teraz to będzie raczej trudne, bo mikrofibra poszła nastrzępy na potrzeby innych zadań :-) A sam zestaw jest banalny - pocięta w paski karta bankomatowa, mikrofibra odpowiednio na to zawinięta i butelczyna izopropanolu.
teraz to będzie raczej trudne, bo mikrofibra poszła nastrzępy na potrzeby innych zadań :-) A sam zestaw jest banalny - pocięta w paski karta bankomatowa, mikrofibra odpowiednio na to zawinięta i butelczyna izopropanolu.
Pozdrawiam kolegę!Zamieszczone przez Kubaman
Prawie się znamy
Gratuluję wystawy - ostre fotki robi ta Sigma.
Czy jest choć trochę tak szybka jak Canon USM?
eee, no przepraszam ale nie rozpoznaję ..Zamieszczone przez Bluegarfield
![]()
Dzięki za opinię o wystawie
O sigmie poczytasz w moim wątku w Testach Sprzętu dokładnie o tym szkle 8)
Ponieważ nie miałem czasu na "zabawę" w szukanie gruszki.. zaryzykowałem i aby usunąć jeden ale dość paskudnie wyglądający (począwszy of f/8) paproch zdecydowałem się na metodę pt. "sprężone powietrze" jednak z kilkoma dodatkowymi środkami zapobiegawczymi...
Przede wszystkim wylot rurki był oddalony od mocowania obiektywu o ok. 15 cm, pomiedzy rurką a samym aparatem rozpostarłem kawałek wilgotnej opaski uciskowej. Mimo iż powietrze z butli wydaje z siebie jakiś zapach (czyli coś tam jest oprócz powietrza), udało mi się usunąć wkurzający mnie paproch jednocześnie nie szkodząc matrycy (przynajmniej na to wygląda...).
Niemniej jednak trzeba mieć świadomość takiego kroku... Z całą pewnością przy następnym syfie na matrycy wypróbuję innych metod.
Jak dla mnie to ewidentnie syf na matrycy.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
brudekpikselki nie sa takie okragle
serio serio moim zdaniem to tylko zabrudzenia do wydmuchania i juz
podpis...
jesli to jest zabrudzenie to chyba sie powinienem cieszyc bo mysli o uszkodzonej matrycy przyprawia mnie o palpitacje serca. Z drugiej strony jednak musi to byc jakis wybitnie zlosliwy brud bo nie daje sie usunac w zaden sposob. Probowalem juz dmuchania grucha, pokusilem sie nawet na sprezone powietrze i jak widac nic nie skutkuje.
no to pozostaje "mechanicznie" oczyscic, przecierajac odpowiednim sprzetem, bylo to szeroko opisywane na forum
podpis...
Pędzelek do ręki i śmiało bez obaw pozamiatać (pędzelek odpowiedniej jakości musi być, najlepiej z włosiem z nylonu - to zapewnia odpowiednią miękkość i elektrostatykę)
SdoubleU
---------------------------
Canon :-D
Taa... przeczytalem chyba wszystkie watki ale jakos nie pale sie do grzebania i jezdzenia czyms mechanicznym po matrycy
Najwyrazniej to mi pozostaje. Na wszelki wypadek zasiegne jeszcze opini innego doswiadczonego fotografa, moze przy okazji poradzi mi jak to skuteczne wyczyscic