na moim 50d + 85 1.8 ostrzy dobrze od 2.2 ostrzy dobrze ponizej tez do przyjecia ustawienia ostrosci w aparacie na 0
na moim 50d + 85 1.8 ostrzy dobrze od 2.2 ostrzy dobrze ponizej tez do przyjecia ustawienia ostrosci w aparacie na 0
Mieli by chociaz trochę honoru i przez serwis zainterweniowali żeby puszkę wymienić ... Ale oni do końca że wszystko jest w porządku i jeszcze głupie groźby że kolejna kalibracja i regulacja będzie odpłatna i problemu nie ma ! A poprosisz o to na piśmie - nie mają takiego obowiązku i może Pan grozić nawet Panem Bogiem i tak racja jest po naszej stronie. Ochrona konsumenta - wolne żarty ! Pan jesteś firma i możesz na drodze sądowej jeśli łaska ! No to mam Canon-a gdzieś... Obecnie S5Pro za niedługo myślę o D700Takiego sprawnego aparatu jak S5Pro który mam - każdemu życzę
![]()
Chciałem zaznaczyć jedną rzecz- parę razy w tym temacie padło stwierdzenie jakoby problemy z AF to była tylko kwestia obiektywów. W kwietniu kupiłem 450d, od początku miałem problemy z AF, zwalałem na swój brak umiejętności. Na małych odległościach ostrzyło ok, na większych w zależności od odległości BF/FF na centralnym(sprawdzałem na T17-50@50 i 50/1.4, oba działały ok na innym body), co ciekawe liniowy górny(bo z nim też w trakcie testów porównywałem) łapał ok. Aparat poszedł do serwisu i wrócił z wymienionym układem AF... sama regulacja nie pomogła jak widać.
Nie można zdefiniować założenia że 50D to zła puszka , bo ludzie mają problemy z FF/BF. Owe problemy wynikaja często ze współpracy z różnymi szkłami i tak się zdarza. Nigdy nie wiadomo, czy to wina szkła czy puszki
Problem jest z całą pewnością naprawialny, o czym świadczą liczne posty na tym forumJa używam 50D od pewnego czasu i jak dotąd problemu z FF/BF nie miałem. Być może trafiłem na dobry egzemplarz
![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Faktycznie miałeś szczęście... Tylko czemu sam Canon próbował , tak jak w moim przypadku" , niewidzieć problemu i pozamiatać "pod dywan" ten syf ?
Jeśli odesłałeś do Serwisu puszkę i szkło celem kalibracji i potrafisz udowodnić, że usługa jest wykonana w sposób niezadawalący, to dlaczego tego oficjalnie nie reklamujesz. Najlepiej byłoby podjechać do Serwisu osobiście i zweryfikować wszystko na miejscu w obecności panów serwisantów.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Nie zweryfikujesz tegoJak strzelasz z bliska w punkt testowy jak oni to robią, nie pojawi się ta wada. Jak weźmiesz go w teren i robisz portrety na sesji to masz totalną loteryjkę i mydło koszmarne. Dlatego nie udowodnisz tego
Gdyby panowie d...y ruszyli i testowali to inaczej - pewnie by doszli do tych wniosków. Ale im się nie chce
Nawet im zdjęcia na karcie zostawiłem
Na szczęście już nie muszę być klientem Żytniej
![]()
znacie to ?
http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=110
Za poprawne nastawienie ostrości odpowiadają, mówiąc w dużym uproszczeniu, trzy elementy:
1.elektronika obiektywu
2.elektronika aparatu
3.położenie lustra dodatkowego AF
Układy elektroniczne obiektywu i aparatu analizują rejestrowane przez czujnik obrazy i korygują ustawienia soczewek tak, aby uzyskać najlepszy rezultat.
W tym momencie należy zwrócić uwagę na bardzo istotny szczegół. Otóż ostrość ustawiana jest nie na matrycy, która będzie rejestrować obraz, lecz na dodatkowym czujniku. Pomiary dokonane w ten sposób będą prawidłowe tylko wtedy, jeżeli długość drogi światła odbitego od lustra AF i skierowanego na czujnik w fazie podglądu będzie dokładnie taka sama jak do matrycy po podniesieniu obu luster
Mam podobny problem:
Dzień +5 Ciemności +12 ha!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nawet minimalna niedokładność w ustawieniu lustra powoduje że obraz padający na matrycę różni się od tego, który padał na czujnik AF. W efekcie okazuje się, że ostrość nie została ustawiona na właściwym punkcie.
Ostatnio edytowane przez leotdi ; 11-08-2010 o 21:47 Powód: Automerged Doublepost
Daj to tym z ŻytniejAle oni pewnie to dobrze wiedzą ... Myślę że winna była wadliwa seria aparatów z podobnym do mojego problemem. Jednym się udało wymienić a u innych po prostu starali się problem bagatelizować
![]()
Jak potrzeba 100% pewności że będzie ostro to ostrzyc na LV. Wtedy pomiar odbywa się na matrycy. Mam rację?