Pokaż wyniki od 1 do 10 z 306

Wątek: Czyszczenie matrycy :-(((

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    W kwestii formalnej - zapewne kupiłeś 2-propanol, zwany zwyczajowo izopropanolem.
    no przecież napisałem co kupiłem
    dokładnie tak, jak jest napisane butelce
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

podanie w sklepie nazwy izopropanol jest wystarczające, gdyż wszyscy wiedzą o co chodzi. Jest to środek odtłuszczający - stosowany powszechnie, więc nie będzie problemów z identyfikacją produktu
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    podanie w sklepie nazwy izopropanol jest wystarczające, gdyż wszyscy wiedzą o co chodzi. Jest to środek odtłuszczający - stosowany powszechnie, więc nie będzie problemów z identyfikacją produktu
    I dodać, że chodzi o "czysty" a nie np. "techniczny". Najlepiej "czysty do analizy".

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    no przecież napisałem co kupiłem
    dokładnie tak, jak jest napisane butelce
    Butelka, butelką - substancja chemiczna ma taką nazwę jak podałem. I kropka. Czemu? Bo tak zdecydował IUPAC oraz Pol. Tow. Chem.
    Nazywanie izopropanolu alkoholem izopropylowym 2 (nawet jeśli jest to na butelce) to praktyka niezgodna z nomenklaturą chemiczną. Jest o tę cyfrę "2" za dużo. W przypadku tej substancji chemicznej przedrostek "izo" wyklucza cyfrę "2" w nazwie lub na odwót. Proste jak drut. Prawdopodobnie producent się nieco rozpędził

Szkoda, że nieznamy (jedynie przypuszczamy ) składu filtra przed matrycą - zawsze można by dobrać ew. jeszcze lepszy rozpuszczalnik, nie martwiąc się o potencjalne lokalne "rozpuszczenia" filtra na skutek zastosowania np. zbyt agresywnego rozpuszczalnika. Bo oczywiście izoprpopanol jest OK, co nie znaczy, że nie ma lepszych rozpuszczalników (lotniejszych, itd.).
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 13-08-2005 o 10:00

Uprawnienia umieszczania postów