no przecież napisałem co kupiłemZamieszczone przez KMV10
![]()
dokładnie tak, jak jest napisane butelce
no przecież napisałem co kupiłemZamieszczone przez KMV10
![]()
dokładnie tak, jak jest napisane butelce
podanie w sklepie nazwy izopropanol jest wystarczające, gdyż wszyscy wiedzą o co chodzi. Jest to środek odtłuszczający - stosowany powszechnie, więc nie będzie problemów z identyfikacją produktu
Butelka, butelką - substancja chemiczna ma taką nazwę jak podałem. I kropka. Czemu? Bo tak zdecydował IUPAC oraz Pol. Tow. Chem.Zamieszczone przez Kubaman
Nazywanie izopropanolu alkoholem izopropylowym 2 (nawet jeśli jest to na butelce) to praktyka niezgodna z nomenklaturą chemiczną. Jest o tę cyfrę "2" za dużo. W przypadku tej substancji chemicznej przedrostek "izo" wyklucza cyfrę "2" w nazwie lub na odwót. Proste jak drut. Prawdopodobnie producent się nieco rozpędził
Szkoda, że nieznamy (jedynie przypuszczamy) składu filtra przed matrycą - zawsze można by dobrać ew. jeszcze lepszy rozpuszczalnik, nie martwiąc się o potencjalne lokalne "rozpuszczenia" filtra na skutek zastosowania np. zbyt agresywnego rozpuszczalnika. Bo oczywiście izoprpopanol jest OK, co nie znaczy, że nie ma lepszych rozpuszczalników (lotniejszych, itd.).
![]()