Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Co to za aparat na film/błonę???

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar tmk
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Co to za aparat na film/błonę???

Witam
    Pytanie do ludzi mających wiedzę na temat analogowej fotografii.

W pewnym ckliwym filmie (nie pamiętam już jakim) rozbroiła mnie taka scena:

Dziewczyna zrobiła zdjcie chłopakowi jakimś starszym aparatem. Po chwili wyjęłą z aparatu błonę/film jakiegoś większego formatu, potrzymała chwilkę w dłoniach aby się rozgrzała (wywołała?), odkleiła jakąś folijkę i przyłożyła do kartki zeszytu odciskając/naklejając na niej gotowe czarno-białe zdjęcie.

Jak dla mnie fantastyczna metoda, może nie pod kątem odwzorowania ale efektu.

Jeśli ktoś jest obeznany to proszę o info co to za typ aparatu, co to za film, błona???
    Kwanon

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Polaroid jakiś pewnie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmk Zobacz posta
    rozbroiła mnie taka scena:

Dziewczyna zrobiła zdjcie chłopakowi jakimś starszym aparatem. Po chwili wyjęłą z aparatu błonę/film jakiegoś większego formatu, potrzymała chwilkę w dłoniach aby się rozgrzała (wywołała?), odkleiła jakąś folijkę
    :-D witam.

Ano dokładnie tak. Fotografia "natychmiastowa". Pakiety klisz (miękkich) - bodajże po 10 szt. mieścił się w kasecie światłoszczelnej. Po zrobieniu zdjęcia wyciagało się za taki "języczek" papierowy pojedyncze odcinki - w bardziej wypasionych modelach wypychał silniczek elektryczny - naświetloną kliszę. Klisza mieściła sie w czymś w rodzaju szczelnej koperty. Całość przechodziła na zewnątrz przez dość ciasne wałeczki. Wałeczki rozgniatały miękki zasobnik z medium wywołującym i utrwalającym umieszczony fabrycznie wewnątrz koperty z kliszą. Chwilkę trzymało się toto na powietrzu żeby wywołac zdjęcie - chyba 3 minuty. Potem rozdzierało się warstwy torebki i wyłaziło jeszcze lekko wilgotne gotowe zdjęcie. Gdzieś się jeszcze tego używa w Stanach. Tam gdzie trzeba szybko uzyskać fotografię do dokumentacji, a nie wolno używać fotografii cyfrowej. Gdzie? - niewiem - nie bede zmyślał

http://pl.wikipedia.org/wiki/Polaroid

No i jeszcze to:

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...1,4924752.html

Pozdrawiam.

Datarecky
    Guest

Dopiero zaczyna Awatar tmk
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzięki wszystkim za odpowiedź.
    Ciekawi mnie jeszcze tylko jedno, w jaki sposób można było to zdjęcie przekleić na kartkę papieru. To co się wywołało musiało być negatywem? Czy po prostu to "mokre" zdjęcie pozwalało się odbić na kartce jako odbicie lustrzane.
    Kwanon

Coś już napisał

Domyślnie

z tego co wiem, tego się nie odbijało, wychodzące zdjęcie było już pozytywem, jak - nie wiem, nie zagłębiałem się nigdy w budowę tego ustrojstwa, chociaż jak byłem mały miałem się okazję czymś takim bawić, szkoda, że wtedy się tak fotografią nie interesowałem
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

jest też negatyw (nawet nie do końca bo to był materiał pozytywowo/negatywowy) - Polaroid 55 do aparatów wielkoformatowych
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uprawnienia umieszczania postów