Zamieszczone przez
jacek3282
dzięki za porady :-)
Chyba się zdecyduję na wersję II - skoro tańsza i na gwarancji. Na 50mm f/1.4 na razie mnie chyba nie stać. Tym bardziej, że ten obiektyw miałby posłużyć tylko do portretów.
Jeśli będę wydawał więcej kasy to raczej na coś bardziej uniwersalnego, co pozwoliłoby zastąpić kita. Może macie jakieś sugestie?
Potrzebny mi będzie głównie do robienia fotek na zewnątrz - wycieczki, krajobrazy, architektura. Kolejnym zastosowaniem są zdjęcia gór i skał. Uprawiam wspinaczkę skałkową i czasami chciałbym zrobić szerokokątne ujęcie całej skały a czasami mocno przybliżyć, żeby skupić się na sylwetce wspinacza. Dwa obiektywy odpadają, gdyż wymiana w skale jest mało komfortowa, więc myślałem o czymś z szerokim zakresem ogniskowej - ale żeby jakość zdjęć dużo na tym nie cierpiała (w końcu ma być lepszy niż kit a nie to samo tylko w szerszym zakresie).
Do wydania będę miał jakieś 1000zł, max 1500zł. Oczywiście obiektyw może być używany.
Zastanawiałem się nad:
Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
Sigma 18-200 mm F3.5-6.3 DC Canon
Wiem, że jasnością nie grzeszą, ale zdjęcia były by głównie wykonywane na zewnątrz - często w dobrym świetle (po ciemku nikt się nie wspina), ale przemawia ogniskowa.
Kolega polecał mi jako dobry uniwersalny SIGMA 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro Canon. Jasność fajna, ale ogniskowa taka jak w kicie, a mi wyraźnie brakuje czasami.
Czy ktoś miał jakieś pozytywne / negatywne doświadczenia z tymi modelami (albo poleca inny)?
Jeszcze raz dzięki i pozdrowionka :-)