Strona 12 z 31 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 306

Wątek: Czyszczenie matrycy :-(((

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

Moim zdaniem wystarczy dobra ściereczka z mikrowłókien. Sam tak ostatnio robiłem a miałem pomazane lustro i jakieś zacieki na matrycy. Używana ściereczka z mikrowłókien się nienadaje-próbowałem taką od okularów i sie wszystko rozmazywało. Kupiłem nową firmy HOYA i wszystkie zacieki i mazy zniknęły. Matryca i lustro jak nowe.....i bez namaczania.
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Domyślnie

Dodam jeszcze ,że serwis na Żytniej nie podejmie sie wymiany filtra ponieważ ze względu na brak zapewnienia sterylności zalecana jest wymiana całej matrycy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lakoni
    Dodam jeszcze ,że serwis na Żytniej nie podejmie sie wymiany filtra ponieważ ze względu na brak zapewnienia sterylności zalecana jest wymiana całej matrycy.
    Wydaje mi się, że ktoś na forum opisywał, że serwis wymienił mu tylko filtr.
    Tutaj jest link http://canon-board.info/showthread.p...wymiana+filtra

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

Ciekawe tylko dlaczego wszystkim którym udało się porysować filtr IR robili to pec-padami.....??
    Może qfa dlatego że papierem sie nie czyści !!!! tylko papier słuzy do pochłaniania płynu czyszczącego z matrycy....a co poniektórzy se machają nim po flitrze.
    Papier jest twardy i nienadaje się do tego. 100x lepsza jest sciereczka z mikrowłókien...
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Bluegarfield
    Guest

Domyślnie

Witam Was!
    Chciałem opisać moją przygodę z matrycą. Może się to komuś przyda
    Ciesząc się z moich obiektywów korzystałem do woli ale wymieniałem bardzo ostrożnie. Ostatno mnie cieszą fotki z dużą głębią ostrości jako że mam szeroki kąt to używam często z przysłon 22-32 no i w pewnym momencie pyłki mnie zaczęły denerwować.
    Zakupiłem niewielką gruszkę którą dokładnie umyłem i suszyłem i suszyłem a potem jeszcze dla pewności przez chyba 20 min dmuchałem żeby wyschła w środku. Zadziałała ale tylko na część płków.
    Po jakimś czasie chciałem czynność powtórzyć no i znowu podmuchałem ale tym razem nic prawie to nie dało. Podmuchałem znowu - bliżej i tym razem na fotce ujrzałem coś strasznego - odcisk końcówki gruszki! Na szczęście końcówka była gumowa więc nie bałem się o jakieś trwałe uszkodzenie.
    Kolejny pomysł to nylonowy pędzelek - 4 dni szukania. Znalazłem w sklepie dla malarzy (nie pokojowych). Taki fajny z długim włosiem nie za szeroki - 10zł. Myłem, płukałem, suszyłem, testowałem na filtrach aż stwierdziłem że nie mam więcej cierpliwości i mam dość wypatrywania czy coś widać na tym filtrze czy nie. Chyba jest ok. Machnąłem raz i drugi - fotka prawie czysta jeszcze jeden pyłek i lustro machnę. No i chyba to było w złej kolejności bo machnąłem lustro a potem matrycę i coś już było nie tak. Na fotce tragedia! Jakieś mazy, co ja teraz zrobię! Jak to się stało? Coś musiało być koło lustra może na zawiasach jakiś smar.
    Cały dzień zamiast pracować siedzę i szukam co by tu zastosować - wszystko drogie i daleko a tu się weekend zbliża - musze mieć aparat na weekend bo umrę z nudów! Ostatecznie w M1 zakupiłem microfibrę za 11 zł i pociąłem kartę autobusową (mam nadzieję że nie była aktualna). Kawałek o szerokości 14mm przytwierdziłem do takiej rurki od długopisu która dała się przeciąć na wzdłuż i w tą szczelinę wsadziłem kartę. Obwiązałem to nitką żeby się nie rozpadło i przyczepiłem kawałek przyciętej microfibry tak żeby wystawała kawałeczek z każej strony.
    Machnąłem raz (na sucho) i drugi. Udało się! Prawie czysto, no to znowu - poprawka. Potem jeszcze lustro które też trochę zamazałem poprzednio i jest ok. Niestety po załorzeniu obiektywu okazało się że mam mnóstwo śmieci na matówce - włoski z uciętej microfibry. Na szczęście udało mi się to wypędzelkować i wydmuchać gruszką. Jestem uratowany!
    Sposobu nie polecam bo pocięta microfibra bardzo włosi i potem z tym może być kłopot. Gdyby jednak ktoś się zdecydował to mam kilka uwag:
    1. Microfibry nie dotykałem rękami!
    2. Ciąłem odtłuszczonymi nożyczkami trzymając pęsetą.
    3. Czyściłem przesuwając najwyżej 2 razy tam i z powrotem po sensorze.
    4. Czyściłem na sucho więc nie wiem czy na mokro są też takie dobre efekty.
    5. Przed czyszczeniem trzeba przedmuchać szpatułkę z fibrą żeby się pozbyć odpadających włosków.
    6. Testowałem wcześniej na filtrach HTMC.
    7. Microfibra musi być nowa i nie może to być jakaś chusteczka do okularów bo te zazwyczaj są nasączone czymś co sensorowi napewno na dobre nie wyjdzie.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia w waszych bojach z sensorem.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Stronę wcześniej w tym samym wątku
    Mogłeś sobie zaoszczędzić nieco nerwów. Przy okazji polecam izopropanol (detale w załączonych postach).

http://www.canon-board.info/showpost...0&postcount=65

http://www.canon-board.info/showpost...8&postcount=71
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar Jerry99
    Miasto
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

Ponieważ nie miałem czasu na "zabawę" w szukanie gruszki.. zaryzykowałem i aby usunąć jeden ale dość paskudnie wyglądający (począwszy of f/8) paproch zdecydowałem się na metodę pt. "sprężone powietrze" jednak z kilkoma dodatkowymi środkami zapobiegawczymi...
    Przede wszystkim wylot rurki był oddalony od mocowania obiektywu o ok. 15 cm, pomiedzy rurką a samym aparatem rozpostarłem kawałek wilgotnej opaski uciskowej. Mimo iż powietrze z butli wydaje z siebie jakiś zapach (czyli coś tam jest oprócz powietrza), udało mi się usunąć wkurzający mnie paproch jednocześnie nie szkodząc matrycy (przynajmniej na to wygląda...).
    Niemniej jednak trzeba mieć świadomość takiego kroku... Z całą pewnością przy następnym syfie na matrycy wypróbuję innych metod.
    == Jerry99 ==
    aparat, p-5000, jabłka i aperture...
    http://www.jwroblewski.com

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Mogłeś sobie zaoszczędzić nieco nerwów. Przy okazji polecam izopropanol (detale w załączonych postach).

Kubaman a mozesz zfocic swoj zestaw ?
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

teraz to będzie raczej trudne, bo mikrofibra poszła nastrzępy na potrzeby innych zadań :-) A sam zestaw jest banalny - pocięta w paski karta bankomatowa, mikrofibra odpowiednio na to zawinięta i butelczyna izopropanolu.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bluegarfield
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman

Pozdrawiam kolegę!
    Prawie się znamy
    Gratuluję wystawy - ostre fotki robi ta Sigma.
    Czy jest choć trochę tak szybka jak Canon USM?

Strona 12 z 31 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów