Użyj pół kropli płynu. Jak nie wystarczy dodaj drugie pół.
Zakładam, że po wstępnym czyszczeniu z płynem i tak na końcu będziesz czyścił na chuch, i jeszcze dmuchał gruchą, żeby kłaczki wydmuchac.
Użyj pół kropli płynu. Jak nie wystarczy dodaj drugie pół.
Zakładam, że po wstępnym czyszczeniu z płynem i tak na końcu będziesz czyścił na chuch, i jeszcze dmuchał gruchą, żeby kłaczki wydmuchac.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
A tak wogole, to jesli bym mial teraz sobie tak perfect wyczyscic matryce, to zdecydowanie bym ja zwyczajnie wymontowal do czyszczenia :] Zabieg prosty i szybki jak juz sie wczesniej rozkrecalo body (oczywiscie mowa o jakiejs starej puszce, nowej bym raczej nie kombinowal)
Cześć.
Otóż od pewnego czasu robiąc foty mam na każdym zdjęciu plamy...i wydaje mi się że po prostu pobrudziło się lustro...
czy wiecie gdzie w Krakowie ktoś mi się tym zajmie ?
Dziękuje z góry za pomoc !!![]()
FB Fanpage | Mój wątek na CB
Canon 5D III + 24-70 2.8 + 50 1.4 Sigma | lampki | filtry | i inne pierdoły
To nie lustro,które przecież możesz obejrzec po zdjęciu obiektywu.To równiez nie chodzi o brudki na matówce.
Te elementy gdy są zabrudzone powoduja jedynie to,że widzisz brudy w wizjerze.Na zdjęciach ich nie ma.To brudna matryca aparatu.
Poczytaj na forum wątki "Czyszczenie matrycy.".
[Watek przenoszę we właściwe dla niego miejsce.]
Ostatnio edytowane przez janmar ; 22-10-2012 o 10:52
Po wakacjach czyściłam matrycę na Czapskich:
Czyszczenie matrycy w aparacie fotograficznym Krakw, Czapskich 1
i z czystym sumieniem mogę ich polecić:smile:
Może pytanie banalne, wybaczcie moją ignorancję w tym temacie, ale to normalne, że przy dłuższej ogniskowej bardziej widać plamy i syfy na matrycy???
Jak robię foty przy f8 i ogniskowej w graniach 70-100mm generalnie da się znaleźć pojedyncze syfki, ale jak już powyżej 200mm to niestety palma na plamie i jak porównuję różne fotki to w tych samych miejscach![]()
Paprochy na filtrze matrycy stają się widoczne jak się przymknie przesłonę. Dzieje się tak dlatego, że światło ogniskujące się na matrycy pada na nią w wiązkach prawie równoległych do siebie, więc paprochy zacieniają co prawda mniejszy obszar na matrycy, ale za to silniej. W obiektywach z dłuższą ogniskową ostatnia soczewka jest zwykle dalej od matrycy, więc światło na matrycę pada na nią prawie prostopadle (i jego wiązki są również do siebie prawie równoległe) - wydaje się, że musi wystąpić podobny efekt.
Jestem już po samodzielnym czyszczeniu. Wrażenia różne. Na początku strach i przerażanie, ale po paru chwilach i doświadczeniu, że to nie jajkoudało się. Matryca (filitr) czysta jak łza
Jedyne co ponad "standard" to zużyłem dwa patyczki do czyszczenia (pierwszy patyczek zbyt słabo przycisnąłem i zostały smugi - przerywane plamki, po drugim czyśćiutko).
Czyściłem gruchą, potem patyczki (te z systembanku) + płyn Rotin.
Coś mnie ostatnio pokusiło na czyszczenie matrycy w swoim 5dmk2 miałem kilka paprochów,kupiłem zestaw Green Clean Wet and Dry FFS,polecony przez kolegę który ostatnio czyścił swojego D800E zestaw sprawdził się idealnie i śladu po oleju brak idealnie czysta,zabrałem się za czyszczenie swojego,1wsza próba nic nie dała z kilku paprochów które miałem,zamieniło się w coś takiego http://www.imgjoe.com/x/syf.jpg
ponowiłem więc próbę czyszczenia,kilka paprochów znikło ale większość pozostała,zestaw można użyć 4 krotnie dwa już zużyłem,teraz nie wiem czy próbować dalej czy jednak dać sobie spokój i wysłać na żytnią,dmuchanie gruchą nic nie daje![]()
Ostatnio edytowane przez kwscore ; 10-05-2013 o 16:17
wyglądają jak ptaszki![]()
osobiście czyścił bym dalej.
Kup sobie za 6zł w elektronicznym alkochol izopropylowy, polej na patyczek z zestawu "Green Clean Wet and Dry FFS" i delikatnie czyść.
Osobiście szlifowałem swoją matryce w 50D kilka razy tym samym badylem i efekt idealny![]()