prawie równoległych do siebie, więc paprochy zacieniają co prawda mniejszy obszar na matrycy, ale za to silniej. W obiektywach z dłuższą ogniskową ostatnia soczewka jest zwykle dalej od matrycy, więc światło na matrycę pada na nią prawie prostopadle (i jego wiązki są również do siebie prawie równoległe) - wydaje się, że musi wystąpić podobny efekt.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Jestem już po samodzielnym czyszczeniu. Wrażenia różne. Na początku strach i przerażanie, ale po paru chwilach i doświadczeniu, że to nie jajko udało się. Matryca (filitr) czysta jak łza Jedyne co ponad "standard" to zużyłem dwa patyczki do czyszczenia (pierwszy patyczek zbyt słabo przycisnąłem i zostały smugi - przerywane plamki, po drugim czyśćiutko).
    Czyściłem gruchą, potem patyczki (te z systembanku) + płyn Rotin.

Coś już napisał Awatar kwscore
    Miasto
    wro

Coś mnie ostatnio pokusiło na czyszczenie matrycy w swoim 5dmk2 miałem kilka paprochów,kupiłem zestaw Green Clean Wet and Dry FFS,polecony przez kolegę który ostatnio czyścił swojego D800E zestaw sprawdził się idealnie i śladu po oleju brak idealnie czysta,zabrałem się za czyszczenie swojego,1wsza próba nic nie dała z kilku paprochów które miałem,zamieniło się w coś takiego http://www.imgjoe.com/x/syf.jpg
    ponowiłem więc próbę czyszczenia,kilka paprochów znikło ale większość pozostała,zestaw można użyć 4 krotnie dwa już zużyłem,teraz nie wiem czy próbować dalej czy jednak dać sobie spokój i wysłać na żytnią,dmuchanie gruchą nic nie daje
    Ostatnio edytowane przez kwscore ; 10-05-2013 o 16:17
    Flickr
    5D II |14 2.8 |Σ 35 1.4|
    You Dont Need Telescope

wyglądają jak ptaszki
    osobiście czyścił bym dalej.
    Kup sobie za 6zł w elektronicznym alkochol izopropylowy, polej na patyczek z zestawu "Green Clean Wet and Dry FFS" i delikatnie czyść.
    Osobiście szlifowałem swoją matryce w 50D kilka razy tym samym badylem i efekt idealny

Strona 27 z 31 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów