Mam pytanko do bardziej doświadczonych użytkowników.
Swoją przygodę z fotografią rozpocząłem stosunkowo niedawno. Posiadam 450D + kit 18-55, czyli to od czego sporo osób pewnie zaczynało.
Obecnie jestem na etapie kupowania lepszych szkieł. To czego jestem pewien w 100%, to że będzie mi potrzebna stałka 50 mm, f/1.8. Obiektyw w przystępnej cenie oferujący przyzwoite możliwości. Mam jednak dylemat, gdyż występuje w 2 różniących się od siebie wersjach. Optycznie są chyba identycznie, ale chodzi o jakość wykonania.
Wersja I jest metalowa i ma skalę ostrości, natomiast wersja II jest plastikowa, bez skali i co najgorsze ma opinię takiego co się często psuje.
Proszę o poradę, czy lepiej kupić nową wersję II z 2-letnią gwarancją za niecałe 400zł, czy lepiej używaną wersję I za ok 450-500zł (za tyle znalazłem).
Kasy nie mam dużo, więc im mniej do wydania tym lepiej, ale nie chce kupować czegoś co się zaraz zepsuje. Dodatkowo zaznaczam, że ze sprzętem obchodzę się bardzo starannie - czy komuś zdarzyło się, że wersja II się zepsuła mimo ostrożnego użytkowania?
Dzięki za opinie i porady.

Pozdrawiam