Strona 10 z 31 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 306

Wątek: Czyszczenie matrycy :-(((

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Na prośbę zainteresowanych, dyskusja o filtrze AA wycięta do http://canon-board.info/showthread.php?t=6545
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    nie no Vitez, trochę przesadziłeś :wink:
    po pierwsze to był "mój pierwszy raz". Specjalnie opisałem moje potknięcia, żeby każdy, kto się na taką metodę zdecyduje miał łatwiej.

po drugie, to problem włókienek jest marginalny, bo jeśli zachowa się reżim metody czyszczenia, nie stanowią problemu. U mnie się pojawiały, gdy próbowałem "wypolerować" tego cholernego syfka w różnych kierunkach. Poza tym dmuchnięcie gruszką usuwa wszystkie kłaczki i włókienka bez problemu, bo się nie przyklejają na trwałe.

po trzecie jestem w pełni zadowolony, nawet jeśli nie jest to takie śliczne rozwiązanie jak swaby. Za zestaw kosztujący w sumie 350-400PLN to ja mogę wymienić migawkę, a filtr AA jest z pewnością tańszy. Nie mówiąc już o czyszczeniu w serwisie, które jest darmowe

BTW, uparłem się jeszcze wczoraj i poprawiłem kształt patyczka. Z karty wyciąłem coś, co przypiminało malutki trójkącik osadzony na rączce w jednym z wierzchołków. Szerokość dobierałem sprawdzając w aparacie, a nie "na oko" i zoptymalizowałem osadzenie mikrofibry - bez zaginania rogów, jedynie takiej szerokości, żeby przykryła powierzchnię kontaktu patyczka. I działa super, matryca jest czyściuteńka, pozbyłem się nawet tego przyklejonego syfa.

A propos Kubaman czyszczenia darmowego w serwisi na Żytniej, to pani, gdy zapytałem o możliwość wyczyszczenia matrycy odpowiedziała, że właściciel aparatu powinien tego dokonać sam a oni tego ie robią. I co, czy mogę od nich tego zarządać?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iras
    A propos Kubaman czyszczenia darmowego w serwisi na Żytniej, to pani, gdy zapytałem o możliwość wyczyszczenia matrycy odpowiedziała, że właściciel aparatu powinien tego dokonać sam a oni tego ie robią. I co, czy mogę od nich tego zarządać?
    ja w końcu nie zdecydowałem się czyścić w serwisie, bo jechałem na wakacje i nie miałem czasu. Ale oto dokładnie, co na początku sierpnia usłyszałem od człowieka z serwisu przez telefon:

• czyszczenie odbywa się za darmo, nawet jeśli aparat nie jest na gwarancji.
    • zajmuje do 3 godzin.
    • może być płatne, jeśli aparat wymaga gruntownego czyszczenia i co za tym idzie rozebrania go na kawałki

Nie wiem co jakaś panienka ci powiedziała, ale ja bym się uczepił tego co słyszałem i drążył. Być może nie rozmawiałeś z właściwą osobą
    Gwarancja nie ma chyba większego znaczenia, chyba że jakoś udowodnisz, że matryca była zasyfiona od początku (np. jakaś fotka z paprochami z niskim numerem).
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi jakas panienka w serwisie powiedziala ze jesli chce miec dokladny (a nie "około 15 tys." na karteczce dlugopisem) stan licznika uderzen migawki udokumentowany na pismie to 40zl i na 24godz zostawiam sprzet "do przegladu" . Po 5 min dyskusji mialem w reku za darmo wydruk serwisowy z dokladna iloscia uderzen migawki tak wiec... powodzenia w cwiczeniu asertywnosci zycze.

yanki
    Guest

Domyślnie

witam yestem tu nowy wiec prosze o tolerancye ...
    poczytalem wasze wypowiedzi .. zastanowilem sie nad Waszymi doswiadczeniami ... poogladalem strony ktorych linki pokazaliscie .... zebralem sie na odwage .... i zaczalem.
    Naypierw kupno sciereczki:
    w zakladzie optycznym nabylem droga kupna naylepsza (zdaniem pani sprzedayacey sciereczke do okularow... twierdzila ze czyszcza tym szkla z powlokami antyyakimistam ... u siebie w zakladzie)

Pani polecila mi yeszcze plyn do czyszczenia soczewek ...
    stara karta kredytowa ...
    lupa ...(tak naprawde nie wiele pomogla .... kupilem na ruskim targu ....potrzebne yest yak yuz dosc dobre szklo powiekszayace ...)

zazylem kilka kropelek by reka nie zadrzala .... i do dziela
    no moze z 50 gram zazylem

powiem to tak:
    yest stanowczo duzo lepiey ... wrecz bez porownania, yednak nie yest to ideal .... musze zrobic kilka zdyec przy dobrey pogodzie i wtedy porownam .... na maxymalnie przymknietey przyslonie widac paproszki .... yednak nie ma ich zbyt wiele ... ciekaw yestem yak bedzie to wygladalo na normalnych fotach ...

yanki
    Guest

Domyślnie

co ciekawe ... przed czyszczeniem matrycy przez ta nieszczesna lupe ... nie widzialem zadnego z widocznych na zdyeciach paprochow ... widzialem za to ewidentna ryse ... ktorey z kolei nie bylo widac na zdyeciach .... no yak yuz zobaczylem COS TAKIEGO ... to odwazniey podszedlem do tematu.
    Rysa oczywiscie nie byla rysa ... tylko czyms co sie do matrycy przykleilo ...

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    a czy na pewno bedziesz robil zdjecia przy f36 ?
    niektóre paprochy już przy f11 widać

yanki
    Guest

Domyślnie

u mnie bylo widac yuz f8 .....

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yanki
    u mnie bylo widac yuz f8 .....
    czysc, czysc, bo nawet na znaczkach pocztowych na plfoto widac, ze masz plamki :-) a zdjecie skadinad zupelnie przyzwoite :-)
    www albo tez flickr

yanki
    Guest

Domyślnie

dzieki akustyk

Strona 10 z 31 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów