Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Matówka

Bywalec Awatar Fotograf1995
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Matówka

Dotknąłem matówkę palcem Przypadkiem i teraz widzę, kiedy się spojrzy pod światło, taki jakby ślad kilku kolorowy (wiecie coś jak bańka mydlana) Czy coś poważnego się stało ?

I jeszcze używałem do czyszczenia optyki takiego płynu Alkohol Izopropyl. Czy to dobry środek? Przecierałem też nim styki.
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Bywalec Awatar firley
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa

Domyślnie

jedyną wadą będzie bańka w wizjerze :P nie przejmuj się, rób zdjęcia.

edit. aha, i matówki nie dotyka się niczym, zupełnie! 1000ce razy wałkowane na forum.
    Pozdrawiam
    Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
    30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex

Domyślnie

zawwssze mozesz ją wyciągnąć i spróbować wyczyścic.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotograf1995 Zobacz posta
    I jeszcze używałem do czyszczenia optyki takiego płynu Alkohol Izopropyl. Czy to dobry środek? Przecierałem też nim styki.
    Co do tego pytania, to tak nie masz się czym przejmować - to dobry środek do czyszczenia optyki.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

optyki, ale nie matówki - inaczej będziesz widział same bańki w wizjerze ;]
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    optyki, ale nie matówki - inaczej będziesz widział same bańki w wizjerze ;]
    A czyściłeś kiedyś czy tak sobie piszesz? Czyściłem wiele razy matówki izopropylem i świetnie się mają. :-)

Bywalec Awatar Fotograf1995
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A do matówki zwykła grucha z apteki. Czy lepiej taką z allegro z wentylkiem czy coś?
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No ale gruszka to jak masz syf w postaci kurzy, włosów itd. Jak dotknąłeś to pewnie to jest to jakaś tłusta plama czy coś...
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Jak sie przejedzie palcem po matowce to czuc mikrowglebienia, i wlasnie to jest najgotsze jak w nie wejdzie brud. Dlatego nie zaleca sie dotykania matowki. Ja swoja wyciagalem pare razy, trzymalem w palcach, czyscilem nawet na mokro patyczkiem do uszu ale zawsze uwazajac zeby poruszac sie po tych zalebieniach zdaje sie ze w kolko a nie w poprzek. I nie ma plam, nie ma syfu, nie ma kolorowych wizji zadnych Jest czysta. Trzeba poprostu wiedziec jak do tego podejsc i tyle. Acha - woda jest brudna, nawet zdemineralizowana/destylowana. Jesli chcemy otrzymac czysta wode to gotujemy ja w naczyniu a pare skraplamy na czystym szkle To taka podpowiedz, bo brud z wody moze wejsc wlasnie w te mikro zaglebienia

ps. Matowka to nie wafelek ze sie rozpusci od wody, ale wlasnie poruszanie sie w poprzek tych krazkow moze je zdeformowac

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Jesli chcemy otrzymac czysta wode to gotujemy ja w naczyniu a pare skraplamy na czystym szkle To taka podpowiedz, bo brud z wody moze wejsc wlasnie w te mikro zaglebienia
    Tylko po co sobie fundować taki hardcore z wodą? Właśnie do takich rzeczy jest alkohol izopropylowy. O razu czystszy i wygodniejszy w użyciu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów