Równie dobrze sprawdza się gruszka do lewatywy kupiona w aptece za 6zł.Zamieszczone przez sergi
Równie dobrze sprawdza się gruszka do lewatywy kupiona w aptece za 6zł.Zamieszczone przez sergi
350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX
Siemka
Wiecie gdzie mozna kupic taki elektrostatyczny pedzelek nylonowy ?
Jezeli ktos probowal z pedzlem jaki mozna kupic w sklepie z przyborami dla malarzy to prosze o opinie
Witam ponownie , wybralem sie do sklepu i zakupilem owy pedzelek ,zrobilem probe i faktycznie przyciaga kurz , przeczyscilem matryce ale niestety mam na niej plamki ktorych nie da rady usunac na sucho , we wtorek zakupuje w sklepie pewien alkohol zobacze jak sie zachowuje i napisze cos wiecej .... pedzel jest minimalnie wiekszy niz matyca (eos350d) ale nie bylo wiekszych problemow , zakupilem go w sklepie z atrykulami dla grafikow itp . producentem jest polska firma KOZLOWSKI ktora ma sklep wysylkowy ....
....sorki za bledy :]
Ostatnio edytowane przez CREO ; 28-08-2006 o 19:31
taki "alkochol" to lepiej wylać bo nawet do picia się nie nadaje..... można się zapowietrzyć.....
Juz kupilem i sprawdzilem jest idealny nie pozostawia smug , czysci znakomicie do matrycy sie jeszcze sie nie dobieralem bo nie sknczylem szpatulki ... alkohol ten to 2-propanol do PP (izopropanol) specjalnie go zamawialem , jesli ktos wie gdzie mozna kupic najlepiej on-line puste buteleczki 5 ml to byl bym wdzieczny za info.Mam kilku znajomych i chce sie podzielic![]()
Niezłe artykuły o czyszczeniu matrycy.. Hm, trochę inne spojrzenie na ten temat, niż do tej pory czytałem. Polecam.
1. http://studiomacgal.com/pl/blog/?p=378
2. http://studiomacgal.com/pl/blog/?p=491
Wogóle to fajny ten blog http://www.studiomacgal.com/pl/blog/
Ostatnio edytowane przez jazzY ; 31-08-2006 o 02:27
moje digarty
EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.
Mój aparat jest nowy,nie czyszczony.I takie pytanko,matryca może się pobrudzić tylko wtedy,kiedy wymieniamy obiektywy??
przewaznie takZamieszczone przez sali128
Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereliCanon? moze niedlugo!
No to w Egipcie nie mam się czego bać,ale i tak kupię na wypadek podstawowy zestaw czyszczący....Bo mam narazie tylko obiektyw Kitowy....
![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez sali128 ; 31-08-2006 o 10:50
Niestety wcale tak nie jest :-) Amatorskie puchy nie są uszczelnione w miejscach, gdziem może dostawać się kurz i pył (przyciski, pokrętła, komora aku i cf'a). A jeśli do tego dodać nieuszczelnione zoom'y, które zasysają kurz, to wcale nie trzeba zmieniać szkieł, żeby sobie CMOS'a usyfić. Fociłem kiedyś off-road, jeszcze starą 60-ką, i mimo cały czas zapiętego szkła miałem potem generalne czyszczenie :-)Zamieszczone przez FOTOGRAF
Tak więc są dwa wyjścia - nauczyć się z tym żyć (pierwsze czyszczenie matrycy, to dla wielu większe przeżycie niż pierwszy papieros palony potajemnie w szkolnej ubikacji...) i włączyć czyszczenie matrycy do grafiku stałych zajęć (coś jak mycie zębów :-) ) albo... kupić 1-kę :-) ;-)
A co do Egiptu, to muszę cię Sali128 zmartwić - brat wrócił z Hurgady w zeszły weekend (aparat z jednym szkłem - zero zmian) i mieliśmy naprawdę fajne czyszczenie :-) ;-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...