nie no monitor mam czysty,IPA mam w 1L butelce,spróbuje jeszcze raz bo wierzyć mi się coś nie chce że 2gi raz czyszczę i lipa
Pewnie te mokre szpatułki wyschły ,a na sucho nie wyczyścisz.Lepiej kupić np.płyn Eclips samemu dozować 2-3 krople na szpatułke...
płyn nie wysechł przy czyszczeniu ewidentnie widać jak zostaje na matrycy,próba nr 3
teraz jest ok widocznie za słabo dociskałem,na f22 prawy dolny róg dwie malutkie kropki ale że powyżej f10 nie foce zostawiam jak jest
f10
Canon 500D + C 50 1.8 II | C 18-55 IS | m42 + JUPITER-37A 135 f3.5 | C 550EX | filtry, pierścienie, szmery bajery...
C 38-76mm | JUPITER-21M 200 f4 | MIR-1B 37 f2.8 | SKY-WATCHER Synta 8" 1200 f5.91
Witam
Sam ostatnio mialem problem wiec kupilem kilka rzeczy:
Photo Solutions Eclipse Lens/CCD Cleaning Fluid Bottle 59ml
PEC-PAD Photowipes for Photographic Emulsion, 100 Sheets 4x4"
Photo Solutions Sensor Cleaning Swabs Type 2 Pack 12
Opteka SSC-85 10x CCD/CMOS Dust Illuminating LED Sensor Loupe
Matin Dust Brush
Giottos GTAA1900 Rocket Air Blower - tez mile widziane.
Troche to kosztowalo ale nie chce smiecic w moim body, albo ryzykowac uszkodzenia wkładajac tam scierke.
Odpowiednia technike zobaczylem (a widzialem kilka) w tym filmiku:
Cleaning your DSLR Sensor - YouTube
Jesli ktos chce wyczyscic obiektyw, cos podobnego jest tu:
Cleaning your DSLR Lens - YouTube
Pozdrawiam Zdebu.
Ostatnio edytowane przez zdebik ; 09-06-2013 o 16:34
Zależy jaki aparatMi ostatnio podczas zdjęć pomieszczeń wyszedł taki "paproch" jak źrenica na portrecie. Na szczęście był w tych miejscach gdzie dało się go występlować. Ale co pomogło ... kilkakrotne systemowe czyszczenie matrycy - z poziomu body.
Miałam wysłać body do CSI ale po ilości niezbyt korzystnych postów na temat tego serwisu zrezygnowałam.
Ostatnio edytowane przez iza73 ; 18-10-2013 o 20:33
Witam
Chciałbym się was zapytać jaki zastosować płyn do czyszczenia matrycy w 5D żeby nie uszkodzić filtru. Żytnia z przesyłką jest mi trochę za droga.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Eclipse. Dobry i sprawdzony. Warto też zainwestować w SensorWand-y i Pec*Pad-y. Samymi pałeczkami kosmetycznymi matrycę wyczyścić się da, ale jest to dość czasochłonne i frustrujące. No i pamiętaj że czyszczenie, w domowych warunkach, potrafi zająć i dwie godziny. Trzeba być cierpliwym![]()
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj