Przerabiałem Dust Aid i inne cleanery, szpatułki i wynalazki i powiem Wam, że niestety (lub stety, bo darmocha) wygrywają waciki na patyczkach. Troche zabawy ale efekt najlepszy i bezpiecznie. Bałem sie na początku, że włoski z waty zostaną ale nic takiego sie nie dzieje.Pozdrawiam
Witam,
Jakiś czas temu zauważyłem dziwne plamy, które wychodzą na zdjęciach zrobionych moim 40D. Poniżej dołączam crop z kadru nieba zrobionego na f/20.
(pełny kadr po kliknięciu na zdjęcie)
Nie wygląda mi to na "zwykły" kurz, a bardziej na plamy po jakiejś oleistej substancji. Na dodatek wszystkie układają się w linię prostą. Automatyczne czyszczenie matrycy oczywiście nie daje żadnych rezultatów. Czy próbować na własną rękę wyczyścić te plamy czy odesłać aparat (jeszcze na gwarancji) na żytnią? Co radzicie zrobić?
Ostatnio edytowane przez mjs27 ; 19-08-2009 o 17:54
Ja używam do swoich aparatów Dust-Aid (http://www.dust-aid.pl/dust-wand-kit...czenie-matrycy). Mam Nikona D80 i Canona 1Ds - czyściłem je wielokrotnie i jestem zadowolony. Nie porysowałem filtrów, nic nie zostaje po wyschnięciu.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Ostatnio edytowane przez janmar ; 26-08-2011 o 10:03
Do serwisu, nic nie grzebać samemu.
Hmm....ja zainwestowałem swego czasu w zestaw firmy Visible Dust (podświetlana lupka+pędzelek na baterie ze specjalnego włosia).
Kosztowało wprawdzie niemało, ale obecnie nie mam w ogóle problemu z brudem na matrycy - mimo że czasami się zmienia szkła w pyle, czy deszczu. No i po iluś-tam czyszczeniach się kasa wydana na zestaw się zwróciła.
Aparaty, obiektywy, lampy.
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
A jak Ci udało się porysować filterek ?
Ja staram się w ogóle nie pocierać matrycy patyczkiem, jedynie dotykam jej w miejscu gdzie jest pyłek po to żeby pyłek się przykleił do patyczka. Takim sposobem chyba nie da się porysować. No i zawsze przed patyczkami obowiązkowo solidne dmuchanie gruchą żeby wywalić co cięższe/twardsze pyłki.
7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS
Ja mam allegro cz d a i jak już pisałem pozostawia smugi.
Kupiłem 1 litrowe opakowanie, nie ma na nim nawet słowa o tym że jest cz d a choć sprzedawca twierdził że tak jest i że niby ma jakiś certyfikat.
Ja zaraz po otwarciu przelałem na plastikową zakrętkę którą najpierw przepłukałem dwukrotnie izopropanolem. Potem nasączyłem z nakrętki czysty patyczek i tak czyściłem - niestety smugi pozostały. Podejrzewam po prostu że ten izopropanol z allegro nawet nie stał koło takiego prawdziwego cz d a
7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS