Strona 23 z 31 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 306

Wątek: Czyszczenie matrycy :-(((

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

po długich namyśleniach którą gruszkę wybrać, szukaniu szpatułek gdzie będzie tanio w komplecie z gruszką, postawiłem po prostu aparat na statywie, wziąłem dużą pompkę (taka stojąca, grubości rynny) do materacy z założoną wąską końcówką (2mm wewn. na wylocie), podmuchałem kilka razy na tyle mocno ile dało radę, po czym z powrotem szkło -> biała kartka -> f22 -> z kilkunastu paprochów i dwóch nitek został aż 1 pyłek, w samym rogu. Najmniejszy otwór na jakim od przypadku do przypadku działam to f11, a wtedy ów pyłek jest z trudem widoczny. poza tym zawsze można go występlować.
    Jak dla mnie to wystarczy, a kilka dych w kieszeni zostało
    To miałeś chłopie dużo szczęscia że ta pompka nic z siebie nie wypluła na matrycę , pomijajac napewno nie do konca wolne od kurzu powietrze które zassała , a kończąc na jakiś smarach które napewno gdzieś w pompce są .

Teraz się udało , następnym razem może się nie udać i będzie problem ...
    EOS + L i kupa gratów ...

Coś już napisał

Domyślnie

pompka smarów nie posiada. zwykły gumowaty tłok w plastikowej tulei. nawet gdyby jakieś drobiny kurzu z powietrza zassała i wypluła, to matryca nie jest rzepem ani taśmą klejącą - będąc suchą, przy takim pędzie równie suchego powietrza trudno wg mnie aby przykleił się jakiś pyłek w wyniku wyrzucenia go z pompki. powietrze za bardzo zawirowuje się w okolicy matrycy (siłą rzeczy podrywając to co tam już siedzi).
    nie dajmy się zwariować - pompka względnie nowa, nie zasysała w swojej historii kurzów budowlanych ani morskiego piasku żeby teraz je wyrzucać ;-)

Coś już napisał Awatar MacRo
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Widelec Zobacz posta
    pompka smarów nie posiada. zwykły gumowaty tłok w plastikowej tulei.
    Oj jesteś pewny kolego ? ja w swojej pompce do materaca mam smar . Z resztą sądzę, że bez niego pompowanie było by naprawdę bardzo trudne . Gruszka jest zazwyczaj wystarczająca w większości przypadków.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

...jest na to prosty test - energiczne pompowanie przez powiedzmy 2 minuty - pompka niesmarowaana zrobi sie gorąca, smarowana ciepła - kwestia co dla kogo jest gorace ale najkrócej tak można to wytłumaczyć...
    ...a wszystko przez tarcie...
    Osobiście nie ryzykowałbym z pompką ale inne źródlą powietrza pod cisnieniem są jak najbardziej do przyjęcia :-D

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andymis Zobacz posta
    ...jest na to prosty test - energiczne pompowanie przez powiedzmy 2 minuty - pompka niesmarowaana zrobi sie gorąca, smarowana ciepła - kwestia co dla kogo jest gorace ale najkrócej tak można to wytłumaczyć...
    ...a wszystko przez tarcie...
    Osobiście nie ryzykowałbym z pompką ale inne źródlą powietrza pod cisnieniem są jak najbardziej do przyjęcia :-D
    zdaje się, że każda pompka się nagrzeje przez energiczne pompowanie - taka jest fizyka gazu, że przy sprężaniu się nagrzewa...

A wracając do dmuchania na matrycę: może jednak lepiej wykazywać się odrobiną kultury technicznej i używać właściwych narzędzi do precyzyjnych urządzeń. Bo mnie jakoś ciężko oszczędzić 25zł ryzykując wymianę filtra na matrycy (poza 1000zł kosztem jeszcze utrata aparatu na 2 tygodnie).

Domyślnie

Właśnie i u mnie nadszedł czas na wyczyszczenie 5d2 w środku. Nazbierało się troszkę tego co zauważyłam podczas wczorajszych zdjęć w nocy.
    Mam pytanie, bo wszyscy piszą o dmuchaniu do środka puchy a ja sądziłam, że trzeba raczej odsysać paprochy ze środka.
    Troszkę mam opory grzebać w matrycy by czegoś nie spaprać.
    Macie namiary na jakąś konkretną firmę czyszczącą "od ręki" w okolicach Katowic?

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iza73 Zobacz posta
    Właśnie i u mnie nadszedł czas na wyczyszczenie 5d2 w środku. Nazbierało się troszkę tego co zauważyłam podczas wczorajszych zdjęć w nocy.
    Mam pytanie, bo wszyscy piszą o dmuchaniu do środka puchy a ja sądziłam, że trzeba raczej odsysać paprochy ze środka.
    Troszkę mam opory grzebać w matrycy by czegoś nie spaprać.
    Macie namiary na jakąś konkretną firmę czyszczącą "od ręki" w okolicach Katowic?
    Ja bym na Twoim miejscu spróbował przynajmniej podmuchać przed oddaniem do czyszczenia. Może masz mało wredne syfy i pomoże najzwyklejsze dmuchanie.

Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Domyślnie

Już były kombinacje ale z dmuchania tylko się matówka zapaćkała, muszę ja wyjąc i wyczyścić.
    Na matrycy był jeden "wielki" śmieć widziany przez lupę, został usunięty wacikiem na sucho.
    Ale nadal na f22 na tle nieba jest pełno dziadostwa i wygląda to na paprochy do czyszczenia na mokro.
    Przy f8 nic nie widać
    Kombinowaliśmy z odkurzaczem by odessać paprochy z puchy :-D pewnie coś się wessało, oczywiści odkurzania "bezstykowe" i z wyczuciem
    Nie mam tych szpatułek i żadnego płynu by coś pokombinować, może jest jakiś artykuł zastępczy?

A co sądzicie o takim czyszczeniu?
    http://www.youtube.com/watch?v=mTjXs...eature=related
    to chuchanie do środka i czyszczenie tej matrycy jak okien w domu

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeśli przy f/8 nic nie widać, to polecam problem olać
    ale może ja się nie znam i o sprzęt trzeba lepiej dbać
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Teoretycznie masz rację, ale tego brudu będzie przybywać i nie wesoło by było gdyby kiedyś jakiś paproch zasłonił ważną część zdjęcia :cool:

Strona 23 z 31 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów