Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 306

Wątek: Czyszczenie matrycy :-(((

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ja miałem po ostatnich pokazach dość mocno brudne matryce w obydwu korpusach na które dmuchanie gruszką nic nie pomagało - wziąłem patyczki kosmetyczne marki Cleanic i na sucho jeździłem po całej powierzchni matrycy. Czyste idealnie przy zerowym koszcie....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    wziąłem patyczki kosmetyczne marki Cleanic i na sucho jeździłem po całej powierzchni matrycy. Czyste idealnie przy zerowym koszcie....
    A gdzie rozdają patyczki Cleanic za darmo?
    Bo mój umysł ścisły nie przyjmuje faktu że 0.015 (koszt jednego patyczka wg ceny z ai.doz.pl ) = 0 .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A gdzie rozdają patyczki Cleanic za darmo?
    Bo mój umysł ścisły nie przyjmuje faktu że 0.015 (koszt jednego patyczka wg ceny z ai.doz.pl ) = 0 .
    Jak zwykle czepialski Przyjmij że dostałem gratis z dużą paczką płatków kosmetycznych tej samej marki :P
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Siostrze pod... ebrał ;-) To ma za darmo ;-)
    Kiedyś tu była stopka:-)

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Czy ktoś może ma namiar na solidnego czyściciela matryc we Wrocławiu? Syfu mam pełno i wolę odżałować xx zł na czyszczenie niż samemu się za to brać i coś spieprzyć.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Andrzej Wysocki
    Fotoplastikon - Naprawa sprzętu fotograficznego
    50-080 Wrocław, Psie Budy 12/13
    tel. 602 24 38 94

Ale obecnie na urlopie...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie a może jednak samemu ....

troszkę zacięcia i dasz radę ...

w aptece gruszka za 10 zł
    pałeczki do uszu za 2 zł
    i 30 minut roboty

ja długo się przymierzałem ... i .... wyczyściłem sam ....
    najpierw wydmuchałem syfy gruszką ... a potem doczyściłem wacikami do uszu .... wszystko na sucho ....
    choć mam w zanadrzu zakupiony na allegro izopropanol - rozcieńczyłem go z wodą deminarelizowaną ... (ale okazało się że nie muszę bo wszystko pieknie zeszło) ....

a z Wrocka to faktycznie polecam Psie Budy (!) - jak już nie chcesz się dłubać ....
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    (...)
    choć mam w zanadrzu zakupiony na allegro izopropanol - rozcieńczyłem go z wodą deminarelizowaną ... (ale okazało się że nie muszę bo wszystko pieknie zeszło) ....
    A po co rozcieńczyłeś izopropanol, skąd taki pomysł?

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

Izopropanol + woda demineralizowana
    ....
    robiłem testy tj. wylewałem na szybkę i sprawdzałem co zostaje po odparowaniu .... i jednak rozcieńczony jest lepszy (nie zostawia praktycznie nic) - to ględziny naoczne ...
    wiec nie wiem - może jednak cos tam zostawia (na zdjęciach pewnie by wylazło) i pewnie trzeba potem jeszcze doszlifowac na sucho

teraz mam matrycę ideał do przesłony 22
    wcześniej paprochy już się pojawiały przy 8
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    Izopropanol + woda demineralizowana
    ....
    robiłem testy tj. wylewałem na szybkę i sprawdzałem co zostaje po odparowaniu .... i jednak rozcieńczony jest lepszy (nie zostawia praktycznie nic) - to ględziny naoczne ...
    wiec nie wiem - może jednak cos tam zostawia (na zdjęciach pewnie by wylazło) i pewnie trzeba potem jeszcze doszlifowac na sucho

teraz mam matrycę ideał do przesłony 22
    wcześniej paprochy już się pojawiały przy 8
    Jeszcze 4 pytania: jakiej czystości posiadasz izopropanol, kto jest jego producentem oraz w jaki sposób pobierasz go z opakowania i czy jest to opakowanie firmowe producenta?

Bo jeśli izopropanol rozcieńczony H2O nie pozostawia smug, a stężony (nierozcieńczony) zostawia, to praktycznie oczywiste jest, że jest on zanieczyszczony. Wtedy równie dobrze można by go sobie w ogóle odpuścić do przemywania matrycy i myć ją wodą dest. Co jest co najmniej dyskusyjnie skuteczne.

Ja zawsze przestrzegam przed zakupami substancji chemicznych via allegro. Zwłaszcza w nieoryginalnych opakowaniach zbiorczych/jednostkowych. Istnieje duże ryzyko zakupu izopropanolu o stopniu czystości w ogóle nieporównywalnym z wymaganym "cz. d.a.".

Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów