Strona 4 z 26 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 306

Wątek: Czyszczenie matrycy :-(((

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekD
    Kupiłem kiedyś spręzone powietrze firmy "TETENAL" czyli produkt powiniem być dobrej jakości, kosztowało to z 25 zł i co...
    Naplułem na matryce czymś co późnij ciezko było doczyscić. Dobrze że to była matryca przystawki, łatwo się dało umyć.
    eee, TETENAL jest super! bardzo sie przydaje do przedmuchania np. w ścianie dziury pod kołek rozporowy
    pozdro.,
    m.

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Jakby ktoś kupował płyn i patyczki to możemy zrobić społę. Przy f11 zaczyna mi coś być widać.
    //mj

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Czytalem te wszystkie watki o czyszczeniu matrycy i myslalem ze mnie to na razie nie dotyczy, a dzisiaj w lesie przy zmianie obiektywu sypnelo woda z lisci i...(wstyd sie przyznac do nieostroznosci )
    i stalo sie to o czym w najgorszych snach nie snilem.... chlapnelo mi na aparat.
    Pomyslalem ze luzik...woda to nic sie nie stanie
    a wieczorem przed kompem: na zdjeciach wieeeeelka smuga....
    spojrzalem do srodka aparatu a tu na matrycy slad wielkosci 5mm
    Jestem zdesperowany i potrzebuje do czwartku wyczyscic matryce z tego syfu (do czwartku bo pozniej lece do Japonii na 3 tyg. a tam sie raczej nie dogadam :wink: )
    W tym momencie zwracam sie z prosba o podanie linka gdzie moglbym nabyc sprzet do czyszczenia zeby w miare szybko go dostac.
    Please HELP!!
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Miasto
    Rumia

Domyślnie

Aha... Znalazlem cos takiego:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59240492
    ale nie wiem czy ten plyn sie nadaje i ewentualnie jakiego materialu uzyc w polaczeniu z nim
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

ehhh ludki ludki ja to lamer jestem ale jak widze ze dalej niektorzy maja problemy z czyszczeniem matryc to ehh

matówka

Bierze sie kawalek bursztynu, nagrzewa drucik i wtapia w burszytn.
    pozniej pocierasz bursztyn o np ubranie i przykladasz w poblize matowki - fajnie sie syfy do niego przyklejaja

matryca

idziesz do sklepu i kupujesz pedzelek nylonowy. Musi byc nulon.
    Najlepsze sklepy to te z akcesoriami malarskimi a nie pedzelki do farbek plakatowek za 5zl.
    Kupuje sie pedzelek taki z profilem, nastepnie trzeba go dokladnie umyc by zmyc ten klej ktory nadaje profil (czasem jest ciezko, dlatego ma byc nylon).
    Jak sie zmyje ten klej , jakims plynem do odtluszczania to mozna taki pedzelek na koncu umyc w plynie do czyszczenia optyki albo wodzie destylowanj, lub bardzo czystym alkoholu.

Taki pedzelek mozna sprawdzic na jakims filtrze z powlokami czy nie zostawia sladow poprzez pocieranie i pedzlowanie filtra.
    Jak nie ma sladow mozna delikatnie przejechac matryce. nylon elektryzuje sie troszeczke co sprzyja przyciaganiu syfu do pedzelka.

Pedzelek nadaje sie tez do matowki.

Uzytkuje 300D od stycznia i praktycznie mialem 3 syfy od nowosci ktore znikly raz na zawsze i teraz nawet nie mam potrzeby przedmuchiwania matrycy.

Sorki jesli wyzej opisane metody gdzies juz byly opisane, ale mysle ze warto przypomniec.

[edit]
    wlasnie przeczytalem poradnik, bardzo fajny jest i technika z pedzelkiem
    ale warto z bursztynem wyprobowac takze
    Ostatnio edytowane przez fi5h ; 06-08-2005 o 00:35

vodnykban
    Guest

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Ja chyba nie mogę czytać takich forumów....Na mój gust to "sztuka dla sztuki"! W jakich powiększeniach trzeba oglądac te foty by mieć TAKIE problemy?!Ja swoje foty robię w odbitkach 20x30 a CZASEM większych - i nie zawsze to co odrzucam na ekranie - jest źle odbierane "on the wall".Bo czasem robię odbitki ze zdjęc które pomimo błedów technicznych - SĄ WYJĄTKOWE.I choc sam mam do nich zastrzeżenia - puszczam dalej bo wiem co w nich jest ważne.I często z niewiarą słucham: jakie wspaniałe zdjecie..Więc - może przestańcie się "katować" niedoskonałością swoich sprzętów w myśl zasad: "jak się chce psa uderzyć...." i " dobry lekarz ZAWSZE coś znajdzie". Bo - jest jeszecze jedno przysłowie - z moich ulubionych: "złej tanecznicy..." etc.Jako lekarstwo na stres związany: z BF i AF; brydną matrycą; za krótkim lub za długim...obiektywem - zalecam: wybrać najlepsze wg siebie foty, zrobić odbitki 20x15, włożyć w porządną oprawę - i pokazywać znajomym!Naprawdę - mocno pomaga.A jak się trafi coś extra - wysłac do National Geografic czy gdzieś....Jak jest NAPRAWDĘ extra - dadzą znać :-)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    Ja chyba nie mogę czytać takich forumów....Na mój gust to "sztuka dla sztuki"! W jakich powiększeniach trzeba oglądac te foty by mieć TAKIE problemy?!
    Widziałeś kiedyś zdjęcie z brudnej matrycy przy f/22? Nie? To zobacz, wróć i przeproś. Nawet na najlepszych zdjęciach, niezależnie czy odbitka 9x13 czy 30x45, pierwsze pytanie, które zadadzą ci "znajomi" będzie brzmiało: "a co to te czarne plamki?". No chyba że zdjęcie to czarna plama z nielicznymi wzorkami jak np. fajerwerki.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Widziałeś kiedyś zdjęcie z brudnej matrycy przy f/22
    Nie widziałem.Ale od tego mam program graficzny by to poprawić.BEZ WIĘKSZYCH PROBLEMÓW.Jak ktoś robi zdjęcia w RAWie i na tym pozostaje - nic tylko serwis....Jak zresztą kończy sie większość publikowanych tu porad.Przy okazji: czym to może się TAK POTWORNIE brudzić matryca?W JAKICH okolicznościach?Pytam by uniknąć takich sytuacji.W końcu koledzy zamiszczający listy typu: "...patrzę a tu takie cóś na matrycy" - wiedzą w jakim momencie i skutek czego te "cósie" powstają?

Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    W końcu koledzy zamiszczający listy typu: "...patrzę a tu takie cóś na matrycy" - wiedzą w jakim momencie i skutek czego te "cósie" powstają?
    Ja muszę się przyznać że uwaliłem matrycę z własnej głupoty - nierozważna zmiana szkła w lesie i z drzew mi woda chlapnęła do środka, skutek: wielka smuga na filtrze,która uniemożliwiała robienie jakichkolwiek zdjęć.

Strona 4 z 26 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów