Siostrze pod... ebrał ;-) To ma za darmo ;-)
Kiedyś tu była stopka:-)
Czy ktoś może ma namiar na solidnego czyściciela matryc we Wrocławiu? Syfu mam pełno i wolę odżałować xx zł na czyszczenie niż samemu się za to brać i coś spieprzyć.
Andrzej Wysocki
Fotoplastikon - Naprawa sprzętu fotograficznego
50-080 Wrocław, Psie Budy 12/13
tel. 602 24 38 94
Ale obecnie na urlopie...
Zwolennik ekumenizmu sprzętowego
troszkę zacięcia i dasz radę ...
w aptece gruszka za 10 zł
pałeczki do uszu za 2 zł
i 30 minut roboty
ja długo się przymierzałem ... i .... wyczyściłem sam ....
najpierw wydmuchałem syfy gruszką ... a potem doczyściłem wacikami do uszu .... wszystko na sucho ....
choć mam w zanadrzu zakupiony na allegro izopropanol - rozcieńczyłem go z wodą deminarelizowaną ... (ale okazało się że nie muszę bo wszystko pieknie zeszło) ....
a z Wrocka to faktycznie polecam Psie Budy (!) - jak już nie chcesz się dłubać ....
5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
100 2.8 macro - sprzedam
Izopropanol + woda demineralizowana
....
robiłem testy tj. wylewałem na szybkę i sprawdzałem co zostaje po odparowaniu .... i jednak rozcieńczony jest lepszy (nie zostawia praktycznie nic) - to ględziny naoczne ...
wiec nie wiem - może jednak cos tam zostawia (na zdjęciach pewnie by wylazło) i pewnie trzeba potem jeszcze doszlifowac na sucho
teraz mam matrycę ideał do przesłony 22
wcześniej paprochy już się pojawiały przy 8
5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
100 2.8 macro - sprzedam
Przerabiałem Dust Aid i inne cleanery, szpatułki i wynalazki i powiem Wam, że niestety (lub stety, bo darmocha) wygrywają waciki na patyczkach. Troche zabawy ale efekt najlepszy i bezpiecznie. Bałem sie na początku, że włoski z waty zostaną ale nic takiego sie nie dzieje.Pozdrawiam
Witam,
Jakiś czas temu zauważyłem dziwne plamy, które wychodzą na zdjęciach zrobionych moim 40D. Poniżej dołączam crop z kadru nieba zrobionego na f/20.
(pełny kadr po kliknięciu na zdjęcie)
Nie wygląda mi to na "zwykły" kurz, a bardziej na plamy po jakiejś oleistej substancji. Na dodatek wszystkie układają się w linię prostą. Automatyczne czyszczenie matrycy oczywiście nie daje żadnych rezultatów. Czy próbować na własną rękę wyczyścić te plamy czy odesłać aparat (jeszcze na gwarancji) na żytnią? Co radzicie zrobić?
Ostatnio edytowane przez mjs27 ; 19-08-2009 o 17:54